Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Fennia Prize 2014

Joka toinen vuosi järjestettävä Fennia Prize on yksi Suomen suurimmista muotoilukilpailuista. Sen järjestävät suomalaisen muotoilun promootio-organisaatio Design Forum Finland, Fennia ja Elo.

Suomen suurin yrityksille suunnattu muotoilukilpailu Fennia Prize 2014 herätti kovasti kiinnostusta. Kisaan ilmoittautui yhteensä 80 yritystä, joista uuteen startup-sarjaan kahdeksantoista. Palkinnoista kilpaili 40 tuotetta, 30 tuoteperhettä, kuusi palvelua ja neljä konseptia. Tulokset julkistettiin 30.1.2014.

Lehdistötiedote

Fennia Prize 2014 - Muotoilulla on merkitystä from Design Forum Finland on Vimeo.

+/-

Fennia Prize Grand Prix 2014  

PONSSE Scorpion -harvesteri
Ponsse Oyj

Design: Ponsse Oyj: Marko Halonen, Pentti Hukkanen, Jouni Jokela, Jukka Karppinen, Mauri-Antero Mustonen, Ossi Pohjoisaho, Arto Virolainen, Vesa Yrjänä, Jukka Tossavainen
LINK Design and Development: Petri Hannukainen, Mikko Kemppi, Matti Sillanpää, Piritta Winqvist

Ponsse on maailman metsäkonemarkkinoiden kärkiyrityksiä. Yrityksen koneilla korjataan puuta ympäri maailmaa äärimmäisissäkin olosuhteissa. Yritys on hyödyntänyt muotoilua tuotekehityksessään pitkään – ensimmäisen muotoilupalkinnon se sai jo vuonna 1992.

PONSSE Scorpion on uuden polven harvesteri ja yrityksen lippulaivatuote. Sen sisältämä teknologia on 80 %-sesti aivan uutta. Mm. uudet levellointi- ja stabilointijärjestelmät takaavat kuljettajalle turvalliset ja miellyttävät työskentelyolosuhteet haastavassakin maastossa. Uudenlainen ohjaamo on keskellä konetta, mikä tuo hyvän näkyvyyden kaikkialle. Kolmirunkorakenteen ansioista Scorpion kulkee ketterästi yli esteiden. Moottorin päästöt on minimoitu ja kun kahdeksanpyöräisen koneen paino jakaantuu laajalle alalle, metsämaasto vaurioituu vähemmän.

Kolmen vuoden tuotekehityshankkeen aikana tehtiin runsaasti maasto- ja käyttäjätutkimuksia. Erottuva ja omaperäinen mustakeltainen muotokieli on yksi Ponssen brändin tunnuspiirteitä. PONSSE Scorpion on ratkaisevasti uudenlainen metsäkone ja jatkaa Ponssen vakuuttavan vahvaa tuotekehitystä ja teollista muotoilua.
www.ponsse.com

+/-

Fennia Prize -palkinnot 2014

Kupu-palovaroitin
Jalo Helsinki Oy

Design: Harri Koskinen

"Suunniteltu pelastamaan ihmishenkiä", on Jalo Helsingin slogan. Yritys valmistaa designpalovaroittimia, joka näyttävät tyylikkäiltä sisustusesineiltä ja täyttävät samalla kaikki EU-määräykset.

Jalo Helsinki perustettiin 2010, joten se lasketaan vielä startup-yrityksiin. Optinen Kupu-palovaroitin tuli markkinoille helmikuussa 2012. Harri Koskisen suunnittelema laite on huomaamaton ja yksinkertaisen selkeä. Sen koko kansi toimii testi- ja hiljennyspainikkeena, joten ulkoasussa ei ole mitään ylimääräistä. Uudenlaisen muodon suunnittelu tarkoitti myös palovaroittimen sisäosien uudelleen suunnittelua. Kangaspäällysteinen kansi pehmentää teknisen laitteen ulkonäköä – krominen kansi on särmikäs ja huomiota herättävä vaihtoehto.

Jalo Helsinki ennakoi säädösten muutoksia ja muokkasi välttämättömästä laitteesta kiinnostavan ja haluttavan. Kupun lisäksi yrityksellä on toinenkin omaperäinen palovaroitin. Yksin vuonna 2012 Jalo Helsinki myi Suomessa 80 000 palovaroitinta ja yrityksellä on 15 % markkinaosuus. Palovaroittimia myydään nyt 21:ssä maassa yli 400:ssä myyntipisteessä.
www.jalohelsinki.fi

 

Nokia Lumia -tuoteperhe
Nokia Oyj

Design: Nokia Design Team

Lumia-älypuhelimet ovat ensimmäinen Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmään perustuva Nokian tuotesarja. Tavoitteena oli sekä tuoteportfolion tiivistäminen että uudenlaisen muotoilufilosofian lanseeraus. Nokian vahva tekninen osaaminen on yhdistetty yksinkertaisuutta korostavaan muotoiluun. Kaikki ylimääräinen on jätetty pois, jäljellä on vain kaikkein olennaisin.

Puhelimet ovat monipuolisia ja kehittyneitä, ja erilaisia sovelluksia löytyy runsaasti. Laitteet ovat tyylikkäitä ja eri malleissa on omat erityisominaisuutensa, kuten langaton lataus, huippukamera tai kaksivärinen kuori. Nokian muotoilun pääajatus, käytön luontevuus ja helppous, on luonnollisesti mukana huipputeknologiasta huolimatta. Kilpailussa mukana olevat neljä mallia, Lumia 620, Lumia 820, Lumia 920 ja Lumia 1020, on myös muotoiltu Suomessa.

Tuotevalikoiman tiivistäminen ja keskittyminen olennaiseen oli iso ja huomion arvoinen muutos Nokiassa. Tuoteperheessä on yhteinen tunnistettava ja johdonmukainen design ja se erottuu edukseen muista.
www.nokia.com

 

RePack-postipakkaus
Peruste Oy

Design: Juha Mäkelä, Jonne Hellgren, Petri Piirainen

Perusteen RePack-pakkaus käy kiinni isoon arjen ongelmaan: Verkkokaupan yleistyessä kasvaa myös pakkausmateriaalien kulutus. Vaikka pahvi onkin kierrätettävää, sen ekologinen jalanjälki on silti suuri ja koko ajan kasvava.

RePack on pantillinen ja uudelleen käytettävä postipakkaus. Se soveltuu etenkin vaatteiden postitukseen. Pussi on valmistettu kierrätysmateriaalista ja kokoa voi säätää pussia kokoon käärimällä. Vaikka RePack-pakkausta käytettäisiin vain kaksi kertaa (se kestää noin 20 käyttökertaa), se on ympäristöystävällisempi kuin perinteinen pahvilaatikko. Verkkokaupoille pussi on ilmainen, asiakas maksaa siitä muutaman euron suuruisen pantin.

Tukeva pussi suljetaan tarralla ja sinetöidään osoiteteipillä. Asiakas poistaa oman osoitteensa, taittelee pussin kokoon ja palauttaa sen postilaatikkoon. Pantin saa takaisin etusetelinä seuraavaa verkkokaupan ostosta varten.

RePack on käytännönläheinen ratkaisu kasvavaan ongelmaan. Se on tuotteen, palvelun ja uuden liiketoimintamallin kiinnostava kokonaisuus.
www.originalrepack.com

 

Wärtsilän uusi nelitahtimoottorisukupolvi 
Wärtsilä Oyj Abp

Design: Wärtsilä (teollinen muotoilu), Buorre Oy (teollinen muotoilu), RD-Velho Oy (mekaniikkasuunnittelu)

Wärtsilän moottoreita käytetään voimalaitoksissa ja laivoissa voiman- ja sähköntuotannossa. Nelitahtituoteperhe kuuluu yrityksen tärkeimpiin tuotekategorioihin, keskinopeisiin moottoreihin.

Wärtsilä on vanha ja tunnettu yritys ja alallaan teknologiajohtaja, mutta uusi tuoteperhe on ensimmäinen, jossa muotoilua on hyödynnetty kokonaisvaltaisesti. Erilaiset tekniset ja muotoilulliset ratkaisut yhdistävät käytettävyyden ja brändin kokonaisuudeksi. Samalla valmistuskustannukset ovat laskeneet. Yksi keskeisiä ja käytön kannalta varsin oleellisia tekijöitä oli äänenvaimennus, jota parannettiin kätevillä ja toimivilla muotoiluratkaisuilla. Huoltoluukkujen sijoitusta ja käyttöä tutkittiin. Moottorit saivat uuden ulkoasun, jonka silti tunnistaa Wärtsiläksi.

Uuden moottorituoteperheen suunnittelussa muotoilua hyödynnettiin niin käytettävyydessä, ulkoasussa kuin brändinkin kohdalla. Tuotemuotoilun ohella myös muutamat yrityksen toiminnot kuten valmistusprosessit suunniteltiin uudelleen sujuvammiksi ja kilpailukykyisemmiksi. Wärtsilä osoitti, että muotoilusta on kilpailuetua tälläkin alalla.
www.wartsila.com

+/-

Fennia Prize -kunniamaininnat 2014

Marimekko for Finnair -designyhteistyö
Finnair Oyj ja Marimekko Oyj

Design: Sami Ruotsalainen

Marimekon tutut ja suomalaisuutta henkivät printit tuotiin mukaan Finnairin lennoille matkustamoon. Kuviot koristavat niin peittoja, tyynyjä, niskaliinoja ja lentoemäntien esiliinoja kuin astioita ja lautasliinoja, ja sama kuviomaailma näkyy sekä Business- että Economy-luokassa. Materiaaleissa on otettu huomioon lentomatkustamisen vaatimukset keveydestä ja helppokäyttöisyydestä. Kaksi vahvaa suomalaista brändiä on yhdistetty hyvin uudeksi kokonaisuudeksi, jolla haetaan lisäarvoa molemmille tärkeillä Aasian markkinoilla ja etenkin Japanissa ja Kiinassa.
www.marimekko.fi
www.finnair.fi

 

My First Fiskars, lasten puutarhatyökalut
Fiskars Brands Finland Oy Ab

Design: Fiskars Garden EMEA R&D

Fiskarsin puutarhatyökalujen kehittämisen peruspilareita on yhteistyö alan ammattilaisten kanssa. Kun suunniteltiin puutarhatyökaluja lapsille, koeryhmänä toimi ryhmä päiväkotilapsia. Lopputulos on monipuolinen kokoelma erilaisia kaivamiseen, harjaamiseen ja lumen tai hiekkalaatikkohiekan työstöön soveltuvia välineitä, joilla voi tehdä myös oikeita puutarhatöitä. Muotoilu mahdollistaa otteen kurahanskat kädessä ja iloisen väriset välineet löytää helposti niin nurmikolta kuin lumestakin. Fiskars löysi oivan uuden asiakasryhmän puutarhatyökaluilleen.
www.fiskars.fi

 

Fiskars Quantum -puutarhaleikkurit
Fiskars Brands Finland Oy Ab

Design: Fiskars Garden EMEA R&D 

Fiskarsissa mietittiin, voisivatko puutarhatyökalut olla muutakin kuin muovia. Uudet Quantum-sarjan välineet ovat kevyttä ja kestävää alumiinia ja mukavaa ja luonnollista korkkia, joihin on yhdistetty tehokas mekaniikka. Leikkureiden kohderyhmänä ovat intohimoiset puutarhurit, jotka panostavat mielellään välineisiin ja haluavat käytön näkyvän niissä. Työkalujen osat ovat irrotettavissa huoltoa ja teroitusta varten. Fiskars on markkinajohtaja puutarhaleikkureissa 14 Euroopan maassa ja uusi välinesarja löytää varmasti ostajansa.
www.fiskars.fi

 

Fiskars KitchenGarden, pöytäpuutarha
Fiskars Brands Finland Oy Ab

Design: Fiskars Garden EMEA R&D

Yksi tämän hetken megatrendeistä on syötävien vihannesten kasvatus kotona. Jo kolme vuotta sitten Fiskars ryhtyi tutkimaan, miten sisällä voitaisiin kasvattaa yrttejä onnistuneesti ja helposti. KitchenGarden -pöytäpuutarha on kompakti laite, jossa kaupan tillit ja basilikat viihtyvät. LED-valoyksikkö tuottaa tasaisen valaistuksen ja pimeys ja valo vaihtuvat 8 tunnin välein automaattisesti. Niin valon väriä kuin kosteuttakin voi säätää kasvatustoiveiden ja kasvien tarpeiden mukaan. Pöytäpuutarha on uusiin tarpeisiin suunniteltu tuote, jolla Fiskars pyrkii mukaan sisä- ja talviviljelyn markkinoille.
www.fiskars.fi

 

Innolux Candeo -kirkasvalo
Innojok Oy

Design: Katriina Nuutinen

Innolux Candeo -valaisin yhdistää kirkasvalolaitteen ja perinteisen riippuvalaisimen. Täydessä voimakkuudessaan valaisin toimii valoterapiakäytössä. Se muuttuu helposti kytkimestä tunnelmavalaisimeksi samalla, kun valon värilämpötila muuttuu lämpimästä puhtaan valkoiseksi. Näin valaisinta voi käyttää vuoden ympäri eikä vain pimeänä vuodenaikana. Innojok on edelläkävijöitä kirkasvalolaitteiden suunnittelussa ja Innolux Candeo täydentää yrityksen valikoimaa. Samalla se jatkaa vahvan suomalaisen valaisinmuotoilun perinnettä.
www.innolux.fi

 

Kempact RA -hitsauskone
Kemppi Oy

Design: Jari Perkiö (projektipäällikkö), Juho Huotari (teollinen muotoilu), Risto Parikka (mekaniikkasuunnittelu), Olli Järvinen (sähkö- ja elektroniikkasuunnittelu), Tapani Peltola (hitsausinsinööri)

Kempact RA -hitsauskoneen suunnittelussa hyödynnettiin laajasti käyttäjätutkimuksia – laitetta käytetään ahtaissa verstaissa ja korjaamoissa, joten kompaktilla koolla ja hyvällä käytettävyydellä on suuri merkitys. Koneen ergonomiaa parantavat lukuisat yksityiskohdat, jotka tekevät työstä helpompaa, nopeampaa ja tehokkaampaa. Kemppi on maailman johtavia kaarihitsauslaitteiden valmistajia. Yritys on jo vuosien ajan hyödyntänyt määrätietoisesti muotoilua ja käyttää sitä kilpailuetuna.
www.kemppi.fi

 

KONE RL20 -hissivalaisin
KONE Oyj

Design: KONE Design Solutions 

KONE RL20 -hissivalaisin on yksinkertaisuudessaan erinomainen. Se sopii kokonsa ja tyylinsä puolesta monenlaisiin hissikoreihin niin uusissa kuin vanhoissakin rakennuksissa. Graafisen musta reunus on alumiinia ja toimii myös LED-lamppujen jäähdyttimenä. Yli kaksisataa LEDiä muodostaa rengasmaisen valonauhan eikä satunnainen komponenttien sammuminen tulevaisuudessa näy vielä valotehossa. Valaisin on myös helppo huoltaa – KONE huoltaa itse omat hissinsä, joten huoltotoimenpiteetkin suunnitellaan etukäteen.
www.kone.com

 

KONE KSP 858, hissien ohjauspääte
KONE Oyj

Design: KONE Design Solutions 

KONEen uutta hissien ohjauspäätettä tarvitaan ylikorkeissa rakennuksissa, joissa on lukuisia hissejä. Tulija valitsee päätteestä haluamansa kerroksen, pääte suunnittelee reitin, tilaa hissin ja neuvoo oikealle hissinovelle. Päätteeseen saa tarvittaessa kulunvalvonnan tai vaikka ääniohjauksen näkövammaisille ja ohjelmisto on helposti päivitettävissä. Päätteen ulkoasu on selkeä, neutraali ja ajaton: se sopii monenlaiseen arkkitehtuuriin ja kaikkialle maailmaan. Laite on kustannustehokas valmistaa, silti muunneltavissa käyttäjän tarpeisiin.
www.kone.com

 

AGILON®-materiaalinhallintajärjestelmä
Konecranes Oyj

Design: Tero Kultanen (pääsuunnittelija), Pauliina Paarlahti (käytettävyys ja ulkoasu), Jussi Hirvonen  (mekaniikka ja ulkoasu)

AGILON on automatisoitu varastointijärjestelmä ja yrityksen materiaalinhallinnan väline. Yksinkertaistaen se on moduuleista koostuva järjestelmä, jonka sisällä on varastohyllyjä ja keräilyrobotti. Tarvittavat osat tilataan järjestelmän käyttöliittymän avulla, ja robotti kerää ja toimittaa tuotteet noutopisteelle. Samalla varastokirjanpito päivittyy. Järjestelmä ilmoittaa, kun jokin tuote on loppumassa ja  tekee täydennystilauksen automaattisesti. AGILON on esimerkki teollisen internetin sovelluksesta. Konecranes-konsernille se on uudenlainen tuote ja palvelun laajennus: järjestelmä vuokrataan asiakkaille kuukausimaksua vastaan.
www.konecranes.com

 

Magisso Black Terracotta -sarja
Magisso Oy

Design: Simon Stevens 

Huokoisen keramiikan kyky pitää ruoka tai vesi kylmänä haihtumisen avulla tunnettiin jo antiikin aikana. Magisson uusi Black Terracotta -sarja hyödyntää ikivanhaa periaatetta: terrakotasta valmistetut astiat liotetaan vedessä ennen käyttöä ja ne pitävät juomat ja jääpalat pitkään viileinä. Astioiden materiaali on perinteistä terrakottaa, jonka päälle on poltettu musta keraaminen pinnoite. Pohjan lasitus estää kosteuden pääsyn pöydän pintaan. Magisson tuotteet ovat käytännöllisiä ratkaisuja arjen tarpeisiin.
www.magisso.fi

 

Metso Lokotrack LT106 -murskain
Metso

Design: Tuomas Tuokko (teollinen muotoilija), tuotekehitysryhmä  

Metso Minerals on tela-alustaisen murskauksen edelläkävijä. Uusi Metso Lokotrack LT106 murskaa asvalttia, kiveä ja mineraaleja teollisuuden ja rakentamisen tarpeisiin. Suunnittelun lähtökohtia olivat parempi kustannustehokkuus ja käytettävyys. Murskain on aikaisempaa ympäristöystävällisempi, kuluttaa 30% vähemmän polttoainetta ja tuottaa vähemmän pölyä ja melua. Uudet muovimateriaalit ovat terästä lujempia ja edullisempia. Muotoilun avulla on myös parannettu murskaimen huolto- ja käyttöturvallisuutta.
www.metso.com

 

OptiConcept M -tuoteperhe
Metso Paper Oy / Valmet

Design: Metso Paper R&D: Risto Väätänen (muotoilupäällikkö), Petteri Venetjoki (muotoilupäällikkö),  Jussi Salojärvi (muotoilupäällikkö), Jyrki Buller (vanhempi teollinen muotoilija), Mari Airio (teollinen muotoiija), Lauri Aaltio (vanhempi teollinen muotoilija)

Metso Paper otti asiakkaan käyttökokemuksen uuden paperi- ja kartonkilinjan suunnittelun lähtökohdaksi perinteisen paperinvalmistusprosessin sijaan. Modulaariseksi suunniteltu rakenne sitoo yhteen kaikki pitkän valmistuslinjan osat niin ulkoasun, toiminnan, valmistuksen kuin kokoonpanonkin suhteen. Hyvät työskentelyolosuhteet ja helppo huollettavuus ovat tärkeitä. Tekninen innovaatio mahdollisti koneen rakenteiden suunnittelun 3­–6 m matalammaksi. Sekä elinkaarikustannukset että hiilidioksidipäästöt vähenivät. OptiConcept M on Metsolle ja uudelle Valmetille strategisesti tärkeä tuote kovasti kilpailluilla paperi- ja kartonkikonemarkkinoilla.
www.valmet.com (1.1.2014–)

 

Kerto®, kantava rakenne
Metsä Group

Design: Pekka Helin, Antti Laiho (arkkitehtuuri), Asko Keronen, Tero Aaltonen (rakennelaskelmat) 

Kerto on havupuuviiluista liimaamalla valmistettu järeä palkki- ja puulevytuote, josta voidaan suunnitella näyttäviä ja uudenlaisia mutta samalla keveitä ja kestäviä kantavia rakenteita. Metsätapiolan toimistotalo Espoossa on ensimmäinen kohde, jossa Kerton ominaisuuksia on hyödynnetty arkkitehtonisesti kiinnostavissa plastisissa muodoissa. Kerto-tuotteita voidaan käyttää kaiken tyyppisten rakennusten kantavina rakenteina. Vaikka rakenteet mitoitetaankin aina tietyn rakennuskohteen mittojen mukaan, ne voidaan valmistaa pääosin teollisesti.
www.metsawood.fi

 

Hai-nojatuoli
One Nordic Furniture Company

Design: Luca Nichetto 

One Nordic Furniture Company on 2011 perustettu huonekalubrändi, jonka yhtenä lähtököhtana on kalusteiden verkkokauppa. Tuotteiden suunnittelussa on otettu huomioon koko, paino ja kokoonpantavuus. Hai-nojatuolissa on keveä putkirunko ja sen selkänoja taittuu alas istuimen päälle kuljetuksen ajaksi. One Nordic Furniture Company on kiinnostava startup-yritys, jonka liikeideassa yhdistyvät verkkokauppa ja korkealaatuiset designhuonekalut.
www.onenordic.com

 

Materiaalikuljetin kaivosteollisuudelle
Paakkola Conveyers

Design: Toni Erkkilä, Paakkola Design Team, Muotohiomo Oy Sami Laine, Toni Sokura, Iikka Airas ja Pekka Toivanen 

Paakkola Conveyers valmistaa jopa kilometrien pituisia materiaalikuljettimia kaivostoimintaan arktisissa olosuhteissa. Yrityksen slogan "We move mountains" kuvaa hyvin toiminnan laatua ja kokoa. Uusi kuljetintyyppi pitää materiaalin puristuksessa kahden hihnan välissä, mikä vähentää pölyämistä ja mahdollistaa varsin jyrkät nousut ja laskut. Raskaan alan työturvallisuuteen on kiinnitetty erityishuomiota. Muotoilulla, väreillä ja opasteilla ohjataan mm. huoltomiehiä oikeisiin kohtiin. Yritys pyrkii saamaan muotoilusta lisäetua suhdanneherkällä kaivosalalla.
www.paakkola.com

 

Silta-keittiökalusteet
Pinjasto Oy / Saari-keittiöt

Design: Harri Koskinen (muotoilu), Pinjasto Oy (tekninen suunnittelu) 

Saari-keittiöiden suunnittelun lähtökohtana oli toive kalustesarjasta, joka voisi levitä keittiöstä muihinkin tiloihin. Kaapistot ja saarekkeet voi ottaa muutossa mukaan kuten muutkin huonekalut. Etenkin keskieurooppalaiseen makuun suunniteltu tuote on jo herättänyt huomiota ulkomailla. Moduuleista koottu kaluste voidaan ostaa vaikka huonekalukaupasta. Pelkistetty muotoilu, korkeatasoinen työ ja materiaalit sekä muunneltavuus tekevät tuotteista pitkäikäisiä. Perheyritys on alusta lähtien panostanut sekä laatuun että muotoiluun.
www.pinjasto.fi

 

Planmeca Sovereign® Classic -hammashoitokone
Planmeca Oy

Design: Kari Malmén (Industrial Design Manager), Timo Silvonen (Senior Industrial Designer), Planmeca Oy hoitokonedivisioona 

Planmeca on hyödyntänyt muotoilua tuotekehityksessään jo pitkään menestyksekkäästi ja se onkin yksi yrityksen merkittävimpiä kilpailuetuja. Planmeca on myös ylivertainen hammaslääketieteen teknologian kehittäjä. Uudessa hammashoitokoneessa on pyritty mahdollisimman suureen monipuolisuuteen. Jokainen hammaslääkäri löytää siitä itselleen mukavimmat tavat ja asennot työskennellä, sillä tarkka ja vaativa työ edellyttää hyvää ergonomiaa. Näyttöön saadaan röntgenkuvat ja kaikki tarvittavat tiedot Planmecan muista laitteista.
www.planmeca.com

 

Polar Loop -aktiivisuusranneke
Polar Electro Oy

Design: Heli Haapakoski (Senior Industrial Designer) 

Hyötyliikunnasta puhutaan paljon juuri nyt ja jokainen askel tekee hyvää. Polar Loop -ranneke tallentaa koko päivän liikunnan portaiden nousemisesta iltalenkkiin. Se myös hälyttää, jos olet istunut paikoillasi liian kauan! Se pitää kirjaa päivän liikuntatavoitteesta ja siirtää tiedot matkapuhelimeen tai Polar Flow -verkkosivuille, jotka auttavat edelleen tavoitteiden saavuttamisessa. Yksinkertainen ranneke kätkee sisäänsä paljon tekniikkaa mutta näyttää rannekorulta. Polar Loop on tuote kasvaville terveyden ja hyvinvoinnin markkinoille.
www.polar.com

 

Puustelli Miinus -keittiökalusteet
Puustelli Group Oy

Design: Jussi Aine, Sirkku Aine (projektin johto), Juhani Salovaara (pääsuunnittelija, Desigence Oy),  Toni Suominen (tuotesuunnittelu, Puustelli Group Oy), Vesa Kivimäki (tuotesuunnittelu, Puustelli Group Oy), Tony Lönnqvist (tuotesuunnittelu, Puustelli Group Oy), Ari Pöllänen (tuotesuunnittelu, Desigence Oy), Kaarle Mänty (tuotesuunnittelu, Desigence Oy)

Puustellin Miinus-kalusteet ovat aidosti uudenlainen tapa suunnitella keittiökaluste. Kalusteen piilossa oleva runko on ruiskuvalettua UPM Formi -biokomposiittia, joka on selluloosan ja muovin yhdistelmä. Kalusteen rungon paino on vain puolet perinteisestä ja hiilidioksidipäästöt vähenivät samalla melkein puoleen. Hukkamateriaalia ei jää, formaldehydiä ei erity ja materiaali on vedenkestävää. Kalusteissa on käytetty lisäksi sekä kennorakennetta että massiivipuuta ja yksityiskohdat on mietitty huolella. Rohkea ratkaisu uudisti keittiön ekologiseksi.
www.puustelli.fi

 

Päre-seinäelementti
Vivero Oy

Design: Anna Salonen (MottoWasabi), Yuki Abe (MottoWasabi) 

Päre on kierrätettävästä polyesterihuovasta valmistettu akustoiva seinäelementti, joka toimii myös säilyttimenä ja taidetekstiilinä. Kuumapuristetusta huovasta tehdyt liuskat asettuvat limittäin kuin päreet katossa. Taskuissa voi säilyttää lehtiä tai ne voivat toimia postilokerikkoina. Muotoilussa on tähdätty materiaalin tehokkaaseen käyttöön ja kierrätettävyyteen. Monitoimisuudessaan Päre on uudenlainen tuote vastaamaan säilytyksen ja akustiikan haasteisiin niin yksityisissä kuin julkisissakin tiloissa.
www.vivero.fi

 

DuettoPlus-ravintolavaunu
VR-Yhtymä Oy ja Transtech Oy

Design: VR-Matkustajaliikenne Transtech Oy: Olli Kakkinen (projektipäällikkö), Tuula Ahtola  (pääsuunnittelija),

Kati Mäkikyrö (muotoilusta vastaava asiantuntija), Transtechin tuotekehitystiimi
Link Design and Development Oy: Piritta Winqvist (Design Director), Saara Anundi (Team Leader), Samuel Leinonen (Industrial Designer) 

Tärkeä osa suomalaista pitkää junamatkaa on visiitti ravintolavaunussa. VR ja rautatiekalustoa valmistava Transtech yhdistivät voimansa uuden sukupolven kaksikerroksisen ravintolavaunun suunnittelussa. Kaikki lähti asiakkaan kokemuksesta, mutta suunnittelussa mietittiin myös konduktöörin, keittiöhenkilökunnan ja siivoojien työtä. Uudessa vaunussa on työntekoon sopivia rauhallisia pisteitä, isompia tiloja ryhmille, pieni tila esiintyjille ja väljät tarjoilutiskit. Miellyttävä asiakaskokemus on VR:lle keskeinen valtti kilpailtaessa muiden liikennemuotojen kanssa.
www.vr.fi
www.transtech.fi

 

Ihmisten Apteekki -palvelukonsepti
YTA Oy

Design: Diagonal: Mikko Koivisto, Juha Kronqvist, Kristiina Vaahtojärvi (palvelumuotoilu), Emma Keränen, Virve Penttilä (tila- ja kalustesuunnittelu), Jenni Viitanen, Lotta Julkunen, Maria Jaatinen (graafinen suunnittelu), Jaakko Wäänänen (business design), Laura Suviniemi (asiakkuusjohtaja)

Palvelumuotoilijat ja apteekkien henkilökunta lähtivät yhdessä kehittämään uudenlaista palvelukonseptia. Uutuutena on asiakkaan oman roolin korostaminen hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidossa. Ihmisten Apteekki tähtää kokonaisvaltaisten palvelujen ja tuotteiden tarjoamiseen. Palvelumuotoilun keinoin on kehitetty apteekeille aivan uuttaa liiketoimintaa. Konseptiin kuuluva käsikirja listaa myös nopeasti sovellettavissa olevia ideoita tuotteiden ja palvelujen esittelyyn.
www.yhteistyoapteekit.fi

 

+/-

IPR Excellence 2014

Polar Loop -aktiivisuusranneke
Polar Electro Oy

Design: Heli Haapakoski (Senior Industrial Designer)  

Patentti- ja rekisterihallitus jakoi Fennia Prize 2014 -kilpailussa ensimmäistä kertaa kunniamaininnan ja 5 000 euron arvoisen palkinnon immateriaali- eli IP-oikeuksien (IPR) menestyksekkäästä hyödyntämisestä. Kunniamaininta myönnettiin Polar Electro Oy:lle Polar Loop -tuotteesta. Perusteluina palkitsemiselle ovat tuotteen vankka IPR-suojaus sekä sen elegantti ja käytännöllinen muotoilu, tuotteen helppo käytettävyys ja monipuolisuus sekä kohtuullinen hinnoittelu. 

Polar Loop -tuotteen IPR-suojaus sisältää tuotteen mallisuojan, lukuisia patentteja ja Polar-tavaramerkin. Mallisuoja on olennainen tuotteessa, jossa muodolla on keskeinen merkitys sekä tuotteen yksilöllisyydelle, imagolle että käytettävyydelle. Polar Loop -tuotteen EU-mallisuoja antaa Polarille  oikeuden kieltää muita kopioimasta tuotetta ja estää laittomien kopioiden pääsy EU-alueen markkinoille. Kyse on siis yrityksen omien oikeuksien suojaamisesta sekä niiden puolustusmahdollisuudesta. Lisäsuojaa tuotteen markkinoinnissa ja tuotebrändin hallinnassa antavat Polarin rekisteröity tavaramerkki ja tuotteisiin liittyvien teknisten ratkaisujen patentointi. 

Polar Electro Oy on kokonaisvaltaisesti hyödyntänyt IPR-järjestelmän tarjoamia mahdollisuuksia useiden tuotteidensa suojaamiseksi ja yrityksen liiketoimintamahdollisuuksien varmistamiseksi. Polar on muun muassa jo vuosien ajan suojannut useiden tuotteidensa muotoilun rekisteröinnillä, esimerkiksi EU-mallisuojalla.

Lataa kuvat