Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Hiilinielu Design Studio

Metsäbioalan ja luovien alojen opiskelijat ja ammattilaiset yhdistävät voimansa Hiilinielu Design Studio -hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää uutta liiketoimintaa ja työtä uusien biotuotteiden ja muotoilun ympärille. Projekti on Tampereen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Design Forum Finlandin yhteinen monialainen hanke. Hanke on saanut rahoitusta EU:n ESR-rakennerahastosta, rahoittajaviranomaisena toimii Hämeen ELY-keskus.

Lue lisää Hiilinielu Design Studiosta täältä: www.hiilinieludesign.fi

Lisätietoja:
Aino Vepsäläinen
Projektipäällikkö, Design Forum Finland
aino.vepsalainen(a)designforum.fi, 050 355 6606


MUOTOILUA BIOTALOUDESSA!

Aika: 3.11.2016 klo 13
Paikka: Muotoiluinstituutti, LAMK, Kannaksenkatu 22, Lahti

Seminaarissa kerrottiin biomateriaalipohjaisten tuotteiden mahdollisuuksista Suomen kilpailukyvyn kasvattajina ja uuden liiketoiminnan synnyttäjinä. Teemana oli myös muotoiluosaamisen merkitys ja mahdollisuudet kierto- ja biotaloudessa.

Järjestäjät:
Hiilinielu Design Studio
NoMa – Novel structural materials with multi-scale fibre components

Lisätiedot:
Aino Vepsäläinen, projektipäällikkö, Design Forum Finland
aino.vepsalainen(a)designforum.fi, 050 355 6606

Katariina Torvinen, projektipäällikkö, VTT
katariina.torvinen(a)vtt.fi, 040 1973533

 

Ilkka Harju, Head of Design & Innovation, Starcke Oy

Ilkka Harju on toiminut kansainvälisten metsäyhtiöiden design- ja innovaatiotehtävissä vastuualueenaan pakkaussuunnittelu. Pakkausten lisäksi Harju on suunnitellut myös muita puusta jalostettuja tuotteita  kansainvälisille markkinoille.

Petteri Kolinen, toimitusjohtaja, Design Forum Finland

Taiteen maisteri, teollinen muotoilija Petteri Kolisella on pitkä kokemus muotoilun johtotehtävistä eri teollisuuden aloilta. Vuosina 1993–2007 hän toimi Nokian Design Managerina useiden eri yksiköiden johdossa ja mm. Nokian pääkonttorin muotoilustudion vetäjänä. Tämän jälkeen hän siirtyi Martela Oyj:n johtoryhmään toimien yrityksen muotoilujohtajana. Design Forum Finlandin toimitusjohtajaksi Kolinen tuli Nansolta, jossa hän oli työskennellyt luovana johtajana.

Pirjo Kääriäinen, Designer in Residence, Aalto-yliopisto

Pirjo Kääriäinen (1963) on monipuolinen muotoilun ammattilainen, jonka ura on kulkenut perinteisestä tekstiiliteollisuudesta yrittäjyyden kautta yliopistomaailmaan. Tällä hetkellä hän toimii asiantuntijana Aalto-yliopiston monialaisessa CHEMARTS-opetus- ja tutkimusyhteisössä. Pirjo Kääriäinen on mukana Tekesin rahoittamassa monialaisessa Design Driven Value Chains in the World of Cellulose (DWoC) -tutkimusprojektissa, jossa etsitään uusia mahdollisuuksia puupohjaisen selluloosan käytölle. Lisäksi hän edistää aktiivisesti uuden suomalaisen biomateriaaleihin pohjautuvan ekosysteemin rakentamista.

Antti Lindqvist, toimitusjohtaja, Paperi-insinöörit ry

TkT Antti Lindqvist on toiminut Paperi-insinöörit ry:n ja kustannusyhtiö Paperi ja Puu Oy:n toimitusjohtajana syyskuusta 2016 alkaen. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän ehti toimia Stora Ensolla erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä yhteensä yli 13 vuoden ajan, viimeisimpänä Biomaterials-divisioonassa johtajana vastuualueinaan investoinnit, operaatioiden kehittäminen ja riskien hallinta.

Satu Lähteenoja, Head of Resource Smart Economy, Demos Helsinki

Satu Lähteenoja johtaa ajatushautomo Demos Helsingin resurssiviisaan talouden teema-aluetta. Hänellä on 10 vuoden kokemus kestävien elämäntapojen, kestävän talouden ja niihin liittyvien uusien liiketoimintamallien edistämisestä ihmisten, erilaisten organisaatioiden ja kaupunkien kanssa. Satu on valmistunut suunnittelumaantieteilijäksi Helsingin yliopistosta.

Anne Raudaskoski, Agent & Co-founder, Ethica Oy

Anne Raudaskoski on kiertotaloushankkeisiin ja -konsultointiin erikoistuneen Ethica Oy:n toinen perustajaosakas. Anne esitelmöi kiertotaloudesta säännöllisesti erilaisissa asiantuntijatilaisuuksissa, ja hänellä on 20 vuoden kokemus kouluttamisesta sekä vahvaa kansainvälistä osaamista projektien vetämisestä sekä yritysyhteistyöstä. Viimeaikaisiin projekteihin kuuluu mm. kiertotalouden asiantuntijatyö Reunion –saarella sekä ‘Boosting Circular Design for a Circular Economy’ –raportti yhdessä hollantilaisen De Groene Zaak:n kanssa. Anne toimii asiantuntijana FISS (Finnish Industrial Symbiosis System)- sekä Solved Cleantech –verkostoissa, hän kuuluu Maailman Talousfoorumin (WEF) Kiertotaloustyöryhmään (2016) ja on lisäksi RSA Fellow.


Anne on koulutukseltaan kansainvälisten suhteiden (Westminsterin yliopisto) ja tanssitaiteen (Teatterikorkeakoulu) maisteri.

Niklas von Weymarn, tutkimusjohtaja, Metsä Fibre

Niklas von Weymarn valmistui tekniikan tohtoriksi TKK:n kemian tekniikan osastolta vuonna 2002, pääaineena biotekniikka. Hän on myös opiskellut tuotantotaloutta ja inno-vaatiotoimintaa. Niklaksen työura alkoi vuonna 1999 Cultorin teknologiakeskuksessa. Hän on sittemmin toiminut projektipäällikkönä, ryhmäpäällikkönä, ohjelmapäällikkönä sekä teknologiapääl-likkönä Aalto-yliopistolla, VTT:llä ja FIBIC Oy:ssä. Niklas on nykyään Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibre Oy:n tutkimusjohtaja. Viimeiset pari vuotta häntä on työllistänyt pääasiassa Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehdas, jossa hän vastaa kaikista uusista biotuotteista ja niihin liittyvistä kumppanuuksista, sekä EU-tasoisen Bio-based Industries PPP:n suunnittelu ja käynnistäminen.

jarkko juusola

Founder, Swanheart Design Oy