Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Fennia Prize 2009+/-

Fennia Prize Grand Prix 2009

Genelec 5040A -aktiivisubwoofer
Genelec Oy

Muotoilu: Harri Koskinen, tekninen ja akustinen suunnittelu Siamäk Naghian, Jussi Väisänen / Genelec Oy Product Development Department 2008

Iisalmelainen Genelec on valmistanut studiotarkkailukaiuttimia jo 30 vuoden ajan. Monet äänentoistoon liittyvät innovaatiot ovat tehneet siitä maailman johtavan yrityksen alallaan. Perinpohjainen tutkimus ja tuotekehitys sekä ammattilaisten parissa saatu kokemus ovat tuottaneet laitteille mainetta laadukkaina ja selkeästi muotoiltuina. Samoin periaattein suunnitellaan myös kotikäyttöön tarkoitetut mallit.

5040A-aktiivisubwoofer on bassokaiutin, joka tukee jopa viiden aktiivikaiuttimen äänentoistoa. Se on pienin yrityksen valikoimassa oleva bassokaiutin ja laajentaa näin tuotevalikoimaa. Kaiuttimen tavanomaisesta poikkeava muotoilu on Harri Koskisen käsialaa. Kaiutinelementti ja säätimet on sijoitettu laitteen pohjaan näkymättömiin, joten itse kaiutin on voitu suunnitella muodoltaan pelkistetyksi ja eleettömäksi. Kotelossa on käytetty alalla uutta valmistusmenetelmää: se on syvävedettyä terästä ja painevalettua alumiinia. Kaukosäädin on sama muoto minikoossa ja sillä voidaan ohjata koko kaiutinjärjestelmää. Äänen laadusta ei luonnollisestikaan ole tingitty ja kaiutin on huippuluokkaa teknisiltä ominaisuuksiltaan.

5040A-kaiutin jatkaa Genelecin tunnusomaista linjaa. Muotoilun avulla tekninen laite on saatu myös silmää miellyttäväksi esineeksi. Kokonaisuus on kompakti ja toimiva yksityiskohtia myöten. 5040A-kaiuttimella on oma vahva luonne mutta minimalistisena ilmeeltään se sopii hyvin monenlaisiin tiloihin ja sisustuksiin.

www.genelec.com

+/-

Fennia Prize -palkinnot 2009

Fireplace-pöytätakka
Iittala / Iittala Group

Muotoilu: Ilkka Suppanen 2008

Elävän tulen ympärille ihmiset ovat kerääntyneet tuhansien vuosien ajan. Iittala keksi tehdä avotulesta kattaukseen sopivan esineen. Fireplace yllättää ideallaan, joka on yksinkertainen ja kuitenkin ennen näkemätön: tulisija, jonka voi nostaa pöydälle. Polttoaineena on hajuton ja käryämätön etanoli. Kuumuutta kestävä lasi ja vankka teräsjalusta tekevät esineestä turvallisen, minimalistinen muotoilu taas tuo liekin etusijalle. Innovatiivinen Fireplace on aivan uudenlainen tuote Iittalan valikoimassa ja sen suosio onkin yllättänyt myös valmistajan.
www.iittala.com


Medusa-valaisin
Saas Instruments

Muotoilu: Mikko Paakkanen 2007

Medusa on hätkähdyttävä uuden sukupolven valaisin, joka hyödyntää kuituoptiikkaa ja LED-teknologiaa ja yhdistää valoon liikkeen. Valaisimen muoto muuttuu hitaasti: se pullistuu pallomaiseksi tai pitenee ja kapenee meduusan tavoin. Liikkeen voi myös pysäyttää, jolloin valaisin jää toivotun muotoiseksi. Medusa rakentuu pääosin valokuiduista ja suurteholedeistä. Mikroprosessorilla ohjattu moottori vetää valaisimen keskellä olevaa vaijeria lyhyemmäksi tai pidemmäksi, mistä syntyy liike. Medusa-valaisimessa teknologia ja muotoilu on yhdistetty onnistuneesti. Se on taiteen ja valaisimen välimaastossa: meditatiivinen teos, joka myös antaa tunnelmavaloa.
www.saas.fi


kajaaniPaperLab, automaattinen paperintestausyksikkö
Metso Automation Oy

Muotoilu: Metso Automation Oy / Kajaani Product Development Team (SWECO Industry Oy / designers Mari Airio, Perttu Luomala, Arto Riimala, Piritta Winqvist sekä Exéns Development Oy ja Koneistamo ALM Oy) 2008–2009

Metso on uranuurtaja automaattisen paperintestauksen saralla. Perinteisesti paperin ominaisuuksia, esimerkiksi sileyttä tai lujuutta mittaavat testit on tavattu tehdä käsin laboratoriossa. Jo 25 vuotta sitten Metso kehitti tuotekonseptin, jossa mittaukset yhdistettiin samaan laitteeseen ja automatisoitiin. kajaaniPaperLab uudistaa nyt konseptin täydellisesti. Se on aikaisempaa joustavampi, kustannustehokkaampi ja modernimpi, ja sen skaalautuvuus antaa uusia mahdollisuuksia markkinoilla. Muotoilun avulla pyritään valloittamaan takaisin ykkössija maailman paperintestauksessa.
www.metso.com


Polar FT80 -harjoitustietokone
Polar Electro Oy

Muotoilu: Visa Rauta 2006–2008

Polar on pitkään hyödyntänyt muotoilua tuotekehityksessään ja jo viidentoista vuoden ajan yrityksellä on ollut oma designtiimi. Uuden sukupolven harjoitustietokoneiden muotoilussa on keskitytty käyttömukavuuteen ja ulkoasuun. Ohuen laitteen sulavat pinnat tekevät siitä keveän ja miellyttävän käyttää rankassakin harjoittelussa ja huolitellut detaljit houkuttelevat tyylitietoisia kuntoilijoita. Tiedonsiirto rannelaitteelta käyttäjän omalle tietokoneelle ja verkkopalveluun tapahtuu kätevästi langattomasti. Kaikki osat laitteessa ovat myös kierrätettäviä. Syyskuussa 2008 lanseerattu uusi lippulaivatuote on jo ylittänyt myyntitavoitteensa moninkertaisesti.
www.polar.fi

+/-

Fennia Prize -kunniamaininnat 2009

Oma-astiasarja
Arabia / Iittala Group

Muotoilu: Harri Koskinen 2007

Oma-astiasarja on kaikkea kattaukseen. Siihen kuuluu niin keramiikkaa, lasitavaraa kuin tammipuinen tarjoilualusta ja iso alumiininen tarjoiluastiakin. Vaikka materiaaleja on neljä erilaista, sama muotokieli liittää eri tuotteet yhteen ja astiat sopivat hyvin myös Arabian muiden mallistojen kanssa. Vahvaa minimalistista ilmettä pehmentävät pyöreät muodot. Uudelle, aikaisempaa vaativammalle kuluttajaryhmälle suunnattu Oma jatkaa skandinaavisen muotoilun perinteitä ja Arabian vahvaa linjaa, jossa esteettisyys ja käytettävyys ovat keskeistä. Selkeä muotoilu takaa sarjalle pitkän käyttöiän: Oma on todennäköisesti tulevaisuuden klassikko.
www.arabia.fi


Kaipaus Nanofrago® -tuoksukorukonsepti
Kaipaus Finland Oy

Muotoilu: Antti Eklund, Paola Suhonen, Harri Koskinen, Jussi Wright 2007–2008

Kaipaus-tuoksukorujen idea perustuu suomalaiseen nanoteknologiaa hyödyntävään keksintöön. Nanofrago®-prosessissa keraamiseen massaan synnytetään nanokokoisia onteloita, joihin voidaan säilöä tuoksuja, vaikka lempihajuvettä. Kaipaus-koruissa Nanofrago®-massa luovuttaa tuoksua tasaisesti jopa neljän viikon ajan. Korut tuovat perinteikkäälle alalle uuden ulottuvuuden: aineettoman ominaisuuden, jota voidaan hyödyntää kaupallisesti. Tuotekonsepti on viimeistelty pakkauksia ja esittelytelineitä myöten. Designin ja teknologian innovatiivinen yhdistelmä on vakuuttanut myös rahoittajat.

Fiskars PowerStep -leikkurit / pruners
Fiskars Brands Finland Oy Ab

Muotoilu: Billnäs tuotekehitysryhmä 2008

Fiskarsilla on yli 350 vuoden kokemus työkalujen valmistamisesta ja yrityksen tuotteita on palkittu muotoilukilpailuissa lukuisia kertoja. Sakset, leikkurit ja muut työkalut tuovat tekniset innovaatiot ja erinomaisen ergonomian tavallisen kuluttajan ulottuville todella helpottamaan työntekoa. Uudenlaisen mekaniikan ansiosta PowerStep-leikkurit katkovat paksujakin oksia helposti ja kevyesti. Nivel mukautuu automaattisesti leikkaamaan ohuet oksat yhdellä liikkeellä ja paksut jopa kolmessa vaiheessa, mikä pienentää työssä tarvittavaa voimaa. Leikkurit ilahduttavat niin ammattilaista kuin harrastajapuutarhuriakin.
www.fiskars.fi


Halti Flake -takki
Halti Oy

Muotoilu: Martti Kellokumpu 2007

Halti on erikoistunut korkealaatuisiin ulkoilu- ja retkeilytuotteisiin, jotka eroavat kilpailijoistaan tarkkaan mietittyjen teknisten yksityiskohtien ja erikoismateriaalien avulla. Brändiä on tehty tutuksi etenkin talviurheilun yhteydessä. Noin viidesosa yrityksen tuotteista menee vientiin. Erikoiskeveään Airlite-tuotelinjaan kuuluva Flake 100 -takki on nimensä mukaisesti kevyt kuin lumihiutale ja painaa vain sata grammaa. Se suojaa tuulelta ja kevyeltä sateeltakin ja on pakattavissa omaan povitaskuunsa. Keveys on myös ekologisuutta: materiaalia tarvitaan vähän eikä kuljetukseen kulu turhaa energiaa.
www.halti.com


Timo-huonekalumallisto
Isku Koti Oy

Muotoilu: Timo Soikkeli, Leea Koskinen, Pekka Toivanen 2006–2008

Timo-kalusteiden idea lähti huonekaluvalmistuksen ylijäämämateriaalin käytöstä. Rakenne on kevyt ja tukeva: tuolin tai pöydän kaareva jalka liittyy aina samalla tavalla tasoon ja kaluste voidaan koota tappiliitoksin kokonaan ilman nauloja. Alkuperäinen ajatus jakkarasta laajeni tuoteperheeksi, johon kuuluu erilaisia tuoleja ja pöytiä. Kalustesarja vahvistaa Iskun brändiä: tuotteet ovat suomalaiselle kuluttajalle sopivia niin muotokielen, materiaalin kuin hinnankin puolesta ja ne voidaan valmistaa omassa tehtaassa. Osien modulaarisuus tuo myös kustannustehokkuutta.
www.isku.fi


KSS D20, KONE D-Series signalisation, hissin käyttöliittymä
KONE Oyj

Muotoilu: KONE Oyj Product Development Team: Timo Tiainen, Niko Rusanen, Maija Pursiainen,
Niklas Löfberg, Vesa Poutiainen, Jussi Laurila (Idem Oy), Aapo Saari (Idem Oy),
Juha Laakso (Alte Oy), Niko Kotsalainen (SWECO Industry Oy), Hannu Pulkkanen
(SWECO Industry Oy), 2008

KONE D-sarja toteuttaa ensimmäisenä KONEen uutta designperiaatetta, jossa keskeistä ovat toisaalta brändin tunnistettavuus, toisaalta tuotteen sovellettavuus eri kulttuureihin. Tärkeää on myös sopivuus arkkitehtuuriin, sisustukseen ja rakennuksen toimintaan. Vaihdettavat hissin kutsu- ja ohjauspaneelit ovat yksi tapa tarjota yksilöllisiä ratkaisuja. Paneeleiden etulevyihin voidaan painaa kuvioita, informaatiota tai vaikka yrityksen logo. Myös kutsunappien sijaintia voidaan vaihdella. Yksinkertainen idea tuo markkinoille uniikin ratkaisun ja suuren kilpailuedun.
www.kone.com


Nokia Bluetooth Headset BH-804
Nokia Oyj

Muotoilu: Simon Bradford, Johan Frössén, Alejandro Sanguinetti, 2008

BH-804 on pienin Nokian koskaan valmistama headset – ei kuitenkaan maailman pienin, koska käytettävyydestä tai laadusta ei haluttu tinkiä. Teknisesti se poikkeaa aiemmasta: siinä on vain kaksi helppokäyttöistä ja monitoimista säätönappulaa. Muutenkin laite noudattaa Nokian tuttua käyttölogiikkaa. Äänen laatu on huipputasoa. Erikokoiset korvanapit takaavat mukavan istuvuuden korvassa. Myös ulkoasuun on panostettu laitteessa, jota käytetään kuin asustetta: viileä alumiini ja siro ja selkeä muoto tekevät headsetistä enemmän maskuliinisen korun kuin puhelimen lisälaitteen.
www.nokia.com


Pedro ON -vuodesohva
Pedro Oy

Muotoilu: Tapio Anttila 2007

Pienten asuntojen ja vierashuoneiden ykköskalusteet vuodesohvat ovat Pedro Oy:n päätuote. ON-sohva syntyi toiveesta suunnitella vuodesohva, josta saadaan niin parivuode kuin kaksi erillistäkin vuodetta. Ylempi osa yksinkertaisesti nostetaan irti alaosasta käsinojarakenteen varaan. Mitään mekanismeja ei tarvita, mikä tekee muutoksesta helpon ja kätevän. Pehmusteissa on otettu huomioon istumisen ja nukkumisen erilaiset mukavuusvaatimukset. Sohva myy hyvin ja sai hyvän vastaanoton mediankin parissa: se valittiin mm. Vuoden huonekaluksi 2007.
www.pedro.fi


Planmed Nuance Excel -mammografialaite
Planmed Oy

Muotoilu: Kari Malmén, Tapio Laukkanen, Leo Aspelund, Pentti Hyvärinen ja / and Planmed Design Team 2008

Suomalainen Planmed Oy on maailman neljänneksi suurin mammografialaitteiden valmistaja ja sen tuotannosta 98 % menee vientiin. Planmed Nuance Excel -laitteessa yhdistyvät uusin digitaalinen kuvantamistekniikka, korkealaatuinen muotoilu ja käyttömukavuus. Suunnittelun keskeisenä lähtökohtana olivat potilaan kokemukset. Monet innovatiiviset detaljit tekevät mammografiatutkimuksesta miellyttävämmän ja vähemmän pelottavan. Helppokäyttöisenä laite soveltuu hyvin joukkoseulontatutkimuksiin. Tutkimuksen aikana hoitaja seisoo tutkittavan vieressä ja pystyy näin ohjaamaan ja auttamaan tarvittaessa. Digitaalisen tekniikan ansioista säteilyannos on merkittävästi tavanomaista alhaisempi ja kuvat voidaan siirtää suoraan sairaalan verkkoon.
www.planmed.com


Planmeca ProOne -panoraamaröntgenlaite
Planmeca Oy

Muotoilu: Kari Malmén, Tero Pihlajamäki, Planmeca X-Ray Design Team 2005–2007

Planmeca ProOne tuo panoraamaröntgenlaitteet jokaisen hammaslääkärin ulottuville: se on edullinen, helppo siirtää ja asentaa ja yksinkertainen käyttää. Laite soveltuu monenlaiseen tilaan ja erilaisiin toimintatapoihin. Selkeä ja kompakti ulkomuoto helpottaa puhtaana pitoa ja graafinen käyttöliittymä neuvoo havainnollisesti kuvaamisessa. Yksinkertaisempi runko on myös helpompi valmistaa. Potilas sijoitetaan sivuttain laitteeseen, mikä mahdollistaa mm. pyörätuolissa istuvien kuvaamisen ja auttaa hoitajaa näkemään oikean asennon helposti. Vaikka säteilytaso on aikaisempaa alhaisempi, kuvan laatu on huippuluokkaa, mikä helpottaa myös diagnoosien tekoa.
www.planmeca.com


Planmeca Sovereign -hammashoitokone
Planmeca Oy

Muotoilu: Kari Malmén, Timo Silvonen, Tero Pihlajamäki, Planmeca Unit Design Team 2003–2007

Planmeca Sovereign uudistaa sekä perinteisten hammashoitokoneiden ulkoasua että toimintaa. Kompakti kokonaisuus on hygieeninen ja sen kaikki osat liikkuvat moottoroidusti. Laite voidaan muuttaa kokonaan oikeakätisestä vasenkätiseksi ja eri osien paikkaa voidaan vaihtaa tarpeen ja hoitomenetelmien mukaan. Työasento saadaan aina ergonomiseksi ja myös potilastuoli on suunniteltu erityisen mukavaksi pitkiäkin hoitotoimenpiteitä ajatellen. Sovereign sisältää Planmecan edistyneintä teknologiaa ja sen avulla etsitään yritykselle uusia markkinoita mm. yliopistosairaaloista.
www.planmeca.com


Suomi-laattamallisto
Pukkila Oy Ab

Muotoilu: Harri Helorinne, Jarkko Kallio / Helorinne & Kallio, Maarit Merinen / Pukkila Oy Ab 2006–2008

Pukkilan laattamallistojen uudistamisen tavoitteena oli kotimainen vaihtoehto, johon kuuluu useita erityylisiä mutta yhteensopivia seinä- ja lattialaattamallistoja niin koteihin kuin julkisiin tiloihinkin. Vuosittain lanseeratut uudet sarjat ovat sekä täydentäneet olemassa olevia mallistoja että sopineet myös yhteen niiden kanssa. Muotoilun lähtökohtina olivat suomalaisesta luonnosta saadut kuvioaiheet ja pintojen tekstuurin korostaminen. Merkittävää on, että hinnaltaan kilpailukykyiset laatat on valmistettu ympäristöystävällisin tuotantomenetelmin Suomessa. Tuotekehitystyön myötä myös osaaminen tehtaalla kasvoi. Laatat ovat saavuttaneet niin ostajien kuin suunnittelijoidenkin suosion.
www.pukkila.com


Floating Spaces – Uivat talot, tilakonsepti
Realfina Oy 

Muotoilu: Guy Design Group Oy 2008

Floating Spaces -tilakonsepti asumiseen veden päällä on vaihtoehto asuntolaivoille: se muistuttaa enemmän rakennusta mutta sopii myös rantojen pienipiirteiseen mittakaavaan. Se hyödyntää pitkälti jo olemassa olevia veneenrakennusteollisuuden elementtejä. Kelluvana rakenteena on lasikuitukomposiitista valmistettu, myös Suomen jääolot kestävä trimaraanirunko, jonka päälle itse rakennus kootaan. Muotoilussa ja arkkitehtuurissa yhdistyvät laivanrakennus ja rantarakentaminen. Floating Spaces toimii passiivisena matalaenergiatalona mm. aurinkopaneeleita ja lämpöpumppuja hyödyntäen ja se on myös kustannuksiltaan kilpailukykyinen niin rakentamisen kuin ylläpidonkin suhteen.


Rocla PS20 -matalakeräilytrukki
Rocla Oyj

Muotoilu: Kero Uusitalo, Petteri Masalin, Mikko Heine 2009

Rocla pyrkii ymmärtämään asiakkaan tarpeet niin toimintaympäristön kuin liiketoiminnankin suhteen syvällisesti. Pienetkin parannukset varastotoiminnassa voivat vaikuttaa merkittävästi tuottavuuden kasvuun ja kustannusten pienenemiseen. Tuotekehityksessä lähdettiin laajoista käyttäjätutkimuksista. Uusi matalakeräilytrukki lisää tutkitusti työn tehokkuutta jopa 20 %. Aikaisempaa 40 % väljempi työskentelytila kuljettajalle tekee liikkumisesta esteettömämpää ja nopeampaa. Monitoimiratti on ergonominen ja hyvä työskentelyasento löytyy vaivatta. Muiden Roclan tuotteiden tapaan PS20-trukkikin on helposti muokattavissa asiakkaan yritysilmeeseen sopivaksi.
www.rocla.com


Rocla AWT, automaattinen varastotrukki 
Rocla Oyj

Muotoilu: Petteri Masalin, Kero Uusitalo, Jouni Salojärvi 2007

AWT on maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen automaattinen varastotrukki. Se on vastaus työvoimapulaan: kun rutiininomaiset työt varastoissa voidaan automatisoida, vaativampiin tehtäviin riittää henkilökuntaa. AWT perustuu Roclan trukkirunkoon, johon voidaan liittää erilaisia nostinosia tai muita moduleita. Trukki mukautuu joustavasti asiakkaan toiveisiin niin mekaniikkansa kuin ohjelmistonsakin puolesta ja on nopeasti ja helposti otettavissa käyttöön. Suuri ja havainnollinen kosketusnäyttö neuvoo myös vikatilanteissa ja kertoo huoltotarpeista.
www.roicla.com


Aquapilot ND, potkurilaitteen ohjauskahva
Rolls-Royce Oy Ab

Muotoilu: Davor Spoljaricn / Design Davor Spoljaric, Markku Virtanen / Rolls-Royce Oy Ab, 2005–2007, valmistus 2008–

Aquapilot ND -ohjauskahvoilla ohjataan hinaajia, jäänmurtajia ja matkustajalaivoja. Kahvoja on aina kaksi ja niillä säädellään alusten nopeutta ja suuntaa. Ne ovat aluksen tärkeimmät toimilaitteet: niiden takana on koko laivan liikkumiseen vaadittava teho. Aluksen liikkeiden on välityttävä todentuntuisesti kahvojen kautta, joten niiden on oltava riittävän jykeviä. Ergonomia on tärkeää: kapeilla väylillä kuljettaessa kahvoja käytetään jatkuvasti. Kahvat ovat muunneltavissa irrallisin osin niin, että ne sopivat niin isoon kuin pienempäänkin käteen ja käsi voi levätä kahvan päällä. Aquapilot-ohjauskahva on suomalainen keksintö ja se on patentoitu.
www.rolls-royce.com


Ellipse XL ja M, tuolit
Vivero Oy

Muotoilu: Timo Ripatti 2008

Ellipse-tuolin iso XL-malli on yllättävä: suurikokoinen, veistoksellinen ja huomiota herättävä. Silti se on kevyt ja siinä on hyvä istua. Tuolin rakenne on yksinkertainen: istuin on kolmiulotteinen ellipsi, joka on tehty kahdesta samanlaisesta muotoon puristetusta vaneriosasta. Jalkarakenne on terästankoa ja irrotettavissa kuljetusta ja varastointia varten. Tuoli voidaan verhoilla eri tavoin mm. kaksiväriseksi, jolloin sen ilme muuttuu suurestikin. Se sopii sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Ellipse-sarjan M-kokoinen tuoli on taas tavallisempi pikkutuoli, joka syntyy samanlaisesta ellipsin muotoisesta vaneriosasta sopivasti leikkaamalla.
www.vivero.fi


Cubista-hanat
Oras Oy

Muotoilu: Kirsi Svärd / ED-design Oy, Oras Oy tuotekehitys 2005–2006, valmistus 2007–

Hanojen valmistus on yhä kovemman kilpailun ala maailmalla. Oras on markkinajohtaja Pohjoismaissa ja pyrkii kasvamaan myös globaaleilla markkinoilla. Sillä on laaja valikoima erilaisia hanoja perusmalleista huippudesigniin. Cubistan muotoilussa lähdettiin suunnittelemaan keskihintaluokan design-hanaa. Ostajien toiveita kuunneltiin ja hanasta tehtiin kulmikas ja suoralinjainen, kubismista visuaalisia vaikutteita saanut tuote. Muotokieli ja erityisesti osien liitokset vaativat myös tehtaalta ammattitaitoa ja osaamista. Itsestään selvästi yrityksen hanoihin kuuluvat helppokäyttöisyys, käyttöturvallisuus ja vettä ja energiaa säästävät yksityiskohdat.
www.oras.com