Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Fennia Prize 2017

Joka toinen vuosi järjestettävä Fennia Prize on yksi Suomen suurimmista muotoilukilpailuista. Sen järjestävät suomalaisen muotoilun promootio-organisaatio Design Forum Finland, Fennia ja Elo.

Suomen suurimman, yrityksille suunnatun Fennia Prize 2017 -muotoilukilpailun tulokset julkistettiin torstaina 19.1.2017. 10 000 € Fennia Prize Grand Prix'n sai Merivaara Oy, joka on hyödyntänyt muotoilua johdonmukaisesti tuotekehityksessään jo vuosien ajan.

Kilpailussa jaettiin myös viisi 5 000 €:n suuruista Fennia Prize Winner -palkintoa. Ne saivat Consair Oy CAMU 1200 -pölynhallintatyöpisteestä, Genelec Oy uudesta älytarkkailukaiutinmallista, Naava älyviherseinästä, muotoilutoimisto Pentagon Design Oy Fazerille suunnitellusta lakritsikonseptista ja Planmed Oy Planmed Clarity -mammografialaitteesta. Fennia Prize -kunniamaininnan saivat seuraavat kymmenen yritystä: Fiskars Finland Oy Ab, INTO Concept Oy, Jukolux Oy, Konecranes Global Oy, LINK Design and Development Oy, Lojer Oy, Nuviz Oy, Pomarfin Oy, PUF Design Market ja Skanska Talonrakennus Oy.

Fennia Prize -palkintojen lisäksi Patentti- ja rekisterihallitus jakoi IPR-kunniamaininnan ansiokkaasta immateriaalioikeuksien hyödyntämisestä. Vuonna 2017 palkinto annettiin kahdelle yritykselle, Lojer Oy:lle Manuthera-mobilisaatiopöydän malli- ja tavaramerkkisuojaamisesta ja Secto Design Oy:lle tuotteiden aktiivisesta IPR-oikeuksien puolustamisesta.


Lisätietoja:
Projektipäällikkö Laila Alanen, 050 548 4114, laila.alanen@designforum.fi

Lehdistötiedote
Lehdistökuvat on ladattavissa sivun alaosassa.

PALKINTOJULKAISU (PDF)

FENNIA PRIZE 2017 -MUOTOILUKILPAILU

Fennia Prize 2017 oli osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017.


+/-

Fennia Prize Grand Prix 2017

Merivaara Oy
Q-Flow-leikkaussalivalaisin

Design: tuotekehitysjohtaja Jyrki Nieminen / Merivaara, projektipäällikkö Paul Bärlund, luova johtaja Pekka Kumpula / Seos Design, Teknologian tutkimuskeskus VTT / optiikkasuunnittelu, Halton Group / aerodynaaminen suunnittelu

Vuonna 1901 perustettu Merivaara Oy on leikkaussalijärjestelmien ja sairaalakalusteiden valmistaja, jonka tuotannosta yli 85 % menee vientiin. Q-Flow™-leikkaussalivalaisin on uusi avaus yrityksen mallistossa ja rohkea ratkaisu kilpailluilla globaaleilla markkinoilla. Lukuisat innovaatiot mm. parantavat leikkaussalien hygieniatasoa ja tehostavat sairaalahenkilökunnan työtä. Merivaaran tuotekehitys perustuu monialaiseen tutkimukseen ja käyttäjien syvälliseen tuntemukseen. Palkitussa valaisimessa huipputekniikan ja muotoilun yhdistelmällä on saavutettu sekä selviä hyötyjä käyttäjälle että kilpailuetua ja erottuvuutta yritykselle.

Katso tuotekehitysjohtaja Jyrki Niemisen ja markkinointijohtaja Josefin Hoviniemen haastattelu!

www.merivaara.com

+/-

Fennia Prize Winner 2017

Consair Oy
CAMU 1200 -pölynhallintatyöpiste

Design: teollinen muotoilija Antti Väisänen Pekka Silen, Frank Russi, Innvolve Oy

Pöly on suuri ongelma rakennustyömailla: se on terveysriski ja haittaa myös työvaiheiden tekemistä. Consair kehitti ongelmaan toimivan ja yksinkertaisen ratkaisun. CAMU 1200 on siirrettävä työpiste, jonka sisällä laastit sekoitetaan. Sen suunnittelussa ensisijaisena tavoitteena oli löytää keinot, joilla työntekijät saadaan motivoitua pölynhallintaan. Käyttäjälähtöinen muotoilu ja käyttäjien osallistuminen tuotekehitykseen ja testaukseen on ollut mukana kaikissa tuotekehitystyön vaiheissa. Tuotetta, liiketoimintaa ja brändiä on rakennettu kokonaisvaltaisesti ja asiakaskuntaa ajatellen.
www.consair.fi


Genelec Oy
8351-älytarkkailukaiutin

Design: Harri Koskinen

Genelec on maailman johtavia tarkkailukaiuttimien kehittäjä ja valmistajia. Älytarkkailukaiuttimien tuoteperheeseen kuuluva uusi 8351-malli on maailman parhaita kaiuttimia. Useat innovaatiot takaavat erinomaisen äänen laadun ja muotoilulla on vaikutettu suoraan kaiuttimen ominaisuuksiin. Kaiuttimen suurimmat uudistukset ovat tekniikassa, mutta tarkoituksenmukainen muotoilu tukee niitä vahvasti, jolloin saavutetaan optimaalinen lopputulos. Genelecillä on pitkät muotoilun käytön perinteet ja muotoilu on olennainen osa niin kansainvälistä brändiä kuin käyttäjäkokemusta ja erottautumista markkinoilla.
www.genelec.com


Naava
Älyviherseinä

Design: Ville Kokkonen sekä Naavan oma tuotekehitystiimi (mm. Niko Järvinen, Tuomo Kangas, Aino Borg)

Naava-älyviherseinät ovat ratkaisu epäpuhtaaseen sisäilmaan. Viherseinässä kasvavien kasvien juurimikrobit hajottavat huoneilmassa esiintyviä haitallisia kemikaaleja. Naava kehitti NASAn tutkimustuloksiin perustuen menetelmän, jossa kasvien ilmanpuhdistuskykyä tehostetaan aktiivisen ilmankierron, mullattoman kasvualustan ja tekoälyteknologian avulla. Huoltopalvelu pitää huolta kasvien hyvinvoinnista ja sisäilman laadusta. Sisäilmaongelmia poistavilla ratkaisuilla on potentiaalia ja tuotteen ja palvelun sisältävä kokonaisuus on asiakkaalle lisäarvoa tuova hankinta.

Katso Brand Manager Eeva Niemelän videohaastattelu!

www.naava.io

 

Pentagon Design Oy
Fazer Lakritsi: Fine Finnish Liquorice

Design: Creative Director Arni Aromaa, Design Planner Virva Haltsonen, konseptisuunnittelu Matias Halmeenmäki, Mats Lönngren, graafinen suunnittelu Ilmari Ahola, Riikka Kuukka, Pia Thurman, valokuvat  Kristiina Hemminki / Studio Fotonokka Oy; asiakkaan vastuuhenkilö Päivi Svens / Fazer Makeiset Oy; muu suunnitteluun vaikuttanut henkilö Noora Hiltula, Hanna Lehtonen, Soile Motsakov-Nykopp, Piia Tiainen / Fazer Makeiset Oy

Fazer halusi nostaa yhden makeisklassikon, lakritsin, statusta. Pentagon Designin tekemä perinpohjainen kehitystyö sisälsi asiakasymmärrystutkimuksia, uusien lakritsimakujen luomista ja pakkaussuunnittelua. Tavoitteena oli antaa lakritsille entistä haluttavampi luonne, ja uusi konsepti olikin menestys. Fazer on rakentamassa uudenlaista designkulttuuria, jossa muotoilua hyödynnetään laajemminkin kuin vain pakkaussuunnittelussa. Muotoilu on otettu oleelliseksi osaksi liiketoiminnan kokonaisvaltaista kehittämistä ja bulkkituotteesta on onnistuttu luomaan brändi ja premium-makeinen.
www.pentagondesign.fi

 

Planmed Oy
Planmed Clarity -mammografialaite

Design: muotoilu ja käyttöliittymämuotoilu Tapio Laukkanen, muu suunnittelu Planmedin tuotekehitystiimi

Planmed Oy on maailman merkittävimpiä mammografialaiteiden valmistajia. Sen tuotannosta menee vientiin 98 %. Planmed Clarity on digitaalinen mammografialaite rintasyövän seulontaan ja diagnosointiin. Laite tarjoaa hoitajalle hyvät työskentelyolosuhteet ja ergonomiaan ja käytettävyyteen on panostettu. Muotoilu on integroitu syvälle Planmedin tuotekehitysprosesseihin. Työ on hyvin käyttäjälähtöistä, ja eri käyttäjäryhmät, kuten potilaat, röntgenhoitajat ja huoltomiehet, on otettu huomioon. Yrityksen pitkä kokemus muotoilun käytöstä on tuottanut niin kaupallisia tuloksia kuin vahvan ja tunnetun brändin.
www.planmed.com

 

+/-

Fennia Prize -kunniamaininta 2017

Fiskars Finland Oy Ab
Fiskars Waterwheel Set -letkukela

Design: Fiskars R&D Team BU Functional Products

Fiskars laajensi puutarhatyökalujen valikoimansa kasteluun. Waterwheel on kasteluletkukokonaisuus, joka toimii yhtä kätevästi kuin pölynimuri: kaikki tarvittavat lisäosat kulkevat mukana. Kelaa on helppo kantaa kahvasta ja koko paketti painaa vain noin 3,5 kg. Käytössä kela makaa vaakatasossa maassa, jolloin sitä voi käyttää 360 astetta ympäri puutarhaa. Fiskars lähtee tuotekehityksessä aina tuotteiden käyttäjien tarpeista. Waterwheel ratkaisee keskeisen ongelman puutarhanhoidossa uudella tavalla. Yrityksen design-DNA on johdonmukainen ja helposti tunnistettava.
www.fiskars.com

 

INTO Concept Oy
INTO the Nordic Silence -kalustekonsepti

Design: sisustusarkkitehti SIO Hanna Gullstén, sisustusarkkitehti SIO, arkkitehti SAFA Jari Inkinen
STARTUP

INTO the Nordic Silence on toimi- ja opetustiloihin tarkoitettu sisustuskonsepti, jonka avulla voidaan parantaa tilojen ergonomiaa ja akustiikkaa. Mallisto sisältää erilaisia työpisteratkaisuja, tilamoduuleja ja tilanjakajia, joiden avulla perinteisiin avotoimistoihin saadaan paikkoja mm. tehdä keskittymiskykyä vaativaa työtä. Konsepti vastaa markkinoiden kysyntään löytää uudistuvia työtapoja tukevia kalusteita, joilla voi täydentää jo olemassa olevaa sisustusta. Tuoteperheen muotokieli on skandinaavisen selkeä ja yhtenäinen.
www.intoconcept.com

 

Jukolux Oy
JUKO HX -valaisin

Design: idea ja tuotekehitys Sami Gräsbeck, Ismo Aukee / Jukolux Oy, muotoilu Paavo Mäkelä / RD Velho Oy, mekaniikka ja kokoonpanoratkaisut Riku Lambacka, Miika Sinelmaa / RD Velho Oy, tuotanto ja valmistusmuotit Timo Nurminen, Heini Heikkinen / Jukova Corporation Oy
STARTUP

JUKO HX -valaisin on suunniteltu erityisesti räjähdysvaarallisiin tiloihin kuten öljynjalostamoihin tai laitoksiin, joissa muodostuu räjähdysherkkää pölyä tai käsitellään kaasuja. Tuotekehitys lähti asiakastutkimuksesta, jossa selvitettiin käyttäjien toiveita: tehokasta valaistusta, pitkää elinkaarta, huoltovapautta ja ekologisuutta. Monia innovatiivisia ratkaisuja omaava valaisin toteuttaa hyvin vaativat erityistarpeet. Mm. jäähdytyksen ja asennuksen helppouteen on kiinnitetty erityishuomiota.
www.jukolux.fi
www.juko-led.com

 

Konecranes Global Oy
Remote Operating Station -etäohjaustyöpiste

Design: Konecranes Industrial Design Team

Konecranes on yksi maailman johtavista nostolaitevalmistajista. Telakat, satamat ja terminaalit ovat usein vaativia ja vaarallisia työpaikkoja, joten monet nosturit on suunniteltu etäohjattavaksi. Remote Operating System ROS tarjoaa nosturin operaattorille toimistonomaisen työpisteen, joka lisää turvallisuutta ja työtehoa. Yhdestä työpisteestä voidaan kätevästi ohjata useita nostureita. Konecranes on pitkään hyödyntänyt perusteellisia käyttäjätutkimuksia muotoilussaan. ROS tekee operaattoreiden työstä miellyttävämpää ja vähemmän rasittavaa, mikä lisää työtyytyväisyyttä.
www.konecranes.com

 

LINK Design and Development Oy
Foller-konsepti ruokahävikin vähentämiseen

Design: Tomi Kankainen, Antti Eloheimo, Mikael Hirn, Ville Hirvonen, Anu Kankainen, Vladimir Abramov, Jaakko Anttila / LINK Design and Development Oy; Kimmo Saarela / TreLab Oy; Henri Pihkala / Streamr Oy

Ruokahävikki on ajankohtainen globaali haaste. Foller on esineiden Internetiä soveltava automatisoitu, reaaliajassa toimiva digitaalinen hinnoittelu- ja markkinointijärjestelmä. Se auttaa niin elintarvikekauppoja kuin kuluttajiakin huomaamaan vanhenevat tuotteet ja käyttämään ne hyödyksi. Sensoreiden ja tuotteiden myyntihistorian avulla järjestelmä huomaa vanhenevat tuotteet ja alkaa markkinoida niitä aktiivisesti. Foller on innovatiivinen ja asiakaslähtöinen liiketoimintakonsepti, josta on todellista hyötyä niin kuluttajille kuin kaupallekin.
www.foller.fi

 

Lojer Oy
Manuthera 242 -mobilisaatio- ja manipulaatiopöytä

Design: naprapaatti Teuvo Keisala, teollinen muotoilija Mari Alahuhtala, tuotekehitysinsinööri Pasi Koski-Vähälä, tuotekehityspäällikkö Mika Kuusela, asentaja Pekka Putaja

Lojer on Suomen johtava sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja ja kansainvälisestikin merkittävä toimija: noin 60 % tuotannosta menee vientiin. Manuthera-hoitopöytä on tarkoitettu manipulaatiohoitoja antaville ammattilaisille kuten fysioterapeuteille. Se on kolmen vuoden tuotekehityksen tulos ja sisältää innovatiivista ja patentoitua tekniikkaa. Lojer on menestyksekkäästi käyttänyt muotoilua ja korkeaa laatua kilpailuetuna. Hoitopöydän tuotekehitystyö oli suuri investointi yritykselle, jonka tavoitteena oli saada aikaan maailman paras hoitopöytä.
www.lojer.fi

 

Nuviz Oy
NUVIZ HUD -heijastusnäyttölaite

Design: Valtteri Eroma, Heli Säde, Ilkka Husgafvel / Nuviz Oy
STARTUP

NUVIZ HUD on uudenlainen moottoripyöräkypärään liitettävä heijastusnäyttölaite, josta kuljettaja saa tietoa mm. ajonopeudesta ja kartasta ajon aikana. Kuva heijastuu optisesti puoliläpäisevän peilin avulla näkökenttään niin, että se vaikuttaa olevan kymmenisen metriä ajajan edessä, jolloin katsetta ei tarvitse siirtää pois tiestä. NUVIZ HUD on tulossa markkinoille keväällä 2017. Se on hyvä esimerkki tuotteesta, jonka lähtökohtana on teknisen innovaation sovellus ja joka on saanut lisäetua käyttäjälähtöisestä muotoilusta.
www.ridenuviz.com

 

Pomarfin Oy
The Pomar Felt Boot -jalkinemallisto

Design: Pomar Design Team: Design Manager Minna Peltomäki, Designer Mette Hiltunen

Pomarfin uudisti perinteisen suomalaisen huopasaappaan. Malliston jalkineilla voi kulkea niin pakkasella kuin vetisessä ja loskaisessakin säässä. Villahuopa on lämmin, hengittävä ja kestävä materiaali ja Gore-Tex-kalvoon laminoitu vuori tekee huopasaappaista yhtä vedenpitävät kuin kumisaappaat. Pomarfin on yksi harvoista yrityksistä, joiden kengät tehdään vielä Euroopassa. Felt Boot -mallisto yhdistää perinteet moderniin ulkoasuun ja käytännöllisiin materiaaleihin. Huopasaappaasta on kehitetty tämän päivän ilmasto-olosuhteisiin ja trendeihin sopiva tuote.
www.pomarfin.fi

 

PUF Design Market
PUF Design Market -konseptimyymälä

Design: Hanna Pennanen, Matti Järvinen
STARTUP

PUF Design Market on muotoilun ja muodin myyntikonsepti, joka helpottaa pienten brändien pääsyä markkinoille: yhteinen myyntialusta, josta voi vuokrata oman modulin. PUF huolehtii käytännön järjestelyistä, joten suunnittelijat voivat itse keskittyä luovaan työhön. Verkkokauppa tuo tuotteet saataville kaikkialla. Kesällä toiminta laajenee konttiin, joka voi siirtyä vaikka festareille. PUF Design Market on luonteva ratkaisu pienten valmistajien ja tuotemerkkien ongelmiin: näkyvyyteen, erottumiseen, löydettävyyteen ja kaupallisen osaamisen haasteisiin. Kuva: Kerttu Pennanen
www.pufdesignmarket.com

 

Skanska Talonrakennus Oy
Kotimyymälä-konsepti

Design: muotoilujohtaja Sari Anttonen, kehitysjohtaja Susanna Sucksdorff, sisustuskoordinaattori Sonja Lepistö / Skanska Kodit
Retail Art Director Ann-Catrin Friborg / ReActor Retail

Skanska Kodit tutki asunnonostajan asiakaspolkua ja kehitti palvelukonseptin, jossa uuden asunnon materiaali- ja kiintokalustevaihtoehtoihin voi tutustua viihtyisässä ympäristössä ja asiantuntevien asiakasvastaavien avustuksella. Tarkkaan suunnitellut ratkaisut myymälän sisustuksessa takaavat yhtenäisen ilmeen ja palvelukokemuksen kaikkialla. Konsepti tukee asuntomyyjien ja asiakaspalvelun työtä sekä Skanskan brändiä luotettavana asuntorakentajana. Kotimyymälä on alallaan uudenlainen konsepti ja laajentaa Skanskan toimintaa rakentamisesta asiakaskokemukseen.
www.skanska.fi/kodit

 

+/-

IPR Excellence

IPR-kunniamaininnan ja yhteensä 5 000 € palkinnon IPR-oikeuksien (Intellectual Property Rights) ansiokkaasta hyödyntämisestä jakaa Patentti- ja rekisterihallitus. Vuonna 2017 palkinto päätettiin jakaa kahdelle yritykselle, Lojer Oy:lle ja Secto Design Oy:lle.

Lojer Oy
Manuthera-mobilisaatiopöytä

Design: naprapaatti Teuvo Keisala, teollinen muotoilija Mari Alahuhtala, tuotekehitysinsinööri Pasi Koski-Vähälä, tuotekehityspäällikkö Mika Kuusela, asentaja Pekka Putaja

Lojer Oy on käyttänyt hoitopöydässään teknisiä ratkaisuja ja teollista muotoilua sekä suojannut tuotteen monipuolisesti hyödyntäen patentteja, tavaramerkkejä ja mallisuojaa siten, että eri suojamuodot tukevat toisiaan. IPR-oikeuksia on myös käytetty järjestelmällisesti kansainvälisillä markkinoilla. Lojerin tuotteissa yhdistyvät monipuolinen tekninen osaaminen ja käytännöllinen muotoilu, mikä helpottaa hoitohenkilökunnan raskasta työtä ja tekee samalla hoidon miellyttävämmäksi asiakkaille.

Secto Design Oy
Petite-valaisinmallisto

Design: Seppo Koho

Secto Design on hyödyntänyt mallioikeuksia ja tavaramerkkejä laajasti sekä viestinnässään että välineinä kilpailuedun muodostamiseksi kilpailijoihin nähden. Secto  Design myös puolustaa IPR-oikeuksiaan aktiivisesti. Secto Designin valaisimet tuovat iloa ja valoa ihmisen arkeen ja syksyn pimeyteen, ja ne ovat jatkumo tyylikkäälle ja yksinkertaisen hienostuneelle suomalaisen muotoilun perinnölle. Yritys on myös käyttänyt oivaltavasti kotimaista puuta tuotteidensa valmistamisessa.

  

Lataa kuvat