Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Fennia Prize 2005


Fennia Prize 2005 -muotoilukilpailun tulokset julkistettiin 20.1.2005. Kilpailun voittaja ja kunniamaininnan saaneet yritykset olivat esillä Fennia Prize -näyttelyssä Design Forum Finlandissa 21.1. - 20.2.2005.

+/-

Fennia Prize -palkinto 2005

AXIOM-leikkipaikkavälinesarja
Lappset Group Oy


Muotoilu: Hannu Ylinenpää, Marjo Naukkarinen, Esa Junttila 2003–2004

Axiom-leikkipaikkavälinesarja lähtee lapsen tarpeista urbaanissa miljöössä. Tutkittu ja kansainvälisesti testattu tuotevalikoima tarjoaa virikkeellisen ja laadukkaan leikkiympäristön, joka yhdistää oivaltavasti lapsen mielikuvitusmaailman todelliseen rakennettuun miljööseen. Leikin avulla lapsi oppii motorisia, kognitiivisia ja sosiaalisia taitoja, joita tarvitaan nopeasti muuttuvassa nykymaailmassa.

Axiom-tuotteilla oppiminen lähtee selkeistä yksinkertaista muodoista. Geometriset muodot yhdistyvät selkeästi moderniin rakennettuun ympäristöön. Samalla, kun lapsi oppii muotojen hahmottamista, hän oppii motorisia taitoja ja ongelman ratkaisua. Käytetyt materiaalit – puu ja alumiini – herättävät monipuolisia aistituntemuksia. Värikkäät visuaaliset osat luovat kontrasteja eri muotojen välillä. Ne opettavat lasta hahmottamaan tilaa ja liikkumistaan, mikä lisää turvallisuutta. Samalla värit liittävät leikkipaikan rakennettuun viherympäristöön. Tuotevalikoima on suunniteltu lapsen ehdoilla. Pääpaino on ollut yli 6-vuotiaiden lasten tarpeilla kiivetä, liukua ja roikkua. Leikkivälineillä voi harjoitella yksin tai ryhmässä monipuolisia toimintoja ja sosiaalisia taitoja.

Axiom-tuoteperhe on hyvä esimerkki siitä, miten innovatiivisen, samalla tutkittuun tietoon perustuvan muotoilun avulla voidaan luoda virikkeellinen, turvallinen, opettava ja motivoiva kasvuympäristö. Ajaton, pelkistetty ja laadukas muotoilu viestii myös, että kohderyhmän tarpeet koetaan tärkeiksi ja haasteellisiksi. Tuotteet ovat viimeisteltyjä, korkealaatuisia, kestäviä ja turvallisia. Osista on helppo koota kokonaisuuksia ja niitä on helppo huoltaa.

Axiom-tuoteperhe palkittiin muotoilun ansiokkaasta käytöstä opetustarkoitukseen. Moderni ja laadukas tuotevalikoima sopeutuu erinomaisesti nykyarkkitehtuuriin ja urbaaniin ympäristöön. Puuvalmisteisten leikkivälineiden valmistajana tunnetuksi tullut Lappset on lähtenyt kehittämään uudenlaista tuotevalikoimaa ja vastannut samalla muuttuvan yhteiskunnan haasteisiin, myös kansainvälisillä markkinoilla.

Lappset Group Oy kuuluu Euroopan johtaviin leikkipaikkavälineiden valmistajiin. Tuotevalikoimaan kuuluu myös liikuntapaikkavälineitä sekä piha- ja puistokalusteita. Tuotesuunnittelussa huomioidaan näkö- ja liikuntarajoitteiset lapset. Yrityksen tuotekehittely perustuu paitsi muotoiluun ja lapsen kehitystä ja oppimista koskevaan tutkimustyöhön, myös asiakkaiden tarpeiden syvälliseen tuntemiseen.

– muotoilua käytetty ansiokkaasti opetustarkoituksessa, moderniin rakennettuun miljööseen sopiva tuotevalikoima, innovatiivista, laadukasta muotoilua, tuotevalikoiman rohkea uudistaminen
www.lappset.com

+/-

Fennia Prize -kunniamaininnat 2005

Flakes-tuoli
Arvo Piiroinen Oy


Muotoilu: SHLDesign, Arkitekterne maa Schmidt, Hammer & Lassen K/S 2004

Flakes-tuoli on suunniteltu keväällä 2004 avattuun Århusin taidemuseoon Tanskassa. Tuolin suunnittelusta on vastannut maineikas tanskalainen arkkitehtitoimisto Arkitekterne maa Schmidt, Hammer & Lassen K/S ja tuotekehityksestä sekä valmistuksesta suomalainen valmistaja, Arvo Piiroinen Oy.

Läpikuultavan lasikuidun ansiosta pinottava tuoli on kevyenoloinen. Materiaalin hauraus on kuitenkin vain positiivinen illuusio: tuoli on valmistettu kestävistä materiaaleista pitkäaikaiseen kulutukseen. Istuinkuppi on lasikuitua ja runko pyöreää teräsputkea. Ekologiset seikat on myös huomioitu: lasikuitu- ja metalliosat voidaan tuotteen elinkaaren lopussa kierrättää. Yhtenä innovaationa on ollut lisätä mukaan koristeaihe. Valmistustekniikan ansiosta istuinosaan voi upottaa esimerkiksi kangasta, erilaisia logoja, kukkia ym. Pinta näyttää tekstiililtä, mikä antaa sisustajille uudenlaisia mahdollisuuksia. Käytössä tuoli on helppohoitoinen, mutta samalla persoonallisen ilmeikäs, leikkimielinen tai arvokas. Tuotantoon valittiin Marimekon kolme raikasta kuosia, Joonas (Maija Isola, 1960), Tuuli (Maija Isola, 1972) ja Mojave (Erja Hirvi, 2002). Tilauksesta kangasvalikoima on laajempi.

Juryn mukaan tuotekehittelyssä on hyödynnetty oivaltavasti Marimekon tekstiili- ja kuvio-osaamista sekä kansainvälisesti arvostettua brändiä. Teknisten innovaatioiden lisäksi Flakes-tuoli sai juryltä kiitosta rohkeasta markkinointiajattelusta. Kotimaista vankkaa huonekaluosaamista ja vahvaa tekstiilibrändiä on ennakkoluulottomasti yhdistetty tanskalaiseen muotokieleen. Tuloksena on syntynyt rohkeasti erilainen skandinaavinen tuotekonsepti, joka antaa uusia mahdollisuuksia sisustussuunnitteluun ja kansainväliseen yhteistyöhön ja markkinointiin.

Flakes-tuoli kuuluu Arvo Piiroinen Oy:n mallistoon. Piiroinen Oy (perustettu 1949) on monialayhtiö, joka tunnetaan korkealuokkaisena metallien pintakäsittelijänä ja metallikomponenttien valmistajana. Asiakkaina on mm. elektroniikka- ja huonekaluteollisuuden yrityksiä. Piiroinen Oy on myös merkittävä julkisten tilojen kalustevalmistaja.

– innovaatioita tuolin rakenteissa ja markkinoinnissa, tuotteen yksilöllistäminen, vahvan brändin oivaltavaa hyödyntämistä
www.piiroinen.com

 


Woodpecker, keinuva yleistuoli
Colmio Oy


Muotoilu: Päivi Mikola 2003–2004

Woodpecker, keinuva yleistuoli, on uudenlainen ilmaisu ja moderni vaihtoehto perinteiselle huonekalulle. Kompaktin muotonsa ansiosta se vie yhtä vähän tilaa kuin tavallinen tuoli, sillä ulkonevia jalaksia ei ole. Veistoksellista, kolmikulmaista käsinojaa tarvitaan lähinnä istuimesta nousemiseen tai siihen voi kiinnittää erillisen pöytätason. Poikkeuksellisen muodon ansiosta hartiat rentoutuvat, mutta istuma-asento on ryhdikäs.

Woodpecker on ulkonäöltään yksinkertainen ja selkeä, skandinaavista puunkäyttöä ja osaamista parhaimmillaan. Klassisen pelkistetyn muotokielensä ansiosta se soveltuu monipuolisesti erilaisiin sisustusratkaisuihin. Koivurunkoisen tuolin istuimen ja selkänojan päällysmateriaaleja ja pintakäsittelyä voidaan vaihdella. Woodpecker toimii mainiosti yksittäin tai ryhmissä: ruoka- tai työpöydän istuimena, odotustiloissa tai vaikkapa opiskelija-asunnon ainoana istuimena. Tuolin suunnittelussa on ansiokkaasti huomioitu nuorten lisäksi myös ikääntyvän väestön käyttötarpeet. Julkisissa tiloissa, neuvottelu- ja kokouskäytössä rento istuma-asento herättää käyttäjissä positiivisia tuntemuksia.

Juryn mielestä Woodpecker on uudenlaista ja haastavaa designia, joka huomioi nykyihmisen elinkaaren muutokset. Oululaisen Colmio Oy:n yritysidea on lähtenyt rohkeasti liikkeelle Woodpeckeristä. Perinteistä mallia ja käyttötarkoitusta ennakkoluulottomasti rikkovan keinuvan yleistuolin ympärille on kasvamassa uudenlainen sisustustuoteperhe. Colmio-kalusteita yhdistävät liike, muodon yksinkertaisuus ja tilan säästäminen - haastavia ja oivaltavia lähtökohtia modernissa huonekalusuunnittelussa.

Woodpeckeriä valmistaa kotimaassa perinteikäs Huonekalutehdas Korhonen, joka on saanut tunnustusta ammattitaidosta ja korkeasta teknisestä laadusta. Woodpecker on saavuttanut suosiota myös mm. Japanissa, jossa käsityötaidon huippua edustava Takumi Kohgei on ottanut keinutuolin valmistukseensa.

– rohkeaa, haastavaa designia, uudenlaista skandinaavista estetiikkaa, tuore näkemys perinteisestä huonekalusta, kasvava tuoteperhe
www.colmio.com


Monitoimioksaleikkuri
Fiskars Brands Finland Oy Ab


Muotoilu: Olavi Lindén ja Markus Paloheimo 2004

Fiskars Oy on jo pitkään panostanut ansiokkaasti laadukkaiden puutarhatyövälineiden tuotekehittelyyn palkitun pääsuunnittelijan, Olavi Lindénin johdolla. Tällä kertaa on etsitty ratkaisua, joka olisi tehokkaampi kuin perinteiset oksa- ja raivaussakset. Uusissa monitoimioksaleikkureissa työskentelyalue on laajempi kuin perinteisillä oksasaksilla, ja niillä on helpompi työskennellä ahtaissa oloissa kuin tilaa vievillä raivaussaksilla. Erityistä kiitosta annettiin koetilanteessa työskentelyn helppoudelle ja tuotteen muunneltavuudelle. Monitoimioksaleikkureita voi käyttää vaikka yhdellä kädellä. Kahdella kädellä työskentely on ergonomisesti kevyempää. Käsien asentoa muuttamalla työhön voi lisätä tarkkuutta tai ulottua syvemmälle, korkeammalle pensaikkoon tai puun oksille.

Uutta innovaatiota ovat nivelmekanismi ja pieni leikkaava teräosa. Nivelmekanismi on suunniteltu lisäämään leikkuutehoa. Jämäkkä leikkuriosa napsauttaa turhat rönsyt ja vanhat oksat pois tehokkaasti. Muotoilultaan lintumainen teräosa on PTFE-pinnoitettua ruostumatonta terästä. Varsiosa on kulutuksen, sään ja UV-säteilyn kestävää lasikuituvahvisteista polyamidia. Mainittavaa on myös monitoimioksaleikkureiden helppohoitoisuus ja pitkäikäisyys. Tuotekehittelyssä on huomioitu ansiokkaasti myös pakkaustapa, joka säästää materiaaleja. Monitoimileikkurit on pakattu riippumaan myymälässä minimaalisen muovipidikkeen ja pahvinpalasen avulla, joka myös suojaa teräosaa. Leikkureita on kahta kokoa: lyhyempi 400 mm ja pidempi 630 mm.

Monitoimileikkurit ovat juryn mukaan rehellistä kestävää perusmuotoilua, joka tavoittaa myös laajat kansainväliset markkinat.

1649 perustettu Fiskars on tänään maailmanlaajuinen konserni, jolla on toimintaa 20 maassa. Fiskars tunnetaan kansainvälisesti paitsi maailmankuuluista oranssinvärisistä saksista, myös kirveistä ja puutarhan leikkaavista työkaluista.

– muunneltava, ergonominen tuote, innovatiivinen nivelmekanismi, kestävää, rehellistä perusdesignia
www.fiskars.fi

 


Oka A, riippuva naulakko ja Oka B, pystynaulakko
Inno-Tuote Oy


Muotoilu: Valvomo, Teppo Asikainen 2004

Vaatenaulakon suunnittelu on haastavaa ongelmanratkaisua. Naulakko ei saisi viedä liikaa tilaa. Sen tulisi sulautua hyvin ympäristöön tai olla huomaamaton, silti esteettisesti edustava. Oka A -riippunaulakko ja Oka B -pystynaulakko soveltuvat naulakkoratkaisuksi monenlaiseen tilaan ja käyttötarkoitukseen. Riippunaulakko on ratkaistu uudella tavalla: sen voi ripustaa roikkumaan katosta vaijerin varassa – kiinnitys kattoon on joko ruuveilla tai kiskon avulla. Naulakon korkeutta voi säätää ja se vie hyvin vähän tilaa ja helpottaa siivoamista. Naulakko pyörii ja liikkuu sivuttain ja mahdollistaa tehokkaan tilankäytön.

Oka A -riippunaulakko on kromattua terästä. ”Okaat” eli koukut ovat taipuvaa, kestävää ja kevyttä polyuretaania. Pystynaulakon koukut ovat samaa materiaalia, runko epoksipinnoitettua terästä. Linjakkaat naulakot soveltuvat mallia tai väriä vaihtamalla erityyppiseen tilaan. Okaiden rohkea limen vihreä tai oranssi väri viestii nuorekkuutta ja retrotyyliä, eleetön harmaa puolestaan soveltuu vaativaankin tilaratkaisuun.

Riippunaulakko sai juryltä kiitosta uudenlaisesta innovatiivisesta ratkaisustaan. Naulakoiden muotokieli on nuorekas ja rohkea, silti moneen tilaan soveltuva. Idealla on myös jatkokehitysmahdollisuuksia – sarjaan on suunnitteilla uusia tila- ja kiinnitysratkaisuja.

1975 toimintansa aloittanut Inno on kansainvälisesti arvostettu korkealaatuisten huonekalujen ja sisustustarvikkeiden valmistaja Suomessa.

– innovatiivinen ratkaisu, jatkokehitysmahdollisuuksia, raikasta, nuorekasta muotokieltä
www.inno.fi

 


Element, seinäkesarja
Isku Interior Oy


Muotoilu: Tapio Anttila 2003

Element-seinäkesarja lähtee muuttuvan toimistotilan tarpeista. Pöytäseinäke (korkeus 40 cm, leveys 80 cm) kiinnitetään pöytälevyyn tai alumiinilistalla pöydän reunaan. Nurkkapylväiden ja kiinteiden seinäkkeiden (korkeus 126 tai 164 cm, leveys 50 tai 80 cm) avulla niistä voi yhdistellä kokonaisuuksia. Laippajalat antavat tukea. Seinäkkeiden alumiinisissa alaprofiileissa on tasaussäätö. Sähkötolppien avulla atk-kytkennöt sujuvat helposti. AV-seinäkkeisiin voi projisoida kuvaa tai piirtää vaikkapa tussilla.

Seinäkkeiden muotoilu on mahdollisimman yksinkertaista ja eleetöntä ja tuotteet soveltuvat hyvin erilaisiin tilaratkaisuihin. Osien rakenne on aina sama, yhteisenä elementtinä on alumiiniprofiili. Kiinteitä ja pöytämalleja valmistetaan lasista sekä verhoiltuna, liikkuvia seinäkkeitä (korkeus ja leveys 120 cm) ainoastaan lasista. Lasimateriaali on turvalasia, joten seinäkkeiden siirtely on turvallista.

Seinäkesarja sai kiitosta muunneltavuudestaan ja monipuolisista käyttömahdollisuuksistaan. Positiivista on, että sarjaa valmistetaan mahdollisimman yksinkertaisista osista. Kevyt ja läpikuultava rakenne, ilman rajaavaa kehystä, jättää tilan avoimeksi. Yksinkertaiset eleettömät materiaalit, turvalasi ja eloksoitu alumiini, tuovat ulkoarkkitehtuurin elementtejä sisätilaan. Helposti koottava tuotesarja soveltuu hyvin myös vientituotteeksi.

Isku Oy tunnetaan perinteikkäänä huonekalujen valmistajana. Isku on suunnitellut, valmistanut ja markkinoinut huonekaluja pohjoismaisiin kouluihin, koteihin ja julkisiin tiloihin jo 75 vuoden ajan. Viime vuosikymmenien aikana Isku Oy on saavuttanut jalansijaa myös mm. Venäjällä ja Baltian maissa. Isku Interior Oy on konsernin julkisten tilojen kalusteisiin keskittynyt yksikkö.

– korkealaatuinen tuotesarja, monipuolisesti muunneltava ja liikuteltava, huomaamaton, soveltuu hyvin erilaisiin tilaratkaisuihin
www.isku.com

 


Lempivaate, tuotekonsepti
Nanso Oy

Muotoilu: Paola Suhonen, Mirkku Kullberg, Leena Virtanen, Nina Pirhonen 2002–2004

Pukeutumisella halutaan yleensä viestiä omasta persoonasta ja arvomaailmasta. Vaatesuunnittelussa puolestaan korostetaan yhä useammin esteettisyyden lisäksi myös eettisiä perinteisiä arvoja, kansallisuutta ja historiaa. Trikoovaatteistaan tunnettu Nanso Oy lähti rakentamaan uutta identiteettiään perinteisistä vahvuuksistaan: yrityksen pitkästä historiasta ja perhetaustasta, joiden arvo haluttiin välittää vanhojen asiakkaiden lisäksi myös nuorille kuluttajille.

Lempivaate-konseptissa design liitettiin osaksi liiketoimintaa matkalla tuotemerkistä brändiksi. Perinteisiä arvoja – luotettavuutta, laatua, skandinaavista muotokieltä ja rentoa epämuodollista tuotefilosofiaa – haluttiin viestiä nuorten tekstiilisuunnittelijoiden raikkaan muotokielen avulla. Lempivaate-malliston tuotteet kertovat kuluttajille tarinoita modernissa retrohengessä. Kuoseissa vaihtelevat Paola Suhosen reipas, kotoinen, nostalginen värimaailma ja hennot, uudenlaiset printit sekä Nina Pirhosen tapettimaiset ja naiselliset kuviot. Tuotteiden nimet huokuvat lähihistoriaa, kotimaisuutta ja kansallisia arvoja: Suomi-mallisto, Lotto, Suomi-Filmi, Puut ja Mustikka.

Lempivaate-tuotekonseptin vahvuus lähtee juryn mielestä ennen kaikkea kokonaisajattelusta. Nanso Oy on onnistuneesti yhdistänyt uudistuneessa brändiajattelussaan perinteet – laadun ja vahvan tekstiiliosaamisen – sekä markkinoinnin, modernin skandinaavisen muotoiluosaamisen ja teknisen kehitystyön. Ajan henkeen osuvalla brändillä ja tuotemallistolla on hyvät mahdollisuudet laajentua myös kansainvälisille markkinoille ja vientiin.

Suomalainen Nanso on perustettu Nokialle vuonna 1921. Tehtaalla oli alusta lähtien värjäämö ja alusvaatetuotantoa. Trikootuotanto käynnistyi 1930-luvulla. Nanso Oy:llä on oma neulosvalmistus, värjäys ja paino. Värjäyksessä käytetään ympäristöystävällistä teknologiaa.

– ajanhenkinen, uudistunut kokonaiskonsepti, brändissä hyödynnetty oivaltavasti yrityksen perinteitä ja uutta designia
www.nanso.com

 


Nokia Fashion Collection, 7260, 7270, 7280
Nokia Oyj


Muotoilu: Nokia Design Team; Tanja Fisher, Sjunjiro Eguchi, Sami Viitasaari, Tej Chauhan 2004

Mobiiliviestinnässä uudenlaisia teknisiä sovelluksia ja innovaatioita tulvii markkinoille tiuhaan tahtiin. Miten erottua markkinoilla, kun samat sovellukset löytyvät nopealla aikavälillä lähes jokaiselta valmistajalta? Nokia panostaa uudessa mallistossaan ennakkoluulottomasti muotoiluun ja tuoteperheajatteluun. Nokia Fashion Collection -puhelinten ulkoasussa on yhdistetty oivaltavasti art deco -tyyliä viimeisimpiin muotitrendeihin. Malliston muotokielessä korostuvat tehokkaasti tyylikauden voimakkaat värit, puhelinten muotoa myötäilevät geometriset kuviot ja koristeet. Kolmen puhelimen kokoelma soveltuu monipuolisesti eri käyttötilanteisiin, arjesta juhlaan. Juryn mielestä huomioitavaa oli, että ensimmäistä kertaa markkinoille on tuotu puhelinmallisto, jolla on yhtenäinen identiteetti ja tausta.

Nokia 7280 -mallissa innovaationa on, ettei puhelimessa ole lainkaan perinteistä näppäimistöä. Puheluun vastataan liu’uttamalla puhelin auki kevyellä sormen liikkeellä. Olennaisia teknisiä sovelluksia ovat VGA-kamera sekä monipuolinen tiedonsiirto (kuva, ääni, musiikki ja videoleikkeet yms.) Nokia Collector -sovelluksen avulla. Nokia 7270 -puhelin on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja kuvioitu etsaten. Kameran lisäksi mallissa on mukana mm. stereoradio ja push-to-talk -pikayhteys. Nokia 7260 puolestaan erottuu malliston muista tuotteista materiaaleiltaan, grafiikaltaan ja väreiltään. Värimaailma viittaa tässäkin mallissa 1920-luvun art decoon mutta viimeistellyt kromi- ja teräsyksityiskohdat sen sijaan nykyaikaiseen teolliseen muotoiluun. Tuoteperheen yhtenäisyyttä on vahvistettu lukuisilla lisävarusteilla, mm. yhteensopivilla kantohihnoilla ja suojapusseilla.

Kokonaisuutena Nokia Fashion -puhelinten tuoteperhe on yhtenäinen, muotokieli on kansainvälistä ja tyylikästä sekä puhuttelee varmasti vaativiakin kuluttajia. Panostamalla muotoiluun ennakkoluulottomasti Nokia osoittaa, että teknisten innovaatioiden ohella myös muotoilu on tärkeä kilpailuvaltti niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla.

Nokia on johtava, laajasti kansainvälisesti toimiva langattoman viestinnän yritys, joka on keskittynyt mm. matkapuhelimiin, kuvaviestintä-, peli- ja mediasovelluksiin sekä operaattoreille ja yrityksille suunnattuihin ratkaisuihin.

– muotokieleltään yhtenäinen tuoteperhe, kansainvälinen, muotitietoisille ja erilaisiin käyttötilanteisiin
www.nokia.com

 


AXN 300 ja AXN 500, ulkoilutietokoneet
Polar Electro Oy


Muotoilu: Olli Komulainen, Lauri Lumme 2003–2004

Polar AXN -sarjan rannetietokoneet on kehitetty erilaisiin ulkoliikuntalajeihin ammattilaisten sekä harrastajien käyttöön. Lumiurheilulajeihin erityisesti suunnatulla Polar AXN300 Outdoor -tietokoneella voi analysoida ja mitata laskuja, rinnenopeutta laskuissa tai kiivetessä ylöspäin, muuttuvia sääolosuhteita ja henkilökohtaista energiankulutusta. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu AXN500 on puolestaan rannetietokone, joka on suunniteltu vaellukseen ja retkeilyyn. Mallin avulla voi tarkistaa oman edistymisen ja energiatason, pitää huolta nestetasapainosta, oikeasta suunnasta sekä ennakoida muuttuvat sääolosuhteet.

Kummassakin mallissa on vakiona lukuisia mittaustoimintoja. Korkeusmittari näyttää sen hetkisen korkeuslukeman ja graafisen korkeustrendin sekä nousu- ja laskunopeuden. Sen avulla voi myös mm. paikantaa itsensä kartalla. Nousu- ja laskunopeusmittari kertoo, kuinka nopeasti olet noussut ylös tai laskeutunut. Ilmapuntarilla voi tarkkailla säämuutoksia ilmanpaine- ja lämpötilalukemien avulla. Polar-kuntotesti™ määrittää sykemittaria käyttäen oman aerobisen (sydän- ja verenkiertoelimistön) kunnon lepotilassa noin viidessä minuutissa. AXN500-mallissa on lisäksi myös kompassi navigointia ja oikean suunnan seuraamista varten. Tiedonsiirto onnistuu sekä PC:lle että yhteensopiviin Nokia-mobiililaitteisiin langattomasti. AXN-sarjan moderni sporttinen muotoilu kuvastaa Polarin viime vuosien tuotekehittelyä. Muodot ovat pyöristettyjä, näyttö ja grafiikka selkeitä, ranneke on integroitu yms. Materiaalit ovat laadukkaita ja kestäviä, mm. titaanimetallia. Tietotekniikka on ajanmukaista. Uutta tuotekehittelyä on mm. yksityiskohdissa ja materiaaleissa, jotka ovat entistä kevyempiä laadukkuudesta tinkimättä.

Juryssä huomioitiin erityisesti, että alan markkinajohtajana Polar on ollut viime vuosina hyvä esimerkki yrityksestä, joka oivaltavasti hyödyntää muotoiluosaamista liiketoiminnassaan.

Vuonna 1977 perustettu Polar Electro Oy kehittää, valmistaa ja markkinoi urheiluinstrumentteja ja sykkeenmittausteknologiaa. Polar Electron pääkonttori ja tuotekehitysyksikkö sijaitsevat Kempeleellä, yhtiöllä on toimintaa yli 50 eri maassa.

– sporttista, laadukasta hi-tech-muotoilua, onnistunut tuotekehityslinjaus
www.polar.fi

 


Työntömastotrukki
Rocla Oyj


Muotoilu: Rocla Tuotekehitys 2000–2003

Varastotyöskentely on vaativaa puuhaa, mikä asettaa myös työvälineille suuria laatu- ja kestävyysvaatimuksia. Rocla Oyj:n kehittämä uuden sukupolven työntömastotrukki on suunniteltu raskaiden kuormalavojen käsittelyyn. Tuotekehittelyssä on huomioitu USA:n markkinoiden erityistarpeet, kuten työskentely seisoma-asennossa.

Tuoteperhe sisältää useita teknisiä innovaatioita ja uutta käyttömukavuutta. Uudenlaisen vaihtovirtatekniikan ja säädinteknologian ansiosta trukit ovat kevyitä ohjata ja huoltotarve on olennaisesti vähentynyt. Trukin suorituskyky ja tehokkuus vastaavat polttomoottoritekniikkaa, eikä pakokaasuja synny. Sähkömoottorin käyntiääni on hiljainen. Yksittäiset liikkeet ja suunnanvaihdot ovat nopeita, mutta turvallisia. Maston nostokorkeus on yli kymmeneen metriin. Mallista riippuen kuormakapasiteetti on 1200– 2000 kg. Helppokäyttöisen, ergonomisen ohjaussauvan avulla voidaan hallita samanaikaisesti kolmea erilaista toimintoa: ajoa, nostoa ja yhtä valinnaista lisätoimintoa. Selkeä, interaktiivinen näyttö kertoo matkasuunnan, nopeuden, akun kapasiteetin yms. Näytön symbolit varoittavat yllättävistä toimintahäiriöistä. Pitkä huoltoväli lisää tuottavuutta usein ympärivuorokautisessa käytössä.

Tuotekehittelyssä on ansiokkaasti keskitytty käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen. Trukki on optimaalisen tilava. Työskentely eri asennoissa rasittaa mahdollisimman vähän käyttäjää. Näkyvyys trukista on esteetöntä ja selkeä ohjauspaneeli on sijoitettu ergonomiseen asentoon. Kevytkäyttöisessä ohjaussauvassa on pyöristetty lepoasento kämmenelle. Laitteen kulmat ovat pyöristettyjä ja laitekokonaisuus on kompakti. Roclan kehittämä, USA:n markkinoille suunnattu mallisto sai juryltä kiitosta ennen kaikkea käytettävyydestään ja ergonomisesta pelkistetystä muotoilustaan.

1942 perustettu Rocla kuuluu tänään Euroopan merkittävimpiin varastotrukkivalmistajiin. Automaattitrukkijärjestelmien toimittajana Rocla on globaali markkinajohtaja.

– korkeatasoista, ergonomista muotoilua, käytettävyys ja huollettavuus huomioitu, innovatiivinen vientikonsepti
www.rocla.com

 


Procap, kypärä hengityksen suojaukseen
Scott Health & Safety Oy


Muotoilu: Jyrki Järvinen, Esko Jalkanen, Severi Uusitalo (Scott Health & Safety Oy), Juha Kinnunen (JK Projektio Oy), Ville Nenonen (Muotoilutoimisto 5D) 2004

Työturvallisuus on tuotekehittelyn suuria haasteita. Määräykset muuttuvat jatkuvasti uusien tutkimustulosten myötä, toisaalta uuden tietotekniikan ja teknisten innovaatioiden ansiosta turvallisuutta ja ergonomiaa on voitu lisätä. Procap-kypärä on suunniteltu erilaisiin vaativiin työtehtäviin, kuten hitsaukseen, louhintaan, rakentamiseen, myllyteollisuuteen, viljankäsittelyyn tai vaikkapa vaarallisten kemikaalien käsittelyyn. Suojain sisältää lukuisia innovaatioita turvallisuuden ja ergonomian alalta.

Kypärän muotoilu on kompakti ja ergonominen. Suojain mahtuu pieneen tilaan. Luja polyamidikuori kestää iskuja ja kuumuutta. Procap on tasapainoinen ja tukeva, mutta kevyt. Kypärän painopiste on suunniteltu niin, ettei niska rasitu. Vaihdettava tiivistereunus istuu hyvin kasvoille ja kypärän ympärysmittaa sekä korkeutta voi säätää. Patentoidun kiskomekanismin ansiosta visiiri liikkuu helposti. Hengitysletku kiinnitetään kypärään pikalukituksella. Ilmakanava suodattaa tasaisesti hengitysilmaa ja estää visiirin huurtumisen.

Procap-kypärän käyttömukavuus ja turvallisuus ovat optimaaliset. Tehokkaiden kuulonsuojaimien ansiosta melutaso on alhainen. Patentoidun kaksoiskiskomekanismin avulla kypärään voi sovittaa sekä hitsausvisiirin että kasvonsuojauksen. Kypärä mahtuu ahtaisiinkin tiloihin ja se on helppo huoltaa. Kompakti, turvallisuuteen tähtäävä muotoilu sai juryltä kiitosta. Ergonomiaa ja käyttömukavuutta oli ajateltu monesta näkökulmasta – tuloksena laadukas, turvallinen ja helppokäyttöinen työväline vaativaankin käyttöön.

Suojanaamareiden valmistus alkoi Vaasassa jo vuonna 1939 Kaasunaamari kokoomossa. Perinteitä jatkava Scott Health & Safety on tänään yksi maailman johtavista hengityksensuojainten valmistajista.

– innovaatiot lisäävät työturvallisuutta ja ergonomiaa, kompakti, kevyt, laadukas tuote, monipuoliset käyttökohteet
www.scottsafety.com

 


Suunto D9, sukeltajan tietokone
Suunto Oy


Muotoilu: Suunto design team, Mikko Ahlström 2003–2004

Sukeltaminen vaatii yleensä erilaisten mittareiden yhtäaikaista hallintaa. Suunto Oy on toteuttanut rannekokoisen D9 -sukellustietokoneen, joka ensimmäisenä lajissaan yhdistää sukeltajan tarvitseman infon, mm. kompassin ja säiliöpainemittauksen.

D9:n kompassi, jota voi käyttää myös maaolosuhteissa, näyttää ilmansuunnat graafisen kompassiruusun avulla sekä tarkan suuntiman asteluvulla. Langattoman säiliöpainelähettimen avulla sukeltaja voi tarkkailla ilman kulutusta suoraan ranteestaan. Jäljellä oleva säiliöpaine näkyy sekä graafisesti että numeroina. Samalla sukeltaja voi tarkistaa syvyyden aina 200 metriin asti. Integroitu lokikirja näyttää perustietojen lisäksi graafisen sukellusprofiilin, jonka avulla käyttäjä voi analysoida sukelluksen kulkua ja mm. veden lämpötilaa ja kulutettua ilmamäärää. Suunto D9 sisältää myös USB-PC -liitännän, jolla syvyysprofiilit voi siirtää Suunto Dive Manager 2.0 -ohjelmaan.

Muotoilussa ergonomiaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Laite seuraa automaattisesti sukelluksen kulkua, jolloin käyttäjä voi keskittyä itse tapahtumaan. Iso näyttö helpottaa havainnointia vaikeissakin olosuhteissa. Kevyt titaanikuori, kokonaispaino vain 110 g, kätkee sisälleen alan tietotekniikan uusimmat sovellukset. Tuotteen luotettavuus ja korkealaatuisuus ovat tärkeitä tekijöitä myös käyttäjän turvallisuuden kannalta. Teknisten innovaatioiden lisäksi Suunnon D9 sai juryltä kiitosta käyttäjäystävällisyydestään ja laadukkaasta muotoilustaan.

Suunto Oy on yksi maailman johtavista urheiluinstrumenttien valmistajista. Suunnon tuotteita, joissa hyödynnetään kehittynyttä mittausteknologiaa ja PC:tä, ovat mm. sukellustietokoneet, rannetietokoneet, maasto- ja merikompassit ja muut tarkkuusmittarit.

– käyttäjäystävällinen: ei säätönappuloita, iso näyttö, korkealaatuista tietotekniikkaa, tarvittava tieto yhdessä ainoassa laitteessa
www.suunto.com

 


Finnpipette Novus, sähköinen pipetti
Thermo Electron Oy


Muotoilu: Juha Telimaa, Mikael Lind (Thermo Electron Oy), Heikki Salo, Marko Ståhlstedt (Ed-design Ltd) 2004

Laboratoriotyöskentelyyn kuuluu usein toistuvia työvaiheita, jotka vaativat työntekijältä tarkkaa kättä ja välineiltä hyvää ergonomiaa ja käytettävyyttä. Finnpipette Novus -sähköpipetti on suunniteltu ensisijaisesti pienten nestemäärien tarkkaan annosteluun laboratorio-olosuhteissa. Tuotetta on kehitelty ergonomiatutkimusten sekä asiakastestien pohjalta.

Kevyessä pipetissä on kymmenen erilaista toimintoa ja yhdeksän eri nopeutta. Laite on mahdollisimman helppo ohjelmoida ja käyttää. Valikko ja graafinen näyttö ovat selkeät ja yksinkertaiset. Paristo latautuu alle tunnissa ja pipetti on heti käyttövalmis. Kalibrointi ja muu huolto on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Ergonomisista seikoista on huomioitu käden oikea anatomia sekä liikeradat – myös vasenkätisiä ajatellen. Käyttöasentoa voidaan säätää ja näppäimet toimivat kevyesti ja täsmällisesti, joten sormet eivät rasitu.

Tuotesuunnittelussa korostuu ansiokkaasti käyttäjäystävällisyys ja toimintojen helppous. Muotoilulla on saavutettu optimaalinen ergonomia: 120 astetta kääntyvän sormituen ansiosta käyttäjä voi säätää pipetin itselleen sopivaksi. Käyttäjä voi myös lepuuttaa sormiaan työskentelyn aikana. Keveydestään huolimatta laite on kompakti ja jämäkkä käyttää. Finnpipette Novus onkin markkinoiden kevein sähköpipetti, mikä on hyvä kilpailuvaltti myös vientimarkkinoilla.

Maailmanlaajuinen Thermo Electron Corporation on maailman johtava tutkimusvälineiden valmistaja. Yhdysvalloista alun perin lähtöisin olevalla konsernilla on yhteensä noin 10 000 työntekijää 30 maassa.

– käyttäjäystävällistä, ergonomista muotoilua, kevyt ja helppokäyttöinen
www.thermo.com

 


iCare, silmänpainemittari
Tiolat Oy


Muotoilu: Antti Kontiola, Rolf Fryckmann (Tiolat Oy), Hannu Kähönen, Jukka Mikkonen, Antti Raudaskoski, Anne-Mari Tornberg (Creadesign Oy), Mariachi Oy, Alphaform RPI Oy 2003

iCare on uudenlainen silmänpaineen mittausmenetelmä ja lääketieteen tohtori Antti Kontiolan kymmenen vuoden tuotekehittelyn tulos. Menetelmän ja laitteen suunnittelussa ja toteutuksessa on ollut useita kumppaneita, mm. kliiniset testit on suoritettu yhteistyössä HUS:n silmäklinikan kanssa. Laitteesta on edelleen kehitetty versio eläinten tutkimiseen yhteistyössä Mount Sinai Medical Schoolin kanssa. Ainutlaatuisen, huolella tutkitun ja testatun mittaustekniikan ansiosta paikallispuudutusta ei tarvita. Herkkä, ultrakevyt anturi koskettaa hetkellisesti silmää, eikä aiheuta mm. silmän sulkemisrefleksiä. Kertakäyttöinen anturi on turvallinen silmälle myös mikrobiologisesti. Tarkka laite on tarkoitettu ensisijaisesti ammattikäyttöön: yleislääkäreille, optikoille, terveydenhoitajille yms., mutta menetelmää voidaan käyttää myös itsehoidossa.

Laite on ainoa kannettava malli, joka ei vaadi anestesiaa. Pienikokoisena ja helppokäyttöisenä se soveltuu myös vaikeasta tutkittavien potilaiden kuten lasten tutkimiseen. Kestävistä muovimateriaaleista ja eloksoidusta alumiinista valmistettu laite on kevyt ja pienikokoinen. Käyttömukavuus ja helppous eri työskentelyasennoissa on huomioitu. Mittauslaite toimii elektromagneettisen kentän avulla, ja anturi on helppo vaihtaa. Laite on vakaa, eikä haittaa vaikka potilas liikkuisi tutkimuksen aikana.

Poikkeukselliselle mittauslaitteelle on onnistuttu luomaan uudenlainen, tunnistettava identiteetti. Kestävä ja virtaviivainen muotoilu korostavat tuotteen innovatiivisuutta. Ulkomuoto viestii turvallisuutta ja luotettavuutta. iCare sai kiitosta juryltä, paitsi tärkeästä ja merkittävästä tuoteinnovaatiostaan, myös oivaltavasta ja käyttöystävällisestä muotoilustaan. iCare on erinomainen esimerkki onnistuneesta yhteistyöprojektista, johon muotoilijat ovat tulleet mukaan jo aivan projektin alkuvaiheessa.

Creadesign Oy on vastannut laitteen tuotteistamisesta ja teollisesta muotoilusta. Ainutlaatuisella keksinnöllä on laajat kansainväliset markkinat ja tuote on tärkeä viennin kannalta. Tiolat Oy on yksityinen suomalainen yritys, joka on erikoistunut silmänpaineen mittauksen instrumentteihin.

– tutkittu, testattu, innovatiivinen, käyttäjäystävällistä, kestävää muotoilua, myyntimenestys maailmalla.