Muotoilun arktinen erityisyyslaatuisuus – MISH MASH

Arctic_Design_Week_1_850px 

Julius Oförsagd
Tuottaja, Arctic Design Week 2017

Arktinen muotoilu – sanapari joka on pyörinyt keskusteluissa nyt muutamia vuosia. Sanaparin taustalla ovat pohjoisen ihmiset. Ihmiset, jotka elävät elämäänsä arktisissa olosuhteissa, talven pimeydessä ja kesän yöttömässä yössä. Taustalla ovat ihmiset, jotka ovat kiinnostuneet arktisuudesta ja sen monimuotoisuudesta.

Yksi näkökulma tarkastella arktista muotoilua on olosuhdeosaaminen. Arktisen muotoilu ydin olisi siinä, miten elämä ylipäätään pohjoisen haastavissa olosuhteissa on mahdollista. Täällä meillä pohjoisessa asiat, tuotteet ja palvelut, on aina täytynyt suunnitella siten, että ne mahdollistavat elämän Arktisella.

Onko Suomen Lappi sitten ainoa paikka arktiselle muotoilulle tai arktiselle osaamiselle? Vastaus taitaa olla aika itsestään selvä: ei toki. Arktista osaamista tai arktista muotoilua voi toki tehdä missä vain. On selvää, että esimerkiksi koko Suomi on arktista aluetta ja erityisesti arktisen osaamisen maa. Yhtä lailla Arktisen neuvoston tarkkailjamaalistallakin on maita kuten Intia, Singapore ja Ranska. Ne puolestaan tunnistavat ja tunnustavat kiinnostuksen Arktista ja sen osaamista kohtaan ja heillä mitä luultavimmin on osaamista ja tietotaitoa, joita voidaan soveltaa myös arktisten ratkaisujen kehittämisessä ja luomisessa.

Mitä muuta tuo arktinen muotoilu sitten oikein on? Sen lisäksi, että tuotteet suunnitellaan olosuhteisiin sopiviksi, on tärkeä osa arktista muotoilua myös kestävä kehitys. Arktiset alueet ovat pääosin vielä luonnoltaan puhtaat ja aidot. Tuottaessamme arktisia ratkaisuja, myytäviä tuotteita ja palveluita on meidän yhdessä pidettävä huoli siitä, että arctic on puhdas ja ainutlaatuinen myös tulevaisuudessa.

Arctic_Design_Week_2_850px

Olosuhdeosaamisen ja kestävän kehityksen lisäksi olennainen osa arktista muotoilua on inspiraatio. Arktinen ympäristö, sen luonto ja ihmiset, tapa elää ja olla, ovat vuosien ajan kiehtoneet ja inspiroineet monia ihmisiä. Miten arktinen ympäristö voi antaa hedelmää luovuudelle, jotta syntyy uusia sisältöjä, jotka tekevät ihmisten elämästä parempaa ja nautinnollisempaa? Kyse voi olla esimerkiksi teollista muotoilua hyödyntävistä tuotteista, sosioekonomisista palveluista, kestävästä matkailusta tai taiteesta.

Arktisen muotoilun teeman ympärillä on järjestetty maailman pohjoisinta muotoiluviikkoa, nykyiseltä nimeltään Arctic Design Weekia, vuodesta 2011. Muotoiluviikon taustalla on Rovaniemen kaupunki ja Lapin yliopisto ja vuosien varrella osaksi tapahtumaa on liittynyt mittava joukko eri instituutioita, ihmisiä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Yritykset ovatkin yksi designviikon pääkohderyhmä; miten saamme yritykset ymmärtämään muotoilun arvon bisneksessä ja miten voimme tuoda esille muotoiluyritysten osaamista. Arktisen muotoilun ja muotoiluviikon taustalla on myös Rovaniemen kaupungin omistama brändi Rovaniemi Arctic Design Capital, joka on osa Lapin pääkaupungin profiloitumistavoitetta arktisen osaamisen keskittymäksi.

Tuleva Arctic Design Week on järjestyksessään yhdeksäs ja tänä vuonna me teemme jälleen uudenlaisia sisältöjä. Viikon päätapahtuma on kaksipäiväinen Arctic Design MISH MASH. Maailman ensimmäinen design- ja bisnestapahtuma, joka järjestetään sekä joulupukin kotiluolassa että arktisella sotilasalueella. Torstaina 23.2. teemana ovat asiakaslähtöisyys, elämysmuotoilu ja digitalisaatio, erityisesti arktisen matkailun näkökulmasta. Iltapäivällä paneudumme arkkitehtuurin mahdollisuuksiin yhdessä pohjoismaisen NKS #7 -arkkitehtuurisymposiumin kanssa. Illalla verkostoidumme designjazzin ja Lapin Suomi 100 -cocktailmenun äärellä kuunnelle myös, mikä yritys valitaan vuoden Arktisen muotoilun yritykseksi.

Arctic_Design_Week_3_850px

Perjantaina 24.2. suuntaamme Sodankylän Jääkäriprikaatiin arktisen olosuhdeosaamisen ytimeen. Luvassa on ainutlaatuinen päivä, jossa kuulemme tarinoita arktisesta muotoilusta lumipuvut päällä, ajamme telakuorma-autoilla metsään testaamaan arktista muotoilua, työpajakeskustelulle nokipannukahvien äärelle ja iltapäivällä pohdimme kansainvälistymistä Sotilaskodin auditoriossa.

MISH MASHin lisäksi viikko luonnollisesti sisältää myös paljon muita sisältöjä muotoilu- ja taidenäyttelyistä muotinäytökseen, designputiikkeihin, muotoiluillallisiin, folk-iltamiin ja muotoilukilpailun lanseeraamiseen.

Viikko on arktisen luovan osaamisen viikko, jonka avulla luodaan parempaa bisnestä ja kestävää huomista. Tervetuloa mukaan muodostamaan oma mielipide siitä, mitä arktinen muotoilu on!

www.arcticdesignweek.fi
#arcticdesignweek
#mishmash2017