Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

DESIGN FORUM talk: Kasvua muotoilusta

22.3.2017 Kellohalli, Helsinki

Vaikka Suomen kansantalous on kääntynyt hitaaseen kasvuun ja kuluttajien usko talouteen on parantunut, on tilanne edelleen huolestuttava ja piristysruisketta tarvitaan. Muiden tekijöiden rinnalla muotoilulla uskotaan olevan potentiaalia yritysten kasvun moottorina. Muotoilun käyttö suomalaisissa yrityksissä on kuitenkin pientä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia ymmärretään ja hyödynnetään heikosti. Olisiko muotoilusta kasvutekijäksi?

DESIGN FORUM talkin asiantuntijapuheenvuoroissa pohdittiin kasvun haastetta eri näkökulmista: kansantalouden kannalta, yritysten brändi- ja designosaamisen merkityksestä lähtien sekä muotoiluinvestointien tuoton haasteista. Puhujina olivat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, markkinoinnin ammattilainen Anne Korkiakoski, Päivi Svens Fazerilta (Director, Brand & Category Management and Head of Design), dosentti Antti Ainamo Aalto-yliopistosta ja Frameryn myyntijohtaja Lasse Karvinen. Yrityscase-esimerkit keskittyivät muotoilun hyödyntämiseen ja muotoilujohtamiseen. Tilaisuuden alusti ja moderoi Arni Aromaa (Creative Director, CEO), Pentagon Design.

OHJELMA

13.30 Kahvia ja ilmoittautuminen
14.00 Tervetuloa!
Petteri Kolinen, toimitusjohtaja, Design Forum Finland (Videokooste 1)
14.10 Alustus: Design with Relevance
Arni Aromaa, Creative Director, CEO, Pentagon Design (Videokooste 2)
14.20 Talous kasvaa – kaikki kunnossa?
Vesa Vihriälä, toimitusjohtaja, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Videokooste 3)
14.40 Markkinointi-investointien vaikutus kasvuun ja menestykseen
Anne Korkiakoski, markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen (Videokooste 4)
15.00 Muotoiluvetoinen innovaatio
Antti Ainamo, dosentti, Aalto-yliopisto (Videokooste 5)
15.20 Kahvitauko
15.40 Pakkausdesignosaamisesta strategiseksi kyvykkyydeksi – Designmuutos Fazerilla
Päivi Svens, Director, Brand & Category Management and Head of Design, Fazer Makeiset (Videokooste 6)
16.00 Case Framery – muotoilu osana maailmanvalloitusta
Lasse Karvinen, myyntijohtaja, Framery (Videokooste 7)
16.20 Paneelikeskustelu
Antti Ainamo, Lasse Karvinen, Petteri Kolinen, Anne Korkiakoski ja Päivi Svens, moderaattorina Arni Aromaa
17.00 Tilaisuus päättyy


Lisätietoja:
Projektipäällikkö Aino Vepsäläinen
aino.vepsalainen(a)designforum.fi, 050 355 6606


KATSO TILAISUUDEN TALLENTEET TÄÄLLÄ!

Petteri Kolinen / Design Forum Finland: Tervetuloa!


Arni Aromaa / Pentagon Design: Design with relevance


Vesa Vihriälä / Elinkeinoelämän tutkimuslaitos: Talous kasvaa – kaikki kunnossa?


Anne Korkiakoski, markkinoinnin ammattilainen: Markkinointi-investointien vaikutus kasvuun ja menestykseen


Antti Ainamo / Aalto-yliopisto: Muotoiluvetoinen innovaatio


Päivi Svens / Fazer Makeiset: Pakkausdesignosaamisesta strategiseksi kyvykkyydeksi – Designmuutos Fazerilla


Lasse Karvinen / Framery: Case Framery – muotoilu osana maailmanvalloitusta


Anne Korkiakosken haastattelu 22.3.2017

 

 

 

antti ainamo

Antti Ainamo tunnetaan kansainvälisesti parhaiten muotiteollisuuden ja mobiilipuhelinten muodikkuutta käsittelevistä tutkimuksistaan. Antin erikoisalueita on kyky ymmärtää ja avata, miten luovia aloja edustavien ihmisten työtä organisoidaan menestyksellisesti. Parhaillaan hän tutkii aikoinaan radikaalisti uudenlaisia visioita ja miten nämä selittävät suomalaisen mobiilipeliekosysteemin menestystä. Koulutukseltaan Antti on kauppatieteiden tohtori, takana opintoja myös Taideteollisessa korkeakoulussa, London Business Schoolissa ja Stanfordin yliopistossa. Hän on dosentti sekä Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa että Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Akateemisen uran lisäksi hän on työskennellyt taloustiedottajana ja muotoilujohtamisen konsulttina.

www.linkedin.com/in/anttiainamo

arni aromaa (tilaisuuden moderaattori)

Teollinen muotoilija Arni Aromaa on Pentagon Designin perustajaosakas ja Creative Director, joka on työskennellyt Pentagon Designilla yrityksen perustamisesta vuodesta 1996 lähtien.

Luovan suunnittelutyön lisäksi Aromaa luennoi korkeakouluissa ja alan tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla sekä osallistuu toimialan kehitysprojekteihin ja on ollut useissa alan luottamustehtävissä.

Pentagon Design on yksi Pohjoismaiden johtavista designtoimistoista. Pentagon Design suunnittelee kokonaisvaltaisia konsepteja, joiden tuloksena syntyy käyttäjälähtöisiä tuotteita, pakkauksia, tiloja, palveluita ja brändejä, jotka tuottavat lisäarvoa asiakkaiden liiketoiminnalle.

www.pentagondesign.fi

päivi svens

Päivi Svens (M.Sc. Econ., IDBM) on työskennellyt Fazer Makeisilla markkinoinnin, designin ja innovaatioiden parissa vuodesta 2001. Tällä hetkellä Päivi toimii sekä designjohtajana että brändi- ja kategoriajohtajana, vastaten yhtiön muotoilustrategian eteenpäin viemisestä ja makeis- ja keksikategorioiden markkinoinnista ja strategisesta kehityksestä.

www.fazer.com

anne korkiakoski

Anne Korkiakoski on markkinoinnin ja viestinnän konkari. Lähes 20 vuotta markkinatutkijana, kouluttajana, konsulttina, toimitusjohtajana ja yrittäjänä marinostoimistossa ja viestintätoimistossa. Sen jälkeen vajaat kymmenen vuotta Elisan ja KONEen markkinointi- ja viestintäjohtajana.  Nyt hallitusammattilainen ja markkinoinnin kummitäti.  

www.siksimarkkinointia.fi

vesa vihriälä

Vesa Vihriälä on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n sekä Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n toimitusjohtaja. Hän on koulutukseltaan valtiotieteen tohtori (kansantaloustiede, Helsingin yliopisto).  Lisäksi hänellä on takanaan jatko-opintoja Massachusetts Institute of Technologysta.

Ennen ETLA:aan tuloaan maaliskuussa 2012 Vesa Vihriälä toimi varapuheenjohtaja Olli Rehnin neuvonantajana Euroopan komissiossa Brysselissä. Uransa aikana hän on työskennellyt myös talousneuvoston sihteeristön päällikkönä ja talousasioiden alivaltiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa, toimitusjohtajana Pellervon taloudellisessa tutkimuslaitoksessa, erilaisissa tehtävissä Suomen Pankissa sekä ekonomistina OECD:ssä. Vihriälän erikoisalueita ovat Euroopan talouskriisi, finanssikriisit, globalisaatio, väestön ikääntyminen ja pohjoismaiden talous.

www.etla.fi, www.eva.fi