Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Muotoilupalkintoja vuodesta 1990

Design Forum Finland on jakanut palkintoja yrityksille muotoilun käytöstä vuodesta 1990 lähtien. Silloin perustettiin Pro Finnish Design -muotoilukilpailu.

Pro Finnish Design -palkintoja ja kunniamainintoja jaettiin vuoteen 2001 saakka. Kaikkien aikojen ensimmäisen palkinnon sai Fimet Oy:n hammaslääkärintuoli. Joka toinen vuosi järjestetyissä kilpailuissa jaettiin yhteensä kuusi Pro Finnish Design -palkintoa ja 52 kunniamainintaa.

Vuonna 2003 kilpailu muuttui kansainväliseksi ja sai nimen Fennia Prize – Good design grows global. Grand Prix -palkinto tuli mukaan 2007. 2012 Fennia Prize -kilpailu oli osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmistoa. Vuonna 2017 kilpailulla juhlistetaan Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.

Fennia Prize tarjoaa yrityksille ja organisaatioille mahdollisuuden erottautua innovatiivisella ja vastuullisella muotoilulla, jolla on taloudellista merkitystä. Tähän mennessä on jaettu kolme Grand Prix -palkintoa, 14 Fennia Prize -palkintoa ja 82 kunniamainintaa. Kilpailun tulokset ovat aina läpileikkaus Suomen parhaasta, kiinnostavimmasta ja menestyneimmästä muotoilusta muutamalta edeltävältä vuodelta. Palkittujen joukkoon mahtuu laaja kirjo tuotteita lääketieteen laitteista ja kuluttajatuotteista palveluihin ja raskaaseen teollisuuteen. Palkinnonsaajat ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka Suomen elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa kehitetään muotoilun menetelmin.

Fennia Prize -palkittujen joukossa ovat kunnostautuneet muutenkin muotoilustaan tunnetut yritykset. Eniten palkintoja – seitsemän – on saanut Suunto. Jaetulla toisella sijalla ovat Rocla ja Fiskars, molemmilla kuusi palkintoa. Viisi palkintoa ovat saaneet Iittala ja Nokia.

Palkintokriteerit ovat alusta alkaen painottaneet käytettävyyttä, liiketoiminnallista osaamista ja vastuullisuutta. Korkeatasoinen muotoilu on itsestään selvästi keskeinen tekijä menestyksessä.

Fennia Prize 2017 -kilpailu avataan kesällä 2016. Palkintojen jurytys tapahtuu loppusyksystä 2016 ja tulokset julkistetaan alkuvuodesta 2017.

Pro Finnish Design 1990 -palkinto:
Fimet Oy, hammaslääkärin potilastuoli

Pro Finnish Design 1992 -palkinto:
Buscom Oy, Buscom-etäkortin lukulaite

Pro Finnish Design 1994 -palkinto:
Timberjack Oy, Timberjack 810B -kuormatraktori

Pro Finnish Design 1997 -palkinto:
Fiskars Consumer Oy Ab, puutarhasaksi-sarja

Pro Finnish Design 1999 -palkinto:
Mobel Oy, Kova-tuoli, käsinojallinen ja -nojaton malli

Pro Finnish Design 2001 -palkinto:
Oy One Group Ab, One 40 -purjevene

Fennia Prize -palkinto 2003:
Rukka / L-Fashion Group Oy, SRO-moottoripyöräilyasu

Fennia Prize -palkinto 2005:
Lappset Group Oy, AXIOM-leikkipaikkavälinesarja

Fennia Prize Grand Prix 2007:
Rocla Oyj, Humanic-varastotrukki

Fennia Prize Grand Prix 2009:
Genelec Oy, Genelec 5040A -aktiivisubwoofer

Fennia Prize Grand Prix 2012:
Fingrid Oyj, Peltopylväs

Fennia Prize Grand Prix 2014: 
Ponsse Oyj, PONSSE Scorpion -harvesteri