Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

140 vuotta muotoilun edistämistä

Suomen Taideteollisuusyhdistys - Konstflitföreningen i Finland ry perustettiin 1875. Perustajina oli joukko kulttuurielämän vaikuttajia ja talousmiehiä. Esimerkkiä toiminnalle haettiin Euroopan johtavista taideteollisuus- ja käsityökouluista.

Aluksi yhdistys ylläpiti kädentaitoja opettavaa koulua sekä keräsi kansainvälistä taideteollisuuden ja taidekäsityön kokoelmaa. Yhdistyksen perustajan, estetiikan professori Carl Gustaf Estlanderin aloitteesta toteutettiin yhdessä Suomen Taideyhdistyksen kanssa suuri uudisrakennushanke, Ateneum, josta tuli suomalaisen taiteen ja taideteollisuuden museo ja oppilaitos.

Vähitellen koulu kasvoi ja vakiinnutti asemansa johtavana suomalaisena alan oppilaitoksena, vuonna 1965 se siirtyi valtiolle ja myöhemmin siitä tuli Taideteollinen korkeakoulu. Nykyisin se on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Yhdistys perusti myös taideteollisuusmuseon, joka monien vaiheiden jälkeen siirtyi itsenäiselle säätiölle 1989. Nykyisin museon nimi on Designmuseo.

1950-luvun alusta lähtien yhdistys alkoi panostaa määrätietoisesti suomalaisen muotoilun tunnetuksi tekemiseen. Yhdistys järjesti näyttelyitä ympäri maailmaa ja se mm. organisoi 1950- ja 1960-luvuilla Suomen osallistumisen Milanon triennaaleihin, joissa suomalainen muotoilu tuli maailmankuuluksi ja käsite Finnish Design syntyi.

Luovuttuaan koulusta ja museosta yhdistys suuntasi toimintansa uudella tavalla. 1980-luvun lopussa otettiin käyttöön uusi, kansainvälinen toiminimi, Design Forum Finland. Toiminnan pääalueeksi valittiin muotoilun edistäminen pienen ja keskisuuren teollisuuden parissa sekä kansainvälinen toiminta. Toiminnan muodoiksi vakiintuivat näyttelytoiminta kotimaassa ja ulkomailla, tiedotus ja viestintä, julkaisut, kilpailut ja palkinnot.

Vuonna 2015 yhdistys oli suurten muutosten edessä. Design Forum Finlandin strategia uudistettiin ja toiminnot kohdistettiin muotoilun käytön edistämiseeen PK-yrityksissä.

LUE LISÄÄ TAIDETEOLLISUUSYHDISTYKSEN HISTORIASTA!
Osa suomalaisen muotoilun historiaa

Taideteollisuusyhdistys ja Amerikka

Milanon Triennaalit

 


1871

Veistokoulu aloittaa toimintansa.

1881

Suomen ensimmäinen taideteollisuusnäyttely Fabianinkadulla Helsingissä.

1933

Yhdistyksen johdolla Suomi on esillä ensimmäisen kerran Milanon triennaalissa.

1954-57

Design in Scandinavia -näyttely kiertää Yhdysvalloissa ja Kanadassa yhdistyksen organisoimana.

1979

Yhdistyksen ylläpitämä Taideteollisuusmuseo avataan Korkeavuoren-kadulla.

1987

Suomen Taideteollisuus-yhdistys ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamo perustavat teollisuuden tuella Design Forumin edistämään teollista muotoilua.

1990

Yhdistys perustaa Pro Finnish Design -palkinnon Fennia Groupin kanssa.

1992

Yhdistys perustaa Kaj Franck -muotoilupalkinnon yhdessä Suomen Messusäätiön kanssa.

2000

Suomen Taideteollisuusyhdistys täyttää 125 vuotta. Vuoden nuori muotoilija- ja Estlander-palkinnot perustetaan juhlavuoden kunniaksi. Design Forum Finlandin näyttelytilat ja Design Forum Shop avataan Sanomatalossa Helsingissä. Arkkitehtuurin, muotoilun ja rakentamisen informaatiokeskuksen rakennushanke (ARMI) käynnistetään.

2004

Design Forum Finlandin koko toiminta siirtyy Erottajankatu 7:ään Helsingissä.

2010

Laaja muotoiluvientihanke HIRAMEKI Design × Finland Tokiossa. Suomen muotoilutoimistot – Finnish Design Business Association FDBA ja Finnish Design Management Association FDMA perustetaan.

2012

Helsinki kumppaneineen on Icsidin World Design Capital -kaupunki.

2014

Design Forum Shopin toiminta päättyy elokuussa.

 

 

 

1875

Suomen Taideteollisuusyhdistys perustetaan 29.10.

1900

Suomella suurta huomiota herättänyt oma paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä.

1951

Tapio Wirkkala suunnittelee Suomen osaston Milanon triennaalissa. Tästä alkaa suomalaisen muotoilun maailmanmenestys.

1965

Taideteollinen oppilaitos siirtyy yhdistykseltä valtiolle.

1980

Yhdistys perustaa Form Function Finland -lehden.

1989

Taideteollisuusmuseo siirtyy yhdistykseltä museon säätiölle.

1991

Yhdistys saa uudet säännöt, joiden mukaan se ylläpitää Suomalaisen muotoilun edistämiskeskusta Design Forum Finlandia. Design Forum Finlandin uudet näyttelytilat ja Design Forum Shop avataan Fabianinkadulla Helsingissä.

1996

Nuorten Forum -näyttelysarja aloitetaan ja Form Function Finland -lehti uudistuu.

2003

Uusi kansainvälinen Pro Finnish Design -palkinnon korvaava kilpailu Fennia Prize järjestetään ensimmäisen kerran.

2005

Suomen Taideteollisuusyhdistys täyttää 130 vuotta. Design Forum Finland koordinoi valtakunnallista Muotoilun vuotta 2005. Form Function Finland -lehden julkaiseminen lopetetaan. Design District Helsinki (Designkortteli ry) perustetaan.

2011

Design Forum Finland koordinoi Kaj Franckin syntymän satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

2013

Näyttelytoiminta päättyy. Muotoilualan yhteinen kaksivuotinen hanke, Suomen Kulttuurirahaston tukema Design Forum Showroom avataan osoitteessa Erottajankatu 9.

2015

Design Forum Finland muuttaa osoitteeseen Unioninkatu 24. Strategia ja toiminta uudistuvat. Suomen Taideteollisuusyhdistys täyttää 140 vuotta 29.10.2015.