Kaj Franck -mentorointiohjelma – muotoilijasukupolvet kohtaavat

Isa Kukkapuro-Enbom
Tuottaja, KFM

isakukkapuro_image_blog

Design Forum Finlandin jakama ja Messusäätiön rahoittama Kaj Franck -muotoilupalkinto täyttää 25 vuotta ensi vuonna, 2017. Neljännesvuosisata on tässä tapauksessa enemmän kuin numeronsa, sillä palkitut työurat ovat kestäneet parhaimmillaan yli 60 vuotta. Palkinnon juhlavuoden kunniaksi on perustettu yhteistyöprojekti Kaj Franck -mentorointi.

Mentoroinnin tavoite on tuoda yhteen aloittelevia, opintojensa keski- ja loppuvaiheessa olevia designereita sekä uransa kypsässä vaiheessa olevia suomalaisen taideteollisuuden mestareita.

Mentoroinnin pilottivaihe on alkanut keväällä 2016. Se esitellään suurelle yleisölle Habitare-messuilla 7.–11.9. Kaj Franck -palkinnon saajan, lasitaiteilija Markku Salon osastolla. Vanhojen Mestarien päivänä 8.9. messukävijöillä on mahdollisuus tavata suomalaisen muotoilun tervaskantoja sekä vahvoja nykymuotoilijoita. Kaikki Kaj Franck -palkitut pyrkivät saapumaan paikalle.isakukkapuro_blognosto_1

Kaj Franck itse oli vahva, moni-ilmeinen hahmo Suomen muotoilussa. Mies, joka halusi romuttaa tähtimyytin, on kohotettu monella tavalla suomalaisen designin symboliksi. Pelkistettyjen astioiden takana oli kuitenkin rikkaan muotokielen hallitsija, opettaja ja visionäärinen ajattelija. Nimenomaan ajatusten ja opetusten siirtäminen nuoremmille oli Franckin vahvuus. Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajat ovat myös alansa osaajia, suuria persoonallisuuksia.

Mentoroinnin syvällinen idea on sukupolvikokemusten välittäminen. Muotoilijan työn muuttuminen globaalimmaksi ja fragmentaarisemmaksi luo epävarmuutta, jota vanhemmat sukupolvet eivät kokeneet. Muotoilijan työn filosofinen pohja on muuttunut ja keskustelut mentoroitavien ja mentorien välillä luovat hedelmällistä maaperää uudelle ajattelulle molempiin suuntiin.

Suomen muotoilun erikoisuus on ollut sen vahva yhtenäinen henki. Muotoilun tehtävä oli nostaa kansallinen itsetunto, osaaminen ja laatu korkealle toisen maailmansodan jälkeisestä lamaannuksesta. Muotoilulla ja taidekäsityöllä oli vahva asema Suomi-kuvan visualisoinnissa, mutta myös arjen kohottamisessa arvokkaalle tasolle.isakukkapuro_blognosto_2

Tällainen yhtenäiskulttuuri on pitkälti kadonnut, muotoilijat kohtaavat työssään täysin uudenlaisia haasteita. Tänään designerin tehtävä on löytää oikeutus työlleen toimeksiannosta riippuen. Muotoilija kohtaa yhä useammin eettisiä ja teknisiä ongelmia, joiden ratkaisu on designeria työllistävän yrityksen vastuulla. On tärkeää, että muotoilijalla on mahdollisuus keskustella ja pohtia ammatillisia kysymyksiä kokeneiden kollegojen kanssa.

Kaj Franck -mentoroinnin nuoriksi osallistujiksi on kutsuttu kolme äskettäin valmistunutta suunnittelijaa Lahden ammattikorkeakoulun muotoilun osastolta sekä kaksi opiskelijaa Aalto-yliopistosta. Ensimmäinen mentoritapaaminen järjestettiin Ritva Puotilan kanssa. Ritvan kiteytys intensiivisen päivän jälkeen oli selvä. ”Heimo on tärkein”.

Kaikki muotoilun ja taidekäsityön alalle antautuneet ovat osa suurta heimoa, jonka kannattaa tukea ja kannustaa jäseniään.

Kaj Franck -mentoroitavat 2016–17
Sisse Collander, Maaria Repo, Ami Niemelä / LAMK
Jari Miranda, Tyko Sillanpää / Aalto-yliopisto

Yhteistyössä Dodo Oy, Design Forum Finland, Suomen Messusäätiö

#Kajfranckmentorointi #Kajfranckmentoringprogramme #KFM