Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Muotoilua biotaloudessa

3.11.2016 Muotoiluinstituutti, LAMK, Lahti

Tilaisuudessa esiteltiin biomateriaalipohjaisten tuotteiden mahdollisuuksia Suomen kilpailukyvyn kasvattajina ja uuden liiketoiminnan synnyttäjinä. Tilaisuuden teemana oli myös muotoiluosaamisen merkitys ja mahdollisuudet kierto- ja biotaloudessa. 

OHJELMA
13.00–15.10 BIOTALOUDEN KASVAVA MERKITYS

13.00 Tervetuloa
Hiilinielu Design Studio ja NoMa -hankkeet
13.10 Alustus: Muotoilua biotaloudessa
Anne Raudaskoski, Ethica Oy
13.20 Miten muotoilu synnyttää kestävää taloutta
Satu Lähteenoja, Head of Resource Smart Economy, Demos Helsinki
13.40 Biometsäteollisuuden mahdollisuudet ja uudet osaamistarpeet
Antti Lindqvist, toimitusjohtaja, Paperi-insinöörit ry
14.00 Puusta uusia tuotteita – Case Metsä Groupin biotuotetehdas
Niklas von Weymarn, tutkimusjohtaja, Metsä Fibre
14.20 Yhteistyön voimaa: biomateriaalien uusi aalto Suomessa
Pirjo Kääriäinen, Designer in Residence, Aalto-yliopisto
14.40–15.10 Paneelikeskustelu: Biotalouden kasvava merkitys
15.10–15.30 Kahvitauko
15.30–17.00 MUOTOILUOSAAMISEN MERKITYS BIOTALOUDELLE

15.30 Kasvua muotoilusta
Petteri Kolinen, toimitusjohtaja, Design Forum Finland
15.40 NOMA esittäytyy
Katariina Torvinen, Senior Scientist, VTT
Opiskelijat Hanna-Kaisa Pekkala ja Kristoffer Heikkinen
16.05 Case: Wall+
Jarkko Juusola, Swanheart Design Oy
16.20 Hiilinielu Design Studio esittäytyy
Ulla Häggblom, koulutuspäällikkö, TAMK
Opiskeiljat Anni Kautto ja Saara Lampela
16.45 Case: Starcke – Pakkaussuunnittelun merkitys brändiarvon kasvattamisessa
Ilkka Harju, Head of Design & Innovation, Starcke Oy
17.00 Tarjoilua ja verkostoitumista

Tilaisuuden moderoi Anne Raudaskoski Ethica Oy:stä

Järjestäjät:
Hiilinielu Design Studio
NoMa – Novel structural materials with multi-scale fibre components

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Aino Vepsäläinen, Design Forum Finland
aino.vepsalainen(a)designforum.fi, 050 355 6606
Projektipäällikkö Katariina Torvinen, VTT
katariina.torvinen(a)vtt.fi, 040 197 3533

Metsäbioalan ja luovien alojen opiskelijat ja ammattilaiset yhdistävät voimansa Hiilinielu Design Studio -hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää uutta liiketoimintaa ja työtä uusien biotuotteiden ja muotoilun ympärille. Projekti on Tampereen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Design Forum Finlandin yhteinen monialainen hanke. Hanke on saanut rahoitusta EU:n ESR-rakennerahastosta, rahoittajaviranomaisena toimii Hämeen ELY-keskus.

Lue lisää Hiilinielu Design Studiosta täältä: www.hiilinieludesign.fi


ilkka harju

Ilkka Harju (Head of Design & Innovation, Starcke Oy) on toiminut kansainvälisten metsäyhtiöiden design- ja innovaatiotehtävissä vastuualueenaan pakkaussuunnittelu. Pakkausten lisäksi Harju on suunnitellut myös muita puusta jalostettuja tuotteita  kansainvälisille markkinoille.

petteri kolinen

Industrial designer, MA, Petteri Kolinen (toimitusjohtaja, Design Forum Finland) has a long experience in various managerial positions in design from diverse industries. In 1993–2007, Kolinen worked at Nokia as Design Manager, responsible for various teams, as well as e.g. managing the Design Studio at the Keilaniemi headquarters. After this, he was a member of the Group Management Team and Design Director at Martela. He joined Design Forum Finland from Nanso, where he held the post of Creative Director.

pirjo kääriäinen

Pirjo Kääriäinen (Designer in Residence, Aalto-yliopisto) on monipuolinen muotoilun ammattilainen, jonka ura on kulkenut perinteisestä tekstiiliteollisuudesta yrittäjyyden kautta yliopistomaailmaan. Tällä hetkellä hän toimii asiantuntijana Aalto-yliopiston monialaisessa CHEMARTS-opetus- ja tutkimusyhteisössä. Pirjo Kääriäinen on mukana Tekesin rahoittamassa monialaisessa Design Driven Value Chains in the World of Cellulose (DWoC) -tutkimusprojektissa, jossa etsitään uusia mahdollisuuksia puupohjaisen selluloosan käytölle. Lisäksi hän edistää aktiivisesti uuden suomalaisen biomateriaaleihin pohjautuvan ekosysteemin rakentamista.

antti lindqvist

TkT Antti Lindqvist on toiminut Paperi-insinöörit ry:n ja kustannusyhtiö Paperi ja Puu Oy:n toimitusjohtajana syyskuusta 2016 alkaen. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän ehti toimia Stora Ensolla erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä yhteensä yli 13 vuoden ajan, viimeisimpänä Biomaterials-divisioonassa johtajana vastuualueinaan investoinnit, operaatioiden kehittäminen ja riskien hallinta.

satu lähteenoja

Satu Lähteenoja johtaa ajatushautomo Demos Helsingin resurssiviisaan talouden teema-aluetta. Hänellä on 10 vuoden kokemus kestävien elämäntapojen, kestävän talouden ja niihin liittyvien uusien liiketoimintamallien edistämisestä ihmisten, erilaisten organisaatioiden ja kaupunkien kanssa. Satu on valmistunut suunnittelumaantieteilijäksi Helsingin yliopistosta.

anne raudaskoski

Anne Raudaskoski (Agent & Co-founder, Ethica Oy) on kiertotaloushankkeisiin ja -konsultointiin erikoistuneen Ethica Oy:n toinen perustajaosakas. Anne esitelmöi kiertotaloudesta säännöllisesti erilaisissa asiantuntijatilaisuuksissa, ja hänellä on 20 vuoden kokemus kouluttamisesta sekä vahvaa kansainvälistä osaamista projektien vetämisestä sekä yritysyhteistyöstä. Viimeaikaisiin projekteihin kuuluu mm. kiertotalouden asiantuntijatyö Reunion –saarella sekä ‘Boosting Circular Design for a Circular Economy’ –raportti yhdessä hollantilaisen De Groene Zaak:n kanssa. Anne toimii asiantuntijana FISS (Finnish
Industrial Symbiosis System)- sekä Solved Cleantech –verkostoissa, hän kuuluu Maailman Talousfoorumin (WEF) Kiertotaloustyöryhmään (2016) ja on lisäksi RSA Fellow. Anne on koulutukseltaan kansainvälisten suhteiden (Westminsterin yliopisto) ja tanssitaiteen (Teatterikorkeakoulu) maisteri.

niklas von weymarn

Niklas von Weymarn valmistui tekniikan tohtoriksi TKK:n kemian tekniikan osastolta vuonna 2002, pääaineena biotekniikka. Hän on myös opiskellut tuotantotaloutta ja inno-vaatiotoimintaa. Niklaksen työura alkoi vuonna 1999 Cultorin teknologiakeskuksessa. Hän on sittemmin toiminut projektipäällikkönä, ryhmäpäällikkönä, ohjelmapäällikkönä sekä teknologiapääl-likkönä Aalto-yliopistolla, VTT:llä ja FIBIC Oy:ssä. Niklas on nykyään Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibre Oy:n tutkimusjohtaja. Viimeiset pari vuotta häntä on työllistänyt pääasiassa Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehdas, jossa hän vastaa kaikista uusista biotuotteista ja niihin liittyvistä kumppanuuksista, sekä EU-tasoisen Bio-based Industries PPP:n suunnittelu ja käynnistäminen.

JARKKO JUUSOLA

Founder, Swanheart Design Oy