Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Kaj Franck -muotoilupalkinto


Vuodesta 1992 lähtien jaettu Kaj Franck -muotoilupalkinto on yksi arvostetuimpia alan palkintoja Suomessa. Se myönnetään muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla suunnitellut korkeatasoisia teollisesti valmistettuja tuotteita. Ansiona pidetään sitä, että palkittava toimii aktiivisesti taideteollisuuden alueella ja on suunnitellut myös uniikkeja töitä. Myöntämisen perusteena on tekijän koko suunnittelutyö.

Palkinnon tarkoituksena on tuoda esille Kaj Franckin tuotannon keskeisiä periaatteita toimivasta, kauniista ja tarkoituksenmukaisesta arjen esineistöstä.

Kaj Franck -muotoilupalkinto voidaan myöntää suomalaiselle tai Suomessa asuvalle tai työskentelevälle ulkomaiselle muotoilijalle tai työryhmälle. Palkinnon on perustanut Design Forum Finland ja sen rahoittaja on Suomen Messusäätiö. Palkinnon myöntämisestä päättää palkintolautakunta. Palkinto myönnetään vuosittain hakemuksetta ja se julkistetaan Kaj Franckin syntymäpäivän tienoilla marraskuussa. Kaj Franck -palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa ja siihen kuuluvat lisäksi Tapio Junnon suunnittelema Kaj Franck -mitali ja palkintonäyttely.

 

Palkinnon saajat:

 
Lisätietoja: 
Projektipäällikkö Laila Alanen
laila.alanen(a)designforum.fi, 050 548 4114+/-

Kaj Franck (1911–1989)

Kaj Franck oli suomalaisen muotoilun johtaviin hahmoihin kuuluva muotoilija, useiden muotoilijasukupolvien opettaja ja aikansa taideteollisuusalan vaikuttaja. Hän toimi Wärtsilä-konsernin (nyk. Fiskars/Iittala Oy) taiteellisena johtajana sekä Taideteollisuusoppilaitoksen (nyk. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) taiteellisena johtajana ja opettajana.

Rahoittaessaan Kaj Franck -muotoilupalkintoa Suomen Messusäätiö haluaa kunnioittaa Kaj Franckin merkittävää elämäntyötä muotoilukulttuurimme pioneerina ja samalla antaa tunnustusta ja tukea nykyisille suunnittelijoillemme.