Lapsellista muotoilua vakavalla naamalla

Kuva: Kim Öhrling

Kuva: Kim Öhrling

 

Milla Kokko
toimitusjohtaja, perustaja / HEI Schools

Designin ja pedagogian liitto HEI Schools -päiväkotikonseptissa

 

Koulutusvienti ja muotoilu eivät äkkiseltään tunnu kaikkein itsestään selvimmältä parilta. Varhaiskasvatukseen ei olla totuttu investoimaan designbudjettien muodossa eikä muotoilu ole koulutusammattilaisten osaamisen ytimessä. Ehkä juuri siksi HEI Schools (heischools.com), jossa suomalainen päiväkotikonsepti on muotoiltu, konseptoitu ja tuotteistettu kansainvälisille markkinoille, tuntuu osuneen nappiin.

Jos ruotsalaisilla olisi yhtä hyvä maine koulutuksessa kuin Suomella, ne olisivat jo tehneet “koulujen Ikean”. Me päätimme tehdä sen nyt. Satsata alusta alkaen määrätietoisesti laadukkaaseen muotoiluun niin tuotteen, konseptin, tilojen, palvelun, koulutuksen kuin brändin osalta ja tuoda tämä kaikki mahdollisimman monen ulottuville monistamisen ja skaalan kautta. Ei harvoille, vaan monille. Siksi emme operoi päiväkoteja itse, vaan tarjoamme tarkasti määritellyn konseptin paikallisten toimijoiden pyöritettäväksi lisenssimaksua vastaan – ympäri maailman.

 

Kuva: Marc Goodwin

Kuva: Marc Goodwin

 

Kokemus, tuote ja sen kaikki osat on suunniteltu yhdessä suomalaisten pedagogien, arkkitehtien, muotoilijoiden, graafikoiden, tutkijoiden, puuseppien, kuvaajien, ohjaajien ja muiden luovan työn ammattilaisten kanssa. Kaiken ytimessä ajatus siitä, että design ja pedagogia kulkevat tiiviisti yhdessä joka ikisen vaiheen ja kohdan läpi. Perustelevat jokaisen valinnan ja jokaisen yksityiskohdan tavalla, joka loksahtaa yhteen edellisen valinnan kanssa kuin Lego-palikka.

 

Kuva: Riikka Kantinkoski

Kuva: Riikka Kantinkoski

 

Ensimmäinen HEI Schools avattiin Kiinan Baotoussa syyskuussa 2017 ja tänä syksynä HEI-päiväkodit avattiin myös Melbournessa, Guangzhoussa ja Helsingin Ruoholahdessa. Päiväkodit soveltavat HEI Schools -konseptia kaikilla osa-alueilla curriculum-ohjelmasta tilakonseptiin ja oppimateriaalivalikoimasta brändiohjeistuksiin, opettajakoulutuksesta HR-linjauksiin.

Design – kuten pedagogia – on HEI Schoolsin konseptissa ja liiketoiminnassa erittäin vahvasti strategisessa roolissa. Se on kilpailuetu. Se on erottautumistekijä. Se on ylpeyden aihe. Se on syy valita. Ja silti se on meille mitä suurimmassa määrin lasten (ja aikuisten) leikkiä.