Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Minna Parikka

Vuoden nuori muotoilija 2014

Minna Parikka, kuka olet ja miten sinusta tuli kenkäsuunnittelija?
Elän teiniunelmaani. Kiitos valokuvaajasiskoni Nina Doddin, joka haastatteli kenkäsuunnittelija Andrea Phisteria, kun olin 15-vuotias. Oli kuin salama olisi iskenyt kirkkaalta taivaalta, kun tajusin, että voisin tehdä uran himoitsemistani kengistä.

Kerro vähän työstäsi!
Työn tekeminen on kivaa, haastavaa ja se vie aina uusiin seikkailuihin. Ilman omaa yritystä ja merkkiäni en olisi tavannut niin monia ihmisiä enkä joutunut positiivisen outoihin tilanteisiin ympäri maailmaa.

Mistä saat inspiraatiosi tai ideasi?
Koskaan ei saa kasvaa vakavaksi aikuiseksi. Ei ainakaan pukeutumisessa eikä varsinkaan suunnittelussa.

Mikä on vaikeaa työssäsi?
Kengät ovat muodin vaikein tuote valmistaa. Kenkään tarvitaan useita kymmeniä komponentteja ja tuotantovaiheita. Eteläeurooppalaisten valmistajien kanssa työskentelyssä törmää kulttuurieroihin työtavoissa.

Milloin tunnet onnistuneesi?
Kun yrityksen tilillä on rahaa.

Mikä on tärkeää kengässä ja kenkäsuunnittelussa?
Persoonan ja huumorintajun esilletuominen. Laadukkaat materiaalit ja valmistus. Se, että kenkä sopii käyttäjänsä jalkaan. Ja tietenkin se, että seuraa aikaansa mutta ei juokse vaihtuvien trendien perässä.

Voiko kenkäsuunnittelussa irrotella?
Sehän on muodin ja kenkien tarkoitus!

Mikä on suuri haaveesi työssäsi?
Se, että Minna Parikka -merkki porskuttaa vielä vuosikymmenien päästä ja on varteenotettava kenkämerkki kansainvälisesti.

Millaista on olla suomalainen kenkäsuunnittelija 2000-luvulla?
Ilman suomalaisten naisten tukea ja innostusta tuotteitani kohtaan Minna Parikka -brändi ei olisi siellä, missä se nyt on. Suomesta ei kukaan tule etsimään uusia merkkejä, joten meidän pitää puskea ulospäin jatkuvasti. Ilman ostavia asiakkaita tämä ei olisi ollut mahdollista eikä tuotteitani myytäisi tällä hetkellä 25 maassa.

Mitä tekisit, jos et olisi muotoilija/suunnittelija?
Olisin tutkimusmatkailija tai elämysmatkailuyrittäjä.

Mikä innostaa juuri nyt?
Helsinki. Olen ollut viimeiset kuusi kuukautta ympäri Aasiaa tekemässä markkinakartoitusta, vapaaehtoistyössä ja matkustamassa. Nyt on ihana olla taas kotona ja tiimin parissa.

Mitä seuraavaksi?
SS15-mallisto on taas ihan erilainen mallisto: siinä näkyy aika, jonka vietin Aasiassa. Mallistossa on uutuutena myös terveyssandaalityyppisiä kenkiä.