Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Fennia Prize 2012

Joka toinen vuosi järjestettävä Fennia Prize on yksi Suomen suurimmista muotoilukilpailuista. Sen järjestävät suomalaisen muotoilun promootio-organisaatio Design Forum Finland ja Fennia.

Fennia Prize 2012 -kilpailun tulokset julkistettiin 7.6.2012. Palkintonäyttely oli esillä Helsingissä Kaapelitehtaan Valssaamossa 8.6.–17.8.2012. Näyttelyssä olivat mukana kaikki 28 Fennia Prize -muotoilukilpailussa palkittua yritystä ja tuotetta.

Fennia Prize -muotoilukilpailu antaa monipuolisen ja mielenkiintoisen läpileikkauksen kaikesta siitä, mitä muotoilu tänään on. Se ei ole vain esinesuunnittelua vaan mm. palvelujen ja konseptien suunnittelua. Korkeatasoisen muotoilun lisäksi palkintokriteereinä ovat olleet käytettävyys, ympäristövastuu ja muotoilun vaikutus yrityksen liiketoimintaan.

Fennia Prize 2012 -kilpailu ja näyttely olivat osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

KATSO SÄHKÖINEN JULKAISU TÄSTÄ 

 

 

+/-

Fennia Prize Grand Prix 2012

Peltopylväs
Fingrid Oyj

Muotoilu: Muotohiomo / Pekka Toivanen, Iikka Airas, Sami Laine, Jouni Salojärvi

Uuden voimapylvään, Peltopylvään suunnittelu oli merkittävä investointi Fingridille. Muotoilussa piti ottaa huomioon niin pylvään ulkonäkö, turvallisuusseikat, tekniset vaatimukset kuin ympäristökin. Maanviljelylle aiheutuvat haitat pyrittiin minimoimaan. Innovatiivinen perustus tehdään valmiista betonielementeistä. Pylvään avoin rakenne sulautuu hyvin maisemaan. Muotoilua on hyödynnetty pylvään kehittämisessä innovatiivisesti ja ennakkoluulottomasti. Sen avulla välttämätön osa infrastruktuuria on saatu sekä teknisesti ja toiminnallisesti paremmaksi että visuaalisesti korkeatasoiseksi. Pylvään rakenne- ja suunnitteluperiaatteet ovat muidenkin sähkönsiirtoyhtiöiden vapaasti sovellettavissa ja hyödynnettävissä.
www.fingrid.fi

+/-

Fennia Prize -palkinnot 2012

Nuoska-kiuas
Tulikivi Oyj

Muotoilu: Provoke Oy / Mika Moilanen; Tulikivi Oyj / Jukka Kirjavainen, Juha Timonen, Markku Näsänen; Lankapaja Oy / Mika Väinölä

Nuoska-kiukaat muotoiltiin tämän päivän kylpyläkulttuuriin sopivaksi. Kiuas voidaan integroida saunan lauteisiin, jolloin sisustuksesta saadaan yhtenäinen ja viimeistelty. Nuoska on hyvä esimerkki perinteisestä tuotteesta, joka on muotoiltu uudelleen vastaamaan nykypäivän toiveita ja vaatimuksia.
www.tulikivi.com

 

Smarter Cabin, nosturin ohjaamo
Konecranes

Muotoilu: Konecranes / Johannes Tarkiainen, Industrial Design Manager; Sami Koponen, Industrial Designer; Ari Nieminen, R&D Chief Engineer

Smarter Cabin -ohjaamon suunnittelussa panostettiin muotoiluun ja käytettävyyteen. Nosturinkuljettajien työtapoja, ergonomiaa ja työskentelyn mukavuutta kartoitettiin perinpohjaisesti. Uusi ohjaamo antaa nosturin kuljettajalle aikaisempaa paremman näkyvyyden työskentelyalueelle ja se on ollut selkeä kilpailuetu yritykselle.
www.konecranes.fi

 

Koti & Piha -tuotekonsepti
Kekkilä Oy

Muotoilu: Kekkilä Group / Ia Adlercreutz, Director of Business Development and Branding; Studio Paakkanen / Mikko Paakkanen; Linda Bergroth Oy / Linda Bergroth,; Dog Design /Petri Salmela, Eeva Sivula, Ilona Ilottu; Avanto Architects / Villa Hara, Anu Puustinen; Aalto + Aalto / Klaus Aalto,

Koti & Piha -tuotekonsepti tarjoaa korkeatasoista ja viimeisteltyä muotoilua harrastajienkin puutarhoihin. Huippumuotoilijoiden suunnittelemat tuotteet ovat modulaarisia ja sopivat niin pihalle kuin parvekkeellekin. Konsepti laajentaa Kekkilän liiketoimintaa uuteen suuntaan.
www.kekkila.fi
www.hasselforsgarden.se

 

Helsingin kaupunginkirjasto, palvelu- ja tilakonsepti
Helsingin kaupunki

Muotoilu: Designtoimisto Kuudes Kerros/ Janne Kupiainen, Architect; Pablo Riquelme, Designer; Leena Fredriksson, Trend Specialist; Mikko Mäkinen, Concept Designer ; Jari Danielsson, Service Design; Tiina Toivola, Service Design; Pietke Visser, Designer; Heidi Puttonen, Junior Designer; Heidi Ettanen, Junior Designer

Helsingin kaupunginkirjasto / Maija Berndtson, Director; Hanna Aaltonen, Senior Planner; Marja-Liisa Komulainen, Development Manager; Sari Lehikoinen, Communications Manager; Pia Wallin, Planning Coordinator 

sekä laaja joukko Helsingin kaupunginkirjaston henkilökuntaa ja Helsingin kaupunginkirjaston asiakkaat

Helsingin kaupunginkirjasto halusi modernisoida palvelukonseptinsa, jotta se kykenisi kilpailemaan muun ajanvietetarjonnan kanssa 2000-luvullakin. Laaja kehityshanke lähti kirjaston käyttäjistä ja sen tuloksena saatiin palvelukonsepti ja sitä tukeva tilakonsepti. Kaupunginkirjaston kehityshanke on oivallinen esimerkki muotoilun uusista käyttötavoista ja asiakkaista.

+/-

Fennia Prize -kunniamaininnat 2012

ACS880-01-teollisuustaajuusmuuttaja ja ACS-AP-ohjauspaneeli
ABB

Muotoilu: Marjukka Mäkelä, ABB; Kimmo Ollikainen, ED Design Oy; Jouni Salojärvi, Muotohiomo; Lauri Sumari, Linja Oy
Projektien hallinta: Petri Schroderus, ACS880-01 taajuusmuuttaja, ABB; Marjukka Mäkelä, ACS-AP ohjauspaneeli, ABB

Taajuusmuuttajat ohjaavat sähkömoottoreiden pyörimisnopeutta ja optimoivat sekä moottorin toimintaa että energiankulutusta. Muotoilu integroitiin osaksi ACS880-01-teollisuustaajuusmuuttajien kehitysprosessia käyttöliittymäsuunnittelusta ja tuotemuotoilusta asennettavuuteen. Moniin sovelluksiin yhteensopivissa tuotteissa on helppokäyttöinen ACS-AP-ohjauspaneeli.
www.abb.fi


Jhumar-tuotealusta
Espotel Oy

Muotoilu: Jaakko Ala-Paavola, Espotel Oy; Karl-Kristian Högström, Espotel Oy; Santtu Naukkarinen, Espotel Oy; Kimmo Taskinen, Espotel Oy; Saara Anundi, Link Design and Development Oy; Mikael Leppä, Link Design and Development Oy

Jhumar on mm. sulautettujen graafisen käyttöliittymien suunnitteluun tarkoitettu tuotealusta, joka toimii asiakkaiden omien tuotteiden ja palveluiden osana. Sen suunnittelussa tärkeää oli varioituvuus erilaisiin käyttökohteisiin asiakaspalvelusta prosessiteollisuuteen. Muotokieli on hienovaraisen tekninen, selkeä ja muunneltavissa erilaisiin käyttöympäristöihin ja tarpeisiin.
www.espotel.com


Rotisser-kattilasarja
Fiskars Home / Hackman

Muotoilu: Arni Aromaa, Pentagon Design; Sauli Suomela, Pentagon Design

Hackmanin Rotisser-kattiloissa ja paistoastioissa korkealaatuinen muotoilu yhdistyy huippuluokan materiaaleihin ja teknisiin ominaisuuksiin. Suunnittelu lähti käyttäjien tarpeista ja tuotekehityksessä oli mukana myös ammattikokkeja. Sarjaan kuuluu monipuolinen valikoima keitto- ja paistoastioita.
www.fiskarsgroup.com
www.hackman.fi


Vitriini-säilytysrasia
Fiskars Home / Iittala

Muotoilu: Anu Penttinen, Nounou Design

Iittala onnistuu keksimään lasista aidosti uudenlaisia tuotteita. Vitriini-säilytysrasiat yhdistävät käyttöarvon ja visuaalisuuden uudella tavalla. Paksu lasi tuo rasialle miellyttävää raskautta, joka yhdistyy lasin läpikuultavuuteen. Sarjaan kuuluu myös rasioita, joiden alaosa on tammea tai alumiinia.
www.fiskars.fi
www.iittala.com


Fiskars Xsharp, kirveen- ja veitsenteroitin
Fiskars Garden EMEA

Muotoilu: Petteri Masalin, R&D Director, Fiskars Brands Finland Oy Ab; Aaro Huttunen, Product Designer, Fiskars Brands Finland Oy Ab; Jouni Salojärvi, Concept Designer, Fiskars Brands Finland Oy Ab
ja / and Fiskars Garden R&D team

Fiskarsin kätevä teroitin sopii niin veitsille kuin kirveillekin. Oikea toiminto valitaan helposti vain painalluksella teroittimen päästä. Optimaalinen teroituskulma on aina taattu ja helppo tapa teroittaa työkaluja pitää ne jatkuvasti terävinä ja hyvässä kunnossa.
www.fiskars.fi


Kaasa-sisustustakka
Fiskars Home / Iittala

Muotoilu: Ilkka Suppanen

Kaasa, Perämeren muinainen merimerkki, antoi nimensä Iittalan uudelle sisustustulelle. Polttoainesäiliötä suojaa kuumuutta kestävä suojalasi, jota puolestaan ympäröi suupuhallettu lasikuori. Kaasan muotoon etsittiin ikonista ajattomuutta, yksinkertaisuutta ja selkeyttä.
www.fiskars.com
www.iittala.com


Kola Lounge, Kola Light, Kola Rocking, Kola Stack R & Z, tuolit
Inno Interior Oy

Muotoilu: Mikko Laakkonen

Kola-malliston lähtökohtana olivat hyvän istuttavuuden ja ergonomian lisäksi myös ekologia ja innovatiivisuus. Tuolien istuinosa on tehty sataprosenttisesti kierrätettävästä polyesterihuovasta ja istuinosassa yhdistyvät muotoon puristettujen tuolien muoto ja mutkaton rakenne pehmustetun tuolin mukavuuteen.
www.inno.fi


Kokopuu-keittösaareke
Isku-Yhtymä Oy

Muotoilu: Jaani Vaahtera

Kokopuu on keittiökonsepti, joka perustuu vanhaan ideaan: isoon puupöytään, jonka ääressä kaikki tapahtuu. Pöytämäinen keittiösaareke on enemmän huonekalu kuin kiinteä kaluste. Vankasta rakenteestaan huolimatta se on visuaalisesti kevyt ja siro ristikkojalka jatkaa puurakentamisen perinnettä.
www.isku.fi


Kaava-tuoli
Isku-Yhtymä Oy

Muotoilu: Mikko Laakkonen

Kaava-tuoli on valmistettu muotoiltavasta vanerista, UPM Gradasta, jota voidaan muotoilla lämmön avulla. Menetelmä on yksinkertaisempi ja nopeampi verrattuna perinteiseen muotoon puristamiseen. Tuolin koko istuinosa käsinojineen on leikattu ja muotoiltu lämmöllä yhdestä ainoasta levystä.
www.isku.fi


Mukula-istuinseinä
Isku-Yhtymä Oy

Muotoilu: Kaija Aalto

Mukula-istuinseinä syntyi projektissa, jossa etsittiin uusia ideoita tulevaisuuden oppimisympäristöihin. Siihen kuuluvat tyynyt, joiden päällä voi istua lattialla ja jotka käytön jälkeen voidaan kiinnittää magneetilla seinälle. Tyynyt vaimentavat ääntä ja tuovat väriä ja vaihtelua sisustukseen.
www.isku.fi


Tip-valaisin
Keraplast Oy

Muotoilu: Tapio Anttila

Tip-valaisimessa yhdistyvät LED-tekniikka ja akryyli uudenlaisella tavalla. LED-nauha mahdollistaa poikkeuksellisen ohuen valaisimen suunnittelun, akryyli jakaa valon kaikkiin suuntiin. Nimensä valaisin on saanut muodostaan, joka tuo mieleen tasolle tipahtavan pisaran.
www.keraplast.fi


KONE Customer Visit Experience -palvelukonsepti
KONE Corporation

Muotoilu: Ilmari Ahola,  Arni Aromaa, Matias Halmeenmäki, Virva Haltsonen, Anna Hoskonen, Anu Latvala, Mats Lönngren, Pia Thurman / Pentagon Design

KONE on globaaleja markkinajohtajia hissi- ja liukuporrasalalla ja käyttäjäkokemus on strategiassa keskeistä. Customer Visit Experience -palvelumuotoilukonseptilla annetaan tehtaalla tai yrityksen toimitiloissa kävijöille yksityiskohtia myöten viimeistelty kokemus. Kustannustehokas konsepti on sovellettavissa paikallisesti
www.kone.com


Magisso-teekuppi
Magisso Oy

Muotoilu: Laura Bougdano, Vesa Jääskö

Magisson tuotteet ovat vastauksia arjen käytännöllisiin ongelmiin. Teekuppi auttaa saamaan hyvää haudutettua teetä helposti. Siihen on kiinnitetty pieni irrotettava siivilä, jonka taakse teelehdet pannaan. Kuppia kallistettaessa vesi hauduttaa teen kätevästi ilman ylimääräisiä välineitä.
www.magisso.com


Kuru-tuoli
Martela Oyj

Muotoilu: Design Office Antti Kotilainen

Kuru-tuolin suunnittelussa tavoitteena olivat käytettävyys ja ergonomia. Tekniset yksityiskohdat ovat harkittuja: istuimen alla oleva rakenne tekee tuolista helposti kytkettävän. Tuolin suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa on otettu huomioon ekologia, pitkäikäisyys ja kierrätettävyys.
www.martela.fi


Less-tuoli
Mobel Original Design Oy 

Muotoilu: Jouko Järvisalo

Less on kokoon taittuva tuoli paikkoihin, jossa ei ole paljoa tilaa: kokoon taittuneena se vie vain 24 mm. Minimalistinen estetiikka antaa tilaa muulle sisustukselle ja arkkitehtuurille. Materiaalia niukasti käyttävä tuoli on myös ekologinen.
www.mobel.fi


Nokia Play 360°, langaton kaiutin
Nokia Corporation

Muotoilu: Industrial design: Tuomas Nylén, Nokia Design / Gear team; Audio design: Miikka Tikander, Nokia Gear R&D; R&D, mechanics, hardware, software: Nokia Gear R&D team; Business: Nokia Gear Business Unit

Korkealaatuiselle kannettavalle kaiuttimelle on kysyntää, kun musiikkia tallennetaan ja kuunnellaan yhä enemmän puhelimesta. Nokia Play 360°:ssa on selkeä muotoilu ja hyvä käytettävyys. Yhdessä uusien älypuhelimien ja musiikkipalveluiden kanssa se tuo lisää mahdollisuuksia matkapuhelimen viihdekäyttöön.
www.nokia.com


Verity®-3D-tietokonetomografialaite
Planmed Oy

Muotoilu: Tapio Laukkanen; Planmed Product Development Team

Planmed Verity® on maailman ensimmäinen liikuteltava raajojen kuvantamiseen suunniteltu röntgenlaite. 3D-kuvauksen avulla löydetään myös perinteisin menetelmin piiloon jäävät murtumat. Muotoilu mahdollistaa niin vuodepotilaan kuin pyörätuolissakin istuvan kuvaukset, ja aivan uutta on seisovan potilaan kuvaus.
www.planmed.com


PONSSE Comfort -käyttöliittymä
Ponsse Oyj

Muotoilu: Jukka Tossavainen, Engineering Manager, Ponsse Oyj; Vesa Yrjänä, Cabin Engineer, Ponsse Oyj; Markku Savolainen, Automation Engineer, Ponsse Oyj; Petri Hannukainen, Engineering Manager, LINK Design and Development; Piritta Winqvist, Design Manager, LINK Design and Development; Mikko Kemppi, Senior Industrial Designer, LINK Design and Development

Metsäkoneiden kokonaan uudenlainen PONSSE Comfort -käyttöliittymä suunniteltiin käyttäjien ehdoilla. Ergonomia on keskeistä ja kuljettajakohtaiset säätömahdollisuudet auttavat jaksamaan työssä paremmin. Työergonomian parantamisella oli välitön vaikutus konevalmistajan myyntiin.
www.ponsse.com


Rocla Visual Assistant -näyttö
Rocla Oy

Muotoilu: Kero Uusitalo, Industrial Design Manager, Rocla Oy; Lasse Lehtonen, Manager, Concepts, Rocla Oy; Pekka Loikkanen, Project Manager, Rocla Oy

Rocla pyrkii minimoimaan ajan käytön logistiikkaprosesseissa. Keräilytrukkien lisävaruste Visual Assistant -näyttö näyttää kerralla useita keräilypisteitä, jolloin trukinkuljettaja voi valita keskeisimmän pysähdyspaikan. Näytön käyttö vähentää pysähdyksiä jopa kolmanneksen ja työn tuottavuus kasvaa.
www.rocla.com


Picus-sähköpipetti
Sartorius Biohit Liquid Handling Oy

Muotoilu: Ville Hintikka

Laboratoriossa pienten nestemäärien annostelu on jokapäiväistä ja vaativaa työtä. Picus-sähköpipetin suunnittelussa kiinnitettiin huomio ergonomiaan, käytettävyyteen ja suorituskykyyn. Se on markkinoiden kevein ja tarkin sähköpipetti ja monet tekniset yksityiskohdat tekevät siitä edelläkävijän.
www.biohit.com


Suunto D9tx -sukellustietokone
Suunto Oy

Muotoilu: Timo Yliluoma, Industrial Designer; Mikko Sepänniitty, Technology Development Engineer; Jyrki Uusitalo, Technology Development Manager; Antti Kujala, Design Manager; Pia Talja, Product Manager

Suunto D9tx on maailman ensimmäinen rannekellon kokoinen trimix-kaasusukellukseen suunniteltu sukellustietokone. Se opastaa mm. vaihtamaan kaasuseosta tarpeen mukaan ja mahdollistaa näin sukellukset entistä syvemmälle. Muotoilu tekee laitteesta myös tyylikkään ja ylellisen rannekellon.
www.suunto.com


Visio-myymäläkonsepti
Tikkurila Oyj

Muotoilu: Arni Aromaa / Pentagon Design; Anna Hoskonen / Pentagon Design; Pia Thurman / Pentagon Design; Aki Karttunen / Tikkurila Oyj; Marja Koivusaari / Tikkurila Oyj; Marika Raike / Tikkurila Oyj

Visio on sisustusmaalien vähittäiskauppakonsepti, joka helpottaa asiakkaan omatoimista värien ja maalien valintaa. Konseptiin kuuluu värimallistoja ja -yhdistelmiä, oppaita ja valkoinen tila, jossa värejä voi katsella erilaisten valonlähteiden valaisemina. Konsepti tuo myös näkyvyyttä rautakaupassa.
www.tikkurila.fi

 

Valtra N163 Direct -maataloustraktori
Valtra Oy

Muotoilu: Kimmo Wihinen, Design Manager, Valtra Oy; Harri Alanen, Design Manager, ED-Design Oy; Matti Makkonen, Design Director, ED-Design Oy; Timo Viitala, Mechanical Designer, ED-Design Oy; Mika Nevalainen, Design Engineer, Karhunpääsuunnittelu Oy

Valtra N163 Direct on maailman tehokkain nelisylinterinen maataloustraktori, jonka uniikki keveyden ja tehon yhdistelmä takaa ketteryyden, energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden. Rungon muotoilu nopeuttaa ahtaissa paikoissa työskentelyä ja kuljettajaergonomia ja työskentelymukavuus ovat huippuluokkaa.
www.valtra.fi