Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Newsletter

6 / 2018

Muotoilu on kuollut, eläköön uusi muotoilu!

Design Forum Finlandin ja Designmuseon yhteisen SuomiAreena-keskustelutilaisuuden otsikko herättelee tarkoituksella kuulijoita. SuomiAreenan tämän vuoden yleiset teemat turvallisuus, suvaitsevaisuus ja vastuullisuus ovat arvoja, jotka eivät edelleenkään toteudu kaikkialla. Maanantaina 16.7. Asiantuntijakeskus BEPOPissa järjestettävä keskustelutilaisuus on ottanut aiheekseen globaalit haasteet ja väittää, että muotoilu voisi olla yksi keino niiden ratkaisemisessa.

Design Forum Finlandin ja Designmuseon keskustelutilaisuudessa lähdetään siitä, että vanhan, esineisiin, kulutukseen ja vaurauden kasvuun luottavan muotoilun aika on ohi. Muotoilua tarvitaan enemmän kuin koskaan, mutta nyt puhutaan "uudesta muotoilusta". Uusi muotoilu on laaja-alaista ja luovaa ongelmien ratkaisua, jonka lähtökohtana on ihminen ongelmineen, tarpeineen ja tavoitteineen. Samaa teemaa on käsitelty tämän kevään mittaan muissakin Design Forum Finlandin tilaisuuksissa ja uusi muotoilu oli myös huhtikuussa ilmestyneen Designin uusi aalto -kirjan aiheena.

SuomiAreenan keskustelijat edustavat eri puolia sekä muotoilun käytöstä että yhteiskunnan nykytilasta ja tulevaisuudestakin. Mukana ovat Osmo Soininvaara, poliitikko ja vaikuttaja, tulevaisuutta analysoiva strategiajohtaja Paula Laine Sitrasta ja startuptapahtuma Slushin varatoimitusjohtaja Alexander Pihlainen. TkT Anne Stenros toimi maailman ensimmäisenä kaupunkimuotoilujohtajana Helsingin kaupungilla, Werklig-nimisen muotoilu- ja bränditoimiston perustaja Anssi Kähärä on puolestaan joukossa muotoiluammattilaisena. Keskustelua johtaa Baba Lybeck ja sen dokumentoinnista luovasti eli piirtämällä huolehtii graafikko Raquel Benmergui.

Muotoilu on mukana SuomiAreenan keskusteluissa nyt toista kertaa. Siitä on tulossa varteenotettava tekijä, kun puhutaan tulevaisuudesta ja ongelmista. Siitähän muotoilussa on kyse: ennakoinnista, suunnittelemisesta tulevaisuutta varten ja ratkaisuista. Suomalaisella muotoilulla on maailmalla vahva maine, joka on perustunut menneiden vuosikymmenien menestykseen. Nyt kysymme, missä on suomalaisen muotoilun potentiaali tänään. Onko se edelleen kilpailukykytekijämme? Ja saammeko sen avulla nostettua Suomen ongelmanratkaisijoiden kärkijoukkoon?

 

Muotoilu on kuollut, eläköön uusi muotoilu!
Design Forum Finlandin ja Designmuseon keskustelutilaisuus
SuomiAreenan Asiantuntijakeskus BEPOPissa ma 16.7.2018 klo 17.30–18.30

www.designforum.fi/suomiareena2018