Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Pyry Taanila

Vuoden nuori muotoilija 2015

Pyry Taanila, kuka olet ja miten sinusta tuli muotoilija?
Olen Pyry Taanila, teollinen muotoilija, taiteen maisteri ja yksi Catchbox-yrityksen perustajista. Olen pienestä lähtien ollut kiinnostunut käsillä tekemisestä ja luovasta työstä yleensäkin. Peruskoulun jälkeen en oikein tiennyt mitä haluaisin opiskella, kunnes eräs tuttuni kertoi minulle Lahden Muotoiluinstituutista ja teollisen muotoilun opinnoista. Muistan innostuneeni kuulemastani todella kovasti, joten hain kouluun samana keväänä ja syksyllä aloitinkin opinnot. Koulun alkaessa en tiennyt muotoilijan ammatista tai muotoilun kentästä juuri mitään, olin vain superinnoissani näkemistäni opiskelijaprojekteista ja tiesin hyvin pian, että tämä on mun juttu!

Kerro vähän työstäsi!
Työnkuvani on hyvin monipuolinen. Vaikka olenkin työskennellyt Catchboxin parissa lähtökohtaisesti muotoilijana, olen joutunut matkan varrella opettelemaan ison liudan uusia taitoja aina yrityksen perustamisesta tuotteen myyntiin asti. Tämä tuli minulle uutena asiana aiempien työkokemuksieni jälkeen ja vaati hieman totuttelua, mutta pian oivalsin kuitenkin, että tämä on yksi yrittäjänä olemisen parhaimpia puolia. Yrittäjyys on mieletön koulu, ja on todellinen oppikokemus, kun välillä joutuu astumaan kunnolla ulos mukavuusalueeltaan. Itse muotoilutyössä teen jatkuvasti töitä yhdessä tuotantoinsinöörien ja alihankkijoiden kanssa. 

Mistä saat inspiraatiosi tai ideasi?
Innostun helposti uusista asioista – uudenlaiset tuotteet, teknologiat ja vaikka materiaalit saavat ajatukseni juoksemaan. Tarkkailen omaa käyttäytymistäni arjessani ja yritän löytää uusia käytännön tarpeita sekä kyseenalaistaa arkisia rutiineitani. Uskon, että hyvän muotoilun taustalla on juuri kyseenalaistava mutta ennakkoluuloton ajattelu. 

Mikä on vaikeaa työssäsi?
Catchboxista tekee haastavan tuotteen innovatiivisuus. Olemme luoneet täysin uuden tuotesegmentin, joten olemme joutuneet viettämään todella paljon aikaa kaikessa muussakin kuin tuotteen ja tuotannon parissa. Kohderyhmän tunnistaminen, tuotteen markkinointi ja käytännössä koko liiketoimintamalli on pitänyt rakentaa tyhjästä. Myös kompromissien tekeminen tuotteen suunnittelussa oli aluksi hyvin vaikeaa mutta välttämätöntä. 

Milloin tunnet onnistuneesi?
Parhaat fiilikset saa, kun kuulee tuotteen käyttäjiltä hyvää palautetta! Silloin tietää oikeasti tehneensä jotain hienoa, jotain, joka tuottaa lisäarvoa tähän maailmaan. 

Mikä on tärkeää muotoilussa?
Käyttäjälähtöisyys ja oikean lisäarvon tuottaminen. 

Voiko työssäsi irrotella?
Ehdottomasti, ja näin täytyykin tehdä aina välillä. Jos suhtautuu työntekoon liian vakavasti, voi tulla teilanneeksi hyviä ideoita liian varhaisessa vaiheessa. Vaikka työnteko on välillä rankkaakin, sen pitää silti palkita ja tuntua hyvältä. On erittäin tärkeää, että muistaa palkita itsensä ja muut silloin, kun on saavutettu jotain, johon on tähdätty. 

Mikä on suuri haaveesi työssäsi?
Jos saan tehdä työtä, mikä ei tunnu työltä ja vielä innostavien ihmisten kanssa, olen erittäin onnellinen. Pyrin siihen, että työn tekeminen pysyy aina mielenkiintoisena ja opettavaisena. Toistaiseksi Catchbox on pystynyt tarjoamaan kaikkea tätä.

Millaista on olla suomalainen muotoilija 2000-luvulla?
Hyvin monipuolista ja täynnä mahdollisuuksia. Vaikuttaisi siltä, että muotoilukenttä voi ja elää hyvin, mutta se on kokenut myös uudistuksia tämän vuosituhannen puolella. Perinteisen taideteollisuuden rinnalle noussut palvelumuotoilu näkyy jo erittäin vahvasti koulutuksessa ja työmaailmassa. Poikkitieteellinen koulutus on myös erittäin kova juttu, joka ainakin omalla kohdallani rohkaisi siirtymään yrittäjäksi suoraan koulun penkiltä. 

Mitä tekisit, jos et olisi muotoilija?
Suvussani on ollut puu- ja metalliseppiä. Nuorempana taisin vähän haaveillakin sepän urasta, mutta kuultuani muotoilu-uran mahdollisuudesta muotoilun päädyin tälle tielle. Urakehityksen kannalta se vaikutti ehkä hieman turvallisemmalta vaihtoehdolta.

Mikä innostaa juuri nyt?
Jatkuvasti voimistuva ja kehittyvä Suomen startup-skene! Suomessa on iso määrä upeita kasvuyrityksiä ja lisää syntyy jatkuvasti. Erityisesti fyysisten tuotteiden parissa toimivia firmoja tulee seurattua mm. Hardware Hel:in kautta. Luonnollisesti Vuoden nuori muotoilija -palkinto innostaa erittäin kovasti! On mielettömän hieno fiilis saada tunnustus kovasta työstä, ja se antaa täysin uutta potkua ja energiaa jatkaa hommia. Toivoisin, että palkinto toimii esimerkkinä muotoilun tärkeydestä startup-yrityksissä.

Mitä seuraavaksi?
Catchboxin kanssa on tosi monta jännittävää projektia meneillään samanaikaisesti. Kaikista en voi valitettavasti vielä puhua, mutta yksi hieno juttu on uusi tehtaamme Riikassa! Kasvoimme ulos vanhasta tilasta ja kollegani Latviasta löysivät vanhan kalustetehtaan aivan Riikan keskustasta. Remontoimme parasta-aikaa sinne uutta toimistoa. 

Henkilökuva: Nick Tulinen / IMAGE