Uudenlaista työntekoa Tukholmassa

Laila Alanen
Tuottaja, Design Forum Finland

Det Nya Arbetslivet. Tämä sanoma oli vahvasti esillä Tukholman huonekalu- ja valaisinmessuilla helmikuussa 2016. Muutama vuosi sitten alkanut toimitilojen uudenlainen järjestely oli päässyt messuilla nyt täyteen kukoistukseen.   LailaAlanen_blogiNOSTO_400x400

Työelämä on murroksessa ja työtä tehdään yhä useammin ajasta ja paikasta riippumatta. Työtilat ja toimistot ovat yhteisöllistyneet. Uudenlaisia työtiloja sisustetaan ja uudenlaisia työpaikkoja perustetaan. Toimitilat räätälöidään käyttäjälähtöisesti niissä tehtävien toimenpiteiden ja työvaiheiden mukaiseksi. Esimerkiksi Suomessa M.O.W. Mothership of Work tarjoaa pienistä yrityksistä itsensä työllistäjille ison yrityksen muskelit joogasaleista ravintolapalveluihin. Perinteinen työpöytäajattelu yhdeksästä viiteen on katoamassa.

Melkein jokainen julkitilakalustaja esitteli monitoimitiloja, joille on luonteenomaista suuri valikoima erilaisia tiloja ja erilaisia sisustusratkaisuja. Turvallisia kotipesiä, hiljaisia huoneita, viihtyisiä auloja sekä innostavia neuvottelutiloja. Työt tehdään siellä, missä se kulloinkin parhaimmalta tuntuu. Muutos on mahdollinen siellä missä osa työntekijöistä pärjää ilman henkilökohtaista työpistettä.

Kotien ja julkisten tilojen sisustukset kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän. Tähän ilmiöön vaikuttavat osaltaan lukuisat sisustusohjelmat. Toimistotiloja esittelevä sisustusohjelma puuttuukin vielä Suomen kanavilta.

Työpaikan hiljaisuutta vaativia pisteitä

Työpaikan hiljaisuutta vaativia pisteitä

Digitalisaatio luo kokonaan uusia ostamisen ja myymisen rakenteita. Pienimuotoisen tuotannon ja monimuotoisuuden mahdollistama verkkokauppa on piristänyt muotoilun ja sisustuksen kysyntää ja myyntiä. Yhä useammat suunnittelijat valmistuttavat tuotteensa itse ja myyvät niitä verkossa missä päin maailmaa tahansa.

 

Takaisin luontoon

Mutta mikään ei ole pysyvää, sillä muutos suuntaan tai toiseen voi olla nopeaa – ja vaikeasti ennustettavaakin. Yksi suuntaus tuntuu kuitenkin olevan selvä. Asiakkaat haluavat aitoja ja luonnon materiaaleja. Ajanpatinakin saa mielellään näkyä. Se ei ole enää pinnallinen villitys. Se ulottuu syvälle ja vaikuttaa väistämättä jo siihen, miten sisustamme kotimme ja julkitilamme.

Back to the Nature -osaston koti- ja ulkotilapisteitä

Back to the Nature -osaston koti- ja ulkotilapisteitä

Trendiosaston teema tänä vuonna oli Nature is back for good. Kestävää ja luonnonläheistä. Kolme pohjoismaista sisustussuunnittelijaa loi interiöörin annetun teeman mukaan. Suomalainen sisustussuunnittelija Susanna Vento rakensi rennon kotitilan, Tea- and Playtime, jossa perhe-elämä ja työ kohtasivat.

Tee-se-itse tai tehdään se yhdessä. Monenlaisia uusia yhteistyömuotoja oli nähtävissä, yli kansallisten ja kulttuurirajojen.

Olemme palaamassa juurillemme. Miten voimme elää yksinkertaisemmin ja kestävämmin perustarpeemme tyydyttäen. Se näkyy vahvasti jo ruokakulttuurissa, joka hakee aitoa, villiä, mahdollisimman lähellä tuotettua ja valmistettua ruokaa. Aitojen luonnonmateriaalien suosiminen jatkuu myös tänä vuonna messuilla. Käsityötä, yksityiskohtia ja korkeaa laatua arvostetaan. Puuta, korkkia, kauniisti patinoituvia metalleja, villaa, nahkaa ja paperia käytetään runsaasti. Viherkasveille ja kirjahyllyille tehdään tilaa. Luxuskulutus on out.

 

Suomalaisia Tukholmassa

Suomi-instituutissa on esillä (avoinna 4.3. saakka) keväällä 2015 Aalto-yliopistosta valmistuneen neljän suomalaisen nuoren muotisuunnittelijan töitä: Marianne El-Khoury, Ilona Hackenberg, Maria Suomalainen ja Anni Raasmaja. Erilaiset materiaali- ja tekniikkakokeilut ovat vahva osa suunnitteluprosessia. Tuloksena syntyy muotiluomuksia, jotka liikkuvat sulavasti taiteen ja muodin välimaastossa. Kankaat, kuviot, koristeet, värien yllättävätkin yhdistelmät tekevät niistä mieleenpainuvia. Koosteen on kuratoinut Juni Communication & Production yhdessä Aallon ja rehtori Tuomas Laitisen kanssa. Aalto-yliopisto tuottaa vuosittain lahjakkuuksia, jotka ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä muotikilpailuissa.

1+1+1 -ryhmän peili tukholmalaisessa kahvilassa ja New Finnish Fashion -näyttely Suomi-instituutissa

1+1+1 -ryhmän peili tukholmalaisessa kahvilassa ja New Finnish Fashion -näyttely Suomi-instituutissa

1 + 1 + 1 on kokeellinen, yhteispohjoismainen työryhmä, johon kuuluu kolme jäsentä. Aalto+Aalto Suomesta, Hugdetta Islannista ja Petra Lilja Ruotsista. Ryhmän tavoitteena on valmistaa yhteisesiintymisiin oma ja joka kerta erilainen tuote. Tukholmassa se oli peili. Ryhmällä on ollut näyttelyt Reykjavikissa, Helsingissä ja nyt Tukholmassa.

Kuvat: Laila Alanen
www.1plus1plus1.net/