Pikavisiitillä Kööpenhaminassa

Kristina Noor-Ilander
Kehityspäällikkö, Design Forum Finland

Danish Design Awardsin slogan juhlapaikan yllä

Danish Design Awardsin slogan juhlapaikan yllä

Danish Design Awards

7.4.2016: Lämmin ja aurinkoinen ilta, Industriens Hus modernin arkkitehtuurin ilmentymä Tivolin vieressä, valkoisilla liinoilla katetut pöydät, reilu 400 kutsuvierasta, sponsoreiden logot heijastettuna kankaalle, lasien kilinää, odottava tunnelma… Alkamassa on muutaman vuoden tauon jälkeen henkiin herätetty Danish Design Awardsin palkintogaala. Illan odotetuin juhlavieras ja samalla kilpailun suojelija on Tanskan kruununprinssi Fredrik. Minulla oli ilo seurata tätä muotoilun juhlaa yhdessä pohjoismaisten ja baltialaisten kollegoitteni kanssa.Kristina_nosto_1

Uudistettu muotoilukilpailu sisältää 15 palkintokategoriaa: Business-kategorian Employment Growth, Message Received, Save Money ja Share Resources, Individual-kategorian Daily Life ja Feel Good, Society-kategorian Better Work, Better Learning, Clean World, Healthy Life ja Outstanding Service sekä Special Awardsit People’s Choice, Icon Award, Visionary Concepts ja Young Talent. Palkinnon ilme on mainetta niittäneen Bo Linneman & Kim Meyer Partners’ Kontrapunkt -designtoimiston käsialaa. Illan palkituista mieleeni jäivät erityisesti sokeita arjessa auttava Be My Eyes -mobiiliapplikaatio ja Young Talent -palkittu Morten Grønning Nielsen “voimahanskallaan”, jossa yhdistyvät hienosti perinteinen käsityötaito ja innovatiivinen teknologia. Kaikki voittajat löytyvät tästä.

Ehkä hieman katkerana mutta aika osuvasti yksi ehdolla olleista, mutta palkinnotta jääneistä muotoilijoista totesi, että ”Seuraavalla kerralla suunnittelen tuotteen sokealle pakolaislapselle”, viitaten palkittujen tuotteiden yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin painotuksiin, erittäin tärkeitä aiheita tietysti. Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut paluu kilpailulle, suuri panostus ja yhteistyöponnistus Danish Design Centreltä ja Design Denmarkilta!

NORDIC-BALTIC MEETING JA BRAINSTORMINGIA MUOTOILUN VAIKUTUKSISTA

Aiemmin päivällä kävimme intensiivistä keskustelua pohjoismaisten ja baltialaisten kollegoitten kanssa muotoilun käytön vaikuttavuudesta ja mittaamisesta yrityksissä. Pohjoismaiden ja Baltian maiden muotoilun promootio-organisaatiot ovat tavanneet toisiaan epävirallisesti muutaman vuoden ajan pari kertaa vuodessa.

Päivän emäntänämme toimi Danish Design Centren (DDC) Christina Melander, joka kertoi käynnistyneestä tutkimushankkeesta muotoilun käytön arvon ja vaikuttavuuden mittaamiseksi ja mittaamisen haasteista. Pontimena tutkimukselle ovat toimineet muotoilun muuttunut rooli ja laajentuneet käyttöalueet, kun on havaittu, että aiemmin käytetyt tutkimuskysymykset ja -aiheet ovat auttamattomasti vanhentuneet. Tutkimus toteutetaan yhdessä Confederation of Danish Industries -organisaation kanssa ja sen rahoittaa Tanskan Ministry of Business and Growth. Tarkoituksena on haastatella puhelimitse 1000 tanskalaista yritystä. Tuloksia on odotettavissa syksyllä 2016.

Nordic-Baltic Design Power

Nordic-Baltic Design Power

Muotoilun käytön mittaaminen on aina yhtä ajankohtainen aihe, sitä on tutkittu monen eri maan ja organisaation toimesta (mm. Design Council UK:ssa, SVID Ruotsissa, Design Management Institute USA:ssa) ja uusimpia tuloksia lainataan ahkerasti. Aihe herättää aina myös yhtä paljon kysymyksiä: Voiko muotoiluun tehtyjä investointeja edes mitata? Miten ne pystytään eristämään muista yrityksen kehitystyöhön ja innovointiin tehdyistä panostuksista? Tarvitseeko muotoilun vaikuttavuutta edes välttämättä mitata numeerisesti? Riittävätkö laadulliset määreet? Näiden kysymysten lisäksi keskustelimme muotoilun ja muotoilijan muuttuneesta roolista kuin myös siitä, täytyykö olla koulutukseltaan muotoilija, että pystyy ajattelemaan kuin muotoilija ja miten nykypäivän yrityksessä pystytään edes tunnistamaan kaikki toimenpiteet, joissa on jollain tavalla käytetty muotoilua, muotoiluajattelua ja muotoilumetodeja.Kristina_nosto_2

Keskustelumme ei ehkä helpottanut Christinan tulevaa urakkaa tutkimuksen kanssa, mutta herätti varmasti paljon uusia kiinnostavia kysymyksiä. Mietimme myös, miten voisimme tehdä yhteistyötä aiheen parissa pohjoismaisella ja Baltian maiden tasolla ja voisimmeko toistaa DDC:n tutkimuksen myös muissa maissa. Jäämme odottamaan innolla tutkimuksen tuloksia ja mitä sen jälkeen seuraa.

Tapaamisen päätteeksi puhuimme myös muista yhteistyömahdollisuuksista, kuten Nordic Design DNA -kehityshankkeesta, meitä kaikkia yhdistävästä hyvinvointiteemasta ja yhteisten esiintymisten lisäämisestä ulkomailla kansainvälisen näkyvyytemme parantamiseksi.

MUOTOILUALAN ORGANISAATIOT MUUTOKSESSA & DANISH DESIGN SOCIETY

Päivän aikana kuulin myös paljon kertomuksia kollegaorganisaatioissamme tapahtuneista ja tapahtuvista muutoksista ja kohdatuista haasteista. Samantyyppistä murrosta, kuin meillä koti-Suomessa, on tapahtunut tai tapahtumassa myös muualla. Strategioita ja toimintoja muutetaan, muotoiluorganisaatioiden välinen yhteistyö tiivistyy, organisaatioita jopa yhdistetään, rahoitusneuvotteluita käydään tiiviisti organisaatioista rahoittavien ministeriöiden kanssa jne.

Ehkä radikaalein muutos on tapahtunut Norjassa, jossa kaksi vuotta sitten yhdistettiin toimintaa rahoittavien ministeriöiden toimesta arkkitehtuuria ja muotoilua edistävät organisaatiot uudeksi The Norwegian Centre for Design and Architecture -organisaatioksi. Haastava muutosprosessi on Norjassa edelleen käynnissä, ja jää nähtäväksi, miten fuusiossa onnistuttiin.

Christina Melander ja tulevan työpaikan, Blox-keskuksen, työmaa

Christina Melander ja tulevan työpaikan, Blox-keskuksen, työmaa

Tanskassa eletään myös jännittäviä aikoja: DDC myi viime vuonna omistuksessaan olleen kiinteistön ja toimii tällä hetkellä väliaikaisissa tiloissa – kauniissa vanhassa rakennuskompleksissa kanaalin varrella – yhdessä Danish Fashion Instituten ja INDEX Award -organisaation kanssa. Nämä organisaatiot yhdessä muodostavat myös yhteistyöalusta Danish Design Societyn. Vuonna 2018 kaikilla on edessä muutto naapurissa rakenteilla olevaan, maailmankuulun hollantilaisen arkkitehdin Rem Koolhaasin suunnittelemaan BLOX–rakennukseen, josta tulee tanskalaisen arkkitehtuurin, rakentamisen, kaupunkisuunnittelun ja designin uusi keskittymä.

Oli jälleen ilo tavata kollegoita – kokemusten vaihto ja vertaistuki on aina yhtä mukavaa ja hyödyllistä! Kiitos DDC ja kiitos Christina Melander inspiroivasta vierailusta!