Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2008:
Professori, sisustusarkkitehti Eero Aarnio

Kansainvälisesti merkittävän kalustemuotoilijan Eero Aarnion ura alkoi jo 1960-luvulla, kun hän perusti oman sisustussuunnitteluun ja teolliseen muotoiluun erikoistuneen toimistonsa vuonna 1962.

Palkintolautakunnan mukaan yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana Eero Aarnio on omalle tyylilleen uskollisena luonut laajan tuotannon, jolle ovat tunnusomaisia selkeät linjat, kirkkaat värit ja muotojen vapaa ja yllätyksellinenkin käyttö. Vain harva suomalainen on yltänyt tuotteillaan sellaiseen maailmanmaineeseen kuin Aarnio. Hänen kädenjälkeään ovat useat suomalaisen muotoilun ikoneiksi muodostuneet esineet Pallotuolista ja Kuplasta Tupla Kupla -valaisimeen ja Puppy-koiraan. Keväällä 2008 hän sai kolmantena suomalaisena kautta aikojen arvostetun Compasso d'Oro -palkinnon italialaiselle Magisille suunnitellusta Trioli-lastentuolista.
 
Vaikka suuri yleisö tuntee Eero Aarnion pääasiallisesti muovituoleista ja valaisimista, hän on tehnyt myös runsaasti perinteisempiä julkisten tilojen kalusteita. Hän tuntee hyvin eri materiaalit ja niiden vaatiman tuotantotekniikan, mikä näkyykin hänen suunnittelussaan. Valtaosa Aarnion tuotteista valmistetaan yhä Suomessa. Oivaltava materiaalien, muotojen ja värien käyttö liittää Eero Aarnion Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajien ketjuun. Aarnion tuotantoa esittelevät näyttelyt ovat kiertäneet laajasti maailmaa ja hänen töitään on esillä pysyvästi merkittävissä kokoelmissa, kuten New Yorkin MoMAssa, Lontoon Victoria and Albert Museumissa ja Weil am Rheinin Vitra Design Museumissa.