Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Newsletter

Marraskuu 2018


Vuoden 2018 Kaj Franck -muotoilupalkinto Tapio Anttilalle

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila palkittiin viime viikolla yhdellä Suomen suurimmista muotoilupalkinnoista, Kaj Franck -palkinnolla. Vuodesta 1992 lähtien jaetun palkinnon antaa Design Forum Finland ja palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Ensimmäinen palkittu oli Oiva Toikka ja hänen jälkeensä tunnustuksen on saanut vaikuttava sarja suomalaisen muotoilun suuria nimiä.

Kaj Franck -palkinto syntyi Franckin vielä eläessä. Sen tavoitteena on kunnioittaa hänen työnsä henkeä ja periaatteita: korkeatasoista, demokraattista ja funktionaalista suunnittelua, jolla ratkaistaan käytännön haasteita ja joka tukee muotoilun liiketoimintaa. Franckin filosofian mukaan samalla tuodaan myös arkeen kauneutta, iloa ja parempaa elämän laatua.

Tapio Anttila on palkinnon 27. vastaanottaja. Palkintojury piti hänen ansioinaan mm. hänen nimeään kantavan vahvan ja kokonaisvaltaisen kalustebrändin rakentamista sekä selkeää omaa muotokieltä kalustesuunnittelussa. Suunnittelun lähtökohdat ovat toiminnallisuudessa ja käyttäjien tarpeissa, yhteistyö kalustevalmistajien kanssa sujuu hyvin.

Tapio Anttila on kehittänyt toimivan tavan tehdä yritystoimintaa huonekalualalla, joka muuten on varsin haasteellinen pienten markkinoiden Suomessa. Tapio Anttila Collection syntyi aluksi koottuna eri yrityksille jo suunnitelluista ja yhteen sopivista tuotteista, myöhemmin sitä on kehitetty omana brändinään. Yhteistyön muodot vaihtelevat eri valmistajien kanssa.

Pitkä kokemus ja vankka ammattiosaaminen yhdistettyinä joustavuuteen ja kykyyn löytää uusia tilaisuuksia ovat olleet Tapio Anttilan uralla valtteina. Lisenssituotanto Kiinassa paikallisille markkinoille on käynnistynyt äskettäin, ensi keväänä lanseerataan Vietnamissa tehtävät ja globaaleille markkinoille suunnatut ulkokalusteet.

Tapio Anttilan palkintonäyttely Helsingissä Designmuseon Galleriassa on juuri avautunut. Näyttely esittelee monipuolisen ja käytännönläheisen suunnittelijan tuotantoa – jota saa myös testata!

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2018: Tapio Anttila
9.11.2018–13.1.2019 Designmuseon Galleria

www.designmuseum.fi

Lue lisää palkinnosta ja Tapio Anttilan haastattelu sekä katso video täällä.

Kuva: Timo Junttila