Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Fennia Prize 2003


FENNIA PRIZE -PALKINTO 2003:
Rukka / L-Fashion Group Oy

SRO-moottoripyöräilyasu
Valmistusvuosi: 2002
Suunnitteluryhmä: Jasmine Julin-Aro ja Rukka tuotekehitystiimi

Teollista muotoilua päälle puettuna
Moottoripyöräilijä on erityisen alttiina sääolosuhteille. Ajosäät voivat vaihdella nopeasti, mikä asettaa osaltaan vaatimuksia käytettäville varusteille ja asusteille. Suunnittelija Jasmine Julin-Aro on syvällisesti perehtynyt moottoripyöräilijän tarpeisiin. SRO-moottoripyöräilyasu on asusteiden ja yksityiskohtien kokonaisuus, joka toimii vaativissa olosuhteissa. Siitä on kasvanut merkittävä vientituote Rukka / L-Fashion Groupille.

Moottoripyöräilyasu ei ole yhden designkategorian tuote. Asu syntyy paitsi hyvästä leikkauksesta, innovatiivisista materiaaliyhdistelmistä ja tinkimättömästä muotoilusta, myös sisäänrakennetuista turvallisuuteen vaikuttavista komponenteista. Tällaisia ovat mm. asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä suunnitellut turvarakenteet kyynärpäissä ja polvissa.

Puku on hyvä esimerkki myös alihankintaverkoston hallinnasta: puvussa on hyödynnetty alansa huippua olevien alihankkijoiden teknologioita. Kokonaisuus on vaatesuunnittelua, jossa ulkoasu ja tyyli ovat tärkeitä. Ajoasu on teollista muotoilua parhaimmillaan. SRO-moottoripyöräilyasu on valmistettu kitkankestävästä ja vesitiiviistä materiaalista. Siinä on joustavat resorit, vedenpitävät vetoketjut sekä useita puvun istumista ja mukavuutta sääteleviä ratkaisuja. Ajohaalarin ominaisuuksia voidaan nopeasti muuttaa keliolosuhteiden mukaan. Myös märkää ja tuulta kestävällä, mutta hyvin hengittävällä rakenteella on iso merkitys kuljettajan ajomukavuudelle.

+/-

Fennia Prize -kunniamaininnat 2003

TRM200 Traffic Information Manager -kuljettajapääte
Buscom Oy

Muotoilu: RPC Group Oy 2000–2002

Buscomin tuotteena ovat joukkoliikenteen tiedonhallintajärjestelmät, joiden avulla rahastus nopeutuu ja matkustajavirtojen seuranta tarkentuu. Tärkeä osa kokonaisuutta on TRM200 kuljettajapääte, jonka muotoilutoimisto RPC Group Oy on suunnitellut läheisessä yhteistyössä Buscomin kanssa.

Kuljettajapääte on tietokone, jonka avulla rahastetaan, ja josta saatavaa informaatiota hyödyntää liikennesuunnittelussa. RPC Group Oy, joka on vastannut muotoilun lisäksi kaikista mallinnustöistä ja muotinvalmistuksesta, myös valmistaa muovikuoret. Kuljettajapäätteen värinäyttö ja selkeä näppäimistö ovat ergonomisia ratkaisuja. Laitteen muotoilu integroituu hyvin nykyaikaisen linja-auton mittaristopaneelin yhteyteen ja osaksi ohjaamon käyttöliittymään. Harkitun hillitty muotoilukieli on perusteltua, sillä TRM200 kuljettajapäätteen käyttöikä voi olla jopa viisitoista vuotta.

Päätteiden välillä voidaan lähettää viestejä ja sen avulla myös ohjataan esimerkiksi bussin linjakilpinäyttöä. Koska laite mahdollistaa langattoman tiedonsiirron, voidaan siihen tulevaisuudessa päivittää uusia toimintoja. Sellaisia voivat olla esimerkiksi liikennevaloetuisuuksien ohjaaminen ja pysäkkinäyttöjen kontrolloiminen ohjaajapäätteen avulla. Tulevaisuudessa interaktiivinen tiedonsiirto linja-auton, matkustajien ja liikennepaikkojen välillä lisääntyy. Siten joukkoliikenneympäristössä kasvaa helppokäyttöisyys ja tehokkuus. Hyvä muotoilu vaikuttaa näiden tavoitteiden toteutumiseen.


Exact Pipecut 220 -putkisaha
Exact Tools Oy

Muotoilu: Mika Priha 2002

Kipinöitä, sulaa metallia, myrkyllisiä kaasuja ja tulipalovaara: arkipäivää työmailla, joissa putkityöt ovat käynnissä. Exact Pipecutin oivallus on yksinkertainen: metalliputkia ei kannata hioa laikalla poikki, vaan ne voidaan leikata sahaamalla. Ideasta valmiiksi työkaluksi on ollut pitkä matka. Keksintösäätiön tuella tuotekehittelyä on voitu viedä eteenpäin ja teollisen muotoilijan Mika Prihan asiantuntemusta on voitu hyödyntää. Lopputuloksena on tehokas, turvallinen ja käyttäjäystävällinen putken leikkaamiseen työkalu.

Fennia Design Prizen juryllä oli mahdollisuus seurata työnäytöstä ja todeta, ettei juryn kokoustilaan syntynyt paksun metalliputken katkaisemisesta savua, pölyä eikä muuta haittaa. Pipecutilla putken pätkiminen onnistuu, vaikkei olisikaan putkiremontin ammattilainen.

Yritys on onnistunut kehittämään markkinoille viimeistellyn tuotteen, jossa muotoilua on käytetty kuljetuslaatikkoa ja yritysidentiteettiä myöten. Pipecut on samanaikaisesti sekä tekninen että muotoilullinen innovaatio.


Puutarhaleikkurisarja
Fiskars Consumer Oy Ab

Muotoilu: Olavi Lindén ja Markus Paloheimo 2001–2002

Fiskarsin yritysperinne on suomalaisittain poikkeuksellisen pitkä: yritys perustettiin vuonna 1649. Viime vuosina valmistaja on tullut tunnetuksi useista kekseliäistä pihatöihin liittyvistä oivalluksista, jotka ovat merkittävästi uudistaneet ulkotöiden ergonomiaa.

Mustan ja oranssin yhdistelmä on Fiskars-oivalluksen tunnusmerkki. Tuotteissa innovaatiot yhdistyvät viimeisteltyyn muotoiluun, ja lopputuloksena syntyy käytössä ylivertaisia puutarhasaksia, leikkureita ja muita työkaluja.

Olavi Lindénin johtama suunnitteluosasto kilpailee omassa sarjassaan. Haasteena on tehdä yhä parempia Fiskars-tuotteita. Fiskarsin tuotteissa myös tuotannolliset näkökulmat on hyvin huomioitu. Niissä on vähän osia ja tuotannossa on sovellettu kehittynyttä ruiskuvalutekniikkaa. Tuotteiden materiaalit tekevät niistä kestäviä - ja mekanismien ohella ne vaikuttavat myös käytön keveyteen. Fiskarsin nimi on lupaus todellisesta lisäarvosta: hyvän välineen avulla työhön tulee lisää iloa ja tehoa.


Genelec 6040A aktiivikaiutin
Genelec Oy

Muotoilu: Harri Koskinen 2001–2002

Elokuva- ja musiikkistudioissa huipputason äänentoistolaitteista kansainvälisesti tunnettu Genelec on laajentanut tuotevalikoimaansa vaativille kuluttajille suunnattuihin tuotteisiin. Genelec 6040A aktiivikaiutin on muotoilijan ehdoilla valmistettu tuote. Suunnittelussa Genelec on luottanut Harri Koskisen ammattitaitoon ja muotoratkaisuihin.

Koskinen on suunnitellut veistosmaisen monoliitin, jonka himmeäksi käsitelty alumiinivalos sulkee sisäänsä äänentoistoteknologiaa, tarvittavat liittimet ja kaiuttimen vahvistinelektroniikan. Kaiuttimen oma vahva identiteetti, veistosmaisuus, tekee siitä yhteensopivan erilaisiin tiloihin ja sisustustyyleihin.

Genelec 6040A aktiivikaiutin on erinomainen esimerkki valmistajan ja suunnittelijan välisestä saumattomasta yhteistyöstä ja tuotekehityksestä, jonka lopputuloksena on syntynyt huomiota herättävä muotoilutuote, joka on ennen kaikkea laaduntarkan kuuntelijan mieleen.


Essence-lasisarja
iittala

Muotoilu: Alfredo Häberli 2000–2002

Dynaaminen ja muodikas, nämä määritelmät tuntuvat luonnehtivan hyvin Essence-lasiston ilmettä. Alfredo Häberlin muotoilemassa lasistossa ilmenee uudistunut ruokakulttuuri ja iittalan kansainvälistynyt brandistrategia.

Essence on uudentyyppinen iittalan design-tehtäväksianto. Markkinointitutkimusten ja iittalan asiantuntemuksen perusteella luotiin tavoitteet trendikkäälle ja edulliselle lasistolle, jonka tulisi lunastaa kaupalliset tavoitteet myös kansainvälisesti. Myös Essencen valmistustekniikka ja markkinointi edustavat uutta ajattelua iittalassa. Essence on kilpailukykyinen hinnaltaan.

Tuotekokonaisuus erottuu viinilasien sarjassa. Perinteinen pyöreys on saanut kokonaan uuden ilmaisun, kartiomaisen muodon, joka toistuu eri laseissa ja karahvissa. iittalan Essence -mallisto välittää onnistuneesti sanomaa rennosta ja viihtyisästä ruokakulttuurista. Lasistossa on huomioitu myös nykykeittiön vaatimukset. Lyhyessä ajassa lasistosta on kasvanut todellinen menestystuote.


Siro-tuoli
Mobel Original Design Oy

Muotoilu: Jouko Järvisalo 2001

Mobelin eleetön ja ajaton asiallisuus toimistosisustamisessa on arvostettua, sillä valmistajan tuotteet kestävät trendien vaihtumisen. Jouko Järvisalon suunnittelu on asiallista, perusteltua ja viimeisteltyä. Muotoilijan tyylistä on tullut myös valmistajan tavaramerkki - Mobelin tuotteissa kaikissa on niukka, hillitty charmi.

Siro-tuoli ei herätä huomiota ekspressiivisellä muotoilulla, vaan konstruktiolla ja selkeydellä. Laadukkuus on sekä tuolin rakenteissa että muotoilussa. Istuinosan keveys ja joustavuus on syntynyt vaneritaivutteella. Ainevahvuus ohenee kohti istuimen reunoja ja on lujimmillaan siellä, missä tarvitaan tukevuutta jalustan kiinnitystä ja istuimen jäykkyyttä varten.

Metalliosien nivoutuminen puuistuimeen on tarkkaa ja huoliteltua työtä. Yksityiskohta toimii istuimessa veistoksellisena katseenvangitsijana ja samalla se on myös sarjaan kytkemisen ja helpon pinoutumisen ratkaisu. Muotoilullisesti loppuun asti harkitut tuotteet ovat esinearkkitehtuurin kiteytymiä.


HDW-2 -langaton kannettava HF
Nokia Oyj

Muotoilu: Jean-Marc Hering 2002

Muotoilija Jean-Marc Hering on suunnitellut langattoman kannettavan HF HDW-2 -lisävarusteen, joka toimii bluetooth-tekniikalla ja täydentää kännykän toimivuutta. Matkapuhelin voi olla taskussa, mutta sen käyttöliittymä on korvaan laitettavassa tuotteessa. Puheluun voi vastata joko handsfreen vastausnapista tai puhelimen näppäimistöltä normaalisti. Tuote on fyysisesti pieni ja uusinta tekniikkaa. Tällainen yhdistelmä asettaa muotoilulle korkean vaatimustason.

Nokian langaton kannettava HF on hyvin valmis ja helposti käyttöön omaksuttava, vaikka se onkin Nokian tuotevalikoimassa kokonaan uudentyyppinen kännykän lisävaruste. Muotoilutyö on perusteltua kaikissa yksityiskohdissaan.

Langaton kannettava HF HDW-2 on myös hyvännäköinen ja tässä tuotekategoriassa edullinen. Design on hillittyä, ja tuotteen istuvuus korvaan kuin korvaan on ratkaistu muoviosien joustavuudella ja esineen muodolla. Pieni laite on huomaamaton, mutta kuitenkin muotoiltu riittävän isoksi, jotta sitä on helppo käsitellä. Vasen ja -oikeakätisyys on ratkaistu siten, että laitteen kiinnikeosan voi helposti kääntää toisinpäin.


Nokia 5210 matkapuhelin
Nokia Oyj

Muotoilu: Jarmo Lehtonen 2001

Nokia 5210 on matkapuhelin, jonka tunnistaa, kun sen on kerran nähnyt. Nokia 5210 on suunniteltu aktiiviseen elämäntyyliin: urheiluun, ulkona liikkumiseen ja vapaa-ajantoimintaan. Tässä on puhelin, joka pysyy vauhdissa mukana.

Vahva visuaalinen ilme ja hyvin toteutettu käyttöliittymä tekevät Nokia 5210 -puhelimesta huolellisesti viimeistellyn tuotekokonaisuuden. Nokian tuotesuunnittelutiimi on sisällyttänyt Jarmo Lehtosen muotoilemaan puhelimeen ominaisuuksia, joita on mahdollista käyttää esim. laskettelurinteessä, eräreissulla ja toimistotyössä, muun muassa kalenterin, sekuntikellon ja lämpömittarin ja vaivattomat yhteydet langattomiin palveluihin.

Nokia 5210 -puhelimessa on toteutettu erinomaisesti käytettävyys ja kestävyys. Erityinen tuotegraafinen saavutus on näytön helppolukuisuus ja selkeys. Puhelimen roiske- ja pölytiivis kuori on muotoiluteknologinen innovaatio, joka on uudistanut matkapuhelinten kuorien vaihtomahdollisuuksia, toimivuutta sekä ulkonäköä.


Il Bagno Alessi by Oras -hanasarja
Oras Oy

Muotoilu: Stefano Giovannoni ja Oras Tuotekehitys 2002

Yhteistyö italialaisen Alessin kanssa on ollut Orakselle designstrateginen valinta, joka edistää yrityksen tuotteiden kansainvälisyyttä ja muotoiluosaamista. Oraksen pätevyys ja laadukkuus auttavat Alessia toteuttamaan muotoilullista visiotaan.

Uudet Oras-hanat ovat osa kokonaista kylpyhuoneen sisustusta, johon kuuluvat myös pyöreämuotoiset lavuaarit, ammeet (valmistajana sveitsiläinen Laufen) ja muita saniteettitilojen kalusteita kuten koukkuja, hyllyjä, saippua-annostelijoita (valmistajana italialainen Inda). Italialainen Stefano Giovannoni on suunnitellut maskuliinisen muotokielen omaavat hanat ja kulmikkaan allashana-suihkun. Muotoilua markkinoidaan alessimaisesti italialaisen psykoanalyytikko Franco Fornarin tunneteoriaan perustuvana konseptina.

Emotionaalisesti vetoava muotoilukieli on tunnusomaista Alessin kylpyhuonekokonaisuudelle. Oraksen uusi hanakokoelma on muotoilullisesti vahva ja kiinnostusta herättävä mallisto, jossa Giovannonin muotoilu täydentää uudella tavalla suomalaisen valmistajan tuotevalikoimaa.


Planmeca ProMax -röntgenlaite
Planmeca Oy

Muotoilu: Planmecan tuotekehitysryhmä 2001

Yhä useammin osana terveydenhoitoa ovat erilaiset laitteet ja koneet, jotka auttavat hoitohenkilökuntaa diagnooseissa ja tutkimuksessa. Se, miltä nämä instrumentit ja usein kookkaatkin laitteet näyttävät, vaikuttaa voimakkaasti potilaan kokemukseen tutkimustoimenpiteistä ja hoidosta.

Planmecan Promax röntgenlaite näyttää erilaiselta kuin yleensä terveydenhoitoon liittyvät koneet, sillä se on yhtäaikaa asiallisen ja hyvän näköinen. Potilaalle designilla on merkitystä. Hyvin muotoiltu röntgenlaite herättää luottamusta.

Empaattinen muotokieli sairaalateknologisessa tuotteessa on merkittävä saavutus.
Vielä tärkeämmäksi Planmecan tuotekehitysryhmän muotoilutyön tekee se, että hyvän tuntuinen laite on myös hoitohenkilökunnan työn kannalta erinomainen. Käytettävyys, tiedon luenta näyttöpäätteeltä ja uusin teknologia integroituvat yhteen. Muotoiluosaamisella autetaan positiivisen kuvaustilanteen syntymistä potilaan ja lääkärin yhteistyöhön. Kilpailluilla sairaalateknologian markkinoilla hyvä muotoilu huomataan ja se auttaa menestymään - myös liiketaloudellisesti.


Beaver-harvesteri
Ponsse Oyj

Muotoilu ja tuotekehitys: Ponsse tuotekehitysryhmä, Teuvo Karvonen (Muototieto Oy), Pekka Rinkineva (MalliDesign Ay) 2000–2001

Harvennus- ja päätehakkuisiin suunniteltu Beaver-harvesteri on mittavan muotoilutyön ja tuotesuunnittelun tulos. Koneessa on uudistunut hallintalaitteiden järjestelmä, onnistunut ohjaamon sisätilan suunnittelu sekä työkoneen rakenteen ja ulkoisen ilmeen yhdistävä muotoilu.

Raskaaseen työhön suunnitellun laitteen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on toimiva ja informatiivinen ohjaamo. Ponsse on keskittynyt suunnittelutyössä koneen ohjaamon ergonomian lisäksi hallinnan ja käytön helpottamiseen ja luonut järjestelmän, joka kantaa nimeä Opticontrol. Tilavassa ja valoisassa työympäristössä konetta hallitaan uuden tyyppisten pallokahvojen välityksellä. Modernin tietojärjestelmän avulla kuljettaja voi ohjelmoida hallintalaitteiden toiminnan haluamallaan tavalla juuri itselleen sopivaksi. Koneen toimintaa seurataan suurelta näytöltä, jossa kaikki työhön liittyvät toiminnot ja tiedot ovat keskitetysti näkyvissä.

Beaver-harvesterin suunnittelussa muotoilu ei näyttäydy vain lisäarvona, vaan on välttämättömyys. Teollisen muotoilun ja insinööriosaamisen yhteistyöstä rakentuu seitsenmetrisen Beaver-harvesterin käytettävyys ja luotettavuus. Kone kääntyy ja liikkuu ketterästi. Sen paino jakaantuu kuuden renkaan välityksellä maahan mahdollisimman tasaisesti minimoiden näin maastovauriot. Yhtenäinen värimaailma ja koneen rungon muotoilu viimeistelevät onnistuneen muotoilun.


Ril's designer-mallisto
Ril's / L-Fashion Group Oy

Muotoilu: Ritva-Liisa Pohjalainen

Ril's on suunnittelija Ritva-Liisa Pohjalaisen nimellä profiloituva vaatemerkki, joka on kasvattanut nopeasti tunnettuuttaan ja liikevaihtoaan. Suomalaiseen L-Fashion Groupiin kuuluva tuotekonsepti on muutamassa vuodessa onnistunut saamaan laajaa suosiota naisten pukeutumisessa ja siitä on tullut yrityksen nopeimmin kasvava tuotemerkki.

Laadukkaan ja nopeasti uudistuvan malliston tuotesuunnittelusta vastaa pätevä ja ajan tasalla toimiva tiimi. Ril'sin muotisuunnittelu on onnistuttu kohdentamaan tarkoin valitulle kohderyhmälle. Tavoitteena on piirtää ja toteuttaa tyylikkyyttä modernille aikuiselle naiselle. Tässä Ril's on tehnyt suomalaisittain ja kansainvälisestikin läpimurron.

Menestys perustuu myös onnistuneeseen markkinointiin ja tunnistettavaan myymäläkonseptiin. Ril's on vaateripustimia ja myymäläesillepanoa myöten viimeistelty brändi, jonka keskeisenä ajatuksena on hyvin muotoiltu ja kokonaisvaltainen pukeutumisen idea.