Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Newsletter

Lokakuu 2018


10 000 vuotta muotoilua

Tätä on vaikea ylittää: Kansallismuseo esittelee uudessa näyttelyssään muotoilua 10 000 vuoden ajalta. Suomalaisen muotoilun suuri tarina kasvaa kasvamistaan. Mutta näinhän asia on: muotoilu on ihmisen työtä aineen parissa, tavoitteena saada tarpeellinen ja toimiva esine. Ja sitä varmasti tekivät jo kivikauden suomalaiset – primitiivisissä kivikirveissä on tavoiteltu samalla tavalla ergonomiaa ja funktionaalisuutta kuin 2000-luvun brändikirveissäkin.

Ville Kokkosen ja Florencia Colombon kuratoima ja konseptoima näyttely lähestyykin muotoilua vähän erilaisesta näkökulmasta kuin tavallisesti. Alaotsikon Ihminen, aine, metamorfoosi saanut näyttely tutkii ihmisen suhdetta materiaaliin ja ympäristöönsä. Mukana on laaja valikoima kansatieteellistä ja arkeologista esineistöä Kansallismuseon kokoelmista ja modernimpaa muotoilua mm. Designmuseolta. Esineitä, ideoita ja lähestymistapoja rinnastetaan ja vertaillaan, mutta johtopäätökset jätetään katsojalle.


10 000 vuotta muotoilua – Ihminen, Aine, Metamorfoosi
12.10.2018–24.2.2019
Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, Helsinki

LUE LISÄÄ


Kuva: Nojatuoli 41, Alvar Aalto, Artek 1932, kuva: Johnny Korkman / Museokuva

 

 Josef Frank ja elämän runsaus

Designmuseon syksyn suurnäyttely esittelee itävaltalaissyntyisen arkkitehdin ja muotoilijan Josef Frankin tuotantoa. Hänen ruotsalaiselle Svenskt Tennille suunnittelemansa huonekalut ja kankaat ovat tuttuja, mutta hänen arkkitehtuuriaan ei juuri tunneta. Alvar Aallon tapaan Frankin työt muodostavat kokonaisuuksia, jotka ulottuvat maisemaan sijoitetusta rakennuksesta sen sisätiloihin ja sisustukseen yksityiskohtia myöten. Muotokielessään Josef Frank ei edennyt yhtä radikaalin moderniksi kuin Aalto, mutta sama humaani ihmiskeskeisyys näkyy hänen tuotannossaan. Ja siinä, missä Alvar Aalto pelkisti ja vähensi elementtejä, Frank toi mukaan elämän runsautta, värejä ja vaihtuvia muotoja.


Josef Frank

12.10.2018–17.3.2019
Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

LUE LISÄÄ


Kuva: 
Josef Frank, Anakreon,
Svenskt Tenn, kuva: Svenskt Tenn