Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

SuomiAreena 2019

ÄLYKKÄÄSTÄ VIISASTA – IHMISKESKEISTÄ SUUNNITTELUA JA RAKENTAMISTA

Tiistai 16.7.2019 klo 16.00–17.00 SuomiAreena, Purje-lava

Suomi on maailman huippuja innovoinnissa. Tuotamme keksintöjä ja patentteja jatkuvasti. Innovaatiot ovat älykkäitä ratkaisuja ongelmiin, usein teknologialähtöisiä. Mutta innovaatio ei yksin riitä, sitä on jalostettava edelleen.

Kehitetäänkö innovaatiota teknologia edellä vai käyttäjä edellä? Mihin päädytään? Onko meillä huippuluokan tekninen innovaatio, jota on vaikea hyödyntää, vai juuri asiakkaan tarpeeseen suunniteltu sovellus, jonka toimivuudessa on parantamisen varaa – vai jotain siltä väliltä?

Haluammeko profiloitua huipputeknologian maana vai maana, joka tuottaa tarpeellisia sovelluksia arkea parantamaan? Miksi me emme keksineet Skypeä, vaikka keksimme maailman ensimmäisen kuvapuhelimen jo 1987?

Kaiken keskellä on ihminen, käyttäjä. Vasta käyttäjän tuntemus tekee älykkäästä viisasta. Viisas innovaatio on tarpeellinen ja käyttäjän myötä muuntuva. Se tuo lisäarvoa tähän hetkeen ja se auttaa menestymään tulevaisuudessa. Mutta mitä tarvitaan, jotta käyttäjä, ihminen, tunnetaan?

Tulevaisuudessa tekninen osaaminen korostuu entisestään, mutta samoin korostuvat ongelmanratkaisukyky, rohkea ajattelu ja luovuus. Kun yhdistetään ymmärrys ihmisestä ja tietämys teknologioista, saadaan jo varsin voittoisa kokonaisuus. Lisää monialaista osaamista, ja Suomi alkaakin profiloitua ongelmanratkaisukyvyillään. Muutoksen tekemiseen tarvitaan kaikkia.

Design Forum Finlandin, Insinööriliiton ja Vahanen-yhtiöiden keskustelussa SuomiAreenalla vuonna 2019 pohdittiin osaamiskulttuurien kehittämistä, yhteistyön mahdollisuuksia ja valmiuksiamme kohdata tulevaisuus. Keskustelijoina olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, keksijä, yrittäjä, säveltäjä Perttu Pölönen, aivotutkija Katri Saarikivi / Helsingin yliopisto, Executive Director Pekka Sivonen / Business Finland, DI, yrittäjä Risto Vahanen / Vahanen-yhtiöt ja vararehtori, professori Anna Valtonen / Aalto-yliopisto. Keskustelua moderoi toimittaja ja uutisankkuri Jaakko Loikkanen ja sen visualisoi livekuvittaja Linda Saukko-Rauta.

Kanssamme Älykkäästä viisasta -tapahtumaa oli tekemässä myös Design Factory. Design Factory on kaikkien Aalto-yliopiston korkeakoulujen yhteinen, poikkitieteellinen oppimisalusta. Sen asiantuntijat, avoimet tilat, yhteistyöhuoneet ja käytännön työpajat tukevat  erilaisia kursseja ja koulutushankkeita. Design Factory tekee yhteistyötä sekä start up -yritysten että teollisuuden suurimpien toimijoiden kanssa. https://designfactory.aalto.fi/about/

Lisätietoja:
Tuottaja Saija Malila, Design Forum Finland
saija.malila(a)designforum.fi, 044 727 2280

 

KRISTA KIURU

Perhe- ja peruspalveluministeri

Krista on porilainen neljännen kauden kansanedustaja ja toiminut aiemmin Kataisen ja Stubbin hallituksissa asunto-, opetus- ja viestintäministereinä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteen maisteri.

PERTTU PÖLÖNEN

Keksijä, yrittäjä ja säveltäjä

Perttu Pölönen on keksijä, yrittäjä ja säveltäjä. Hän on voittanut Euroopan suurimman nuorten tutkimuskilpailun ja opiskellut tulevaisuuden teknologioita Singulariteetti-yliopistossa NASAn tutkimuskeskuksessa. Mediassa häntä on kutsuttu superälyköksi ja pelottomaksi keksijäksi – vuonna 2014 hänet palkittiinkin Slushissa Suomen luovimpana ja joulukuussa 2018 MIT Tech Review nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa.

KATRI SAARIKIVI

Aivotutkija, Helsingin yliopisto

Katri Saarikivi on aivotutkija, joka johtaa Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä empatian ja laadukkaan vuorovaikutuksen mekanismeja selvittävää tutkimusprojektia. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on se, mitä hyötyä empatiasta on erilaisissa työn konteksteissa ja miten empatia saataisiin toimimaan paremmin myös tietokonevälitteisessä vuorovaikutuksessa. Tutkimustyön ohella Saarikivi on intohimoinen tieteen popularisoija, jonka mielestä tiede kuuluu kaikille ja on arvokasta vasta silloin, kun se koskettaa kaikkia.

PEKKA SIVONEN

Executive Director, Digital Transformation of Finnish Industries, Business Finland

Responsible visionary: Chair of Finland 2030 Future Committee for Corporate renewal. Chair of national strategy and roadmap on Digital Platform Economy. Member of national AI-workgroup. Previously Executive in Residence position at Aalto University Center for Entrepreneurship as the Head of AppCampus, then heading health-tech startup accelerator VERTICAL in collaboration with Samsung and Sonera.

After joining Finnish Innovation Funding Agency Tekes in Feb 2016 responsible for the digitalisation strategy and related programs. Starting from June 2018, Executive Director of BUSINESS FINLAND, responsible for the Digital Transformation of Finnish Industries.

 

RISTO VAHANEN

DI, yrittäjä, Vahanen-yhtiöt

Risto Vahanen kiinnostui rakennusalan kehityksestä 70-80-lukujen vaihteessa VTT:n betonilaboratoriossa. Silloin syntyneiden visioiden pohjalta kehitettiin Vahanen-yhtiöiden rakennusfysiikkaan, materiaaliteknologiaan, sisäilmaongelmien ratkaisuun ja korjausrakentamiseen liittyviä palveluita. Rakennusfysiikan ja materiaaliteknologian osaamista Vahanen on ollut kehittämässä valtakunnallisesti mm. monissa Tekesin kehityshankkeissa ja rakennusalan monissa luotttamustoimissa.

Risto Vahasen sydäntä lähellä on aina ollut koulutus ja 90-luvulla hän toimi nykyisen Metropolia ammattikorkeakoulun korjausrakentamisen opettajana. Mielenkiintoisimpia hankkeita Metropoliassa lienee ollut toimiminen ”Tulevaisuuden oppimisympäristö”-hankkeessa, jossa kuvattiin tulevaisuuden poikkitieteellistä digitaalisuuteen ja kansainväliseen yritysyhteistyöhön rakentuvaa oppimisympäristöä.

Risto Vahanen on toiminut luennoitsijana monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä alan tilaisuuksissa Venäjällä, Virossa, Saksassa, Emiraateissa ja Kiinassa.  Kansainvälinen yhteistyötä häne toteuttaa nykytehtävissään suomalaisen koulutuksen ja koulujärjestelmän viemisessä maailmalle.

ANNA VALTONEN

Vararehtori, professori, Aalto-yliopisto

Taide ja luovat käytännöt, monialainen yhteisö, innovaatiot ja ihmiskeskeisyys ovat oleellinen osa tulevaisuuden rakentamista Aalto-yliopistossa. Anna Valtosen professuurin alana on strateginen muotoilu. Aiemmin Valtonen on toiminut mm. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaanina Aallossa, Ruotsissa Uumajan muotoiluyliopiston rehtorina ja professorina, Ranskassa vierailevana professorina (Management Department of ESSEC Business School) sekä Nokiassa useissa eri tehtävissä, viimeisimpänä Design Research & Foresight -yksikön vetäjänä. Kuva: Mikko Raskinen

JAAKKO LOIKKANEN, moderaattori

Toimittaja, uutisankkuri, MTV Uutiset

Olen 34-vuotias toimittaja ja uutisankkuri. Kulunutta vuottani on värittänyt Asian ytimessä -haastatteluohjelman tekeminen MTV3:n tiistai-iltoihin. Työssäni paneudun erityisesti politiikkaan ja talouteen, mutta nautin yhteiskunnallisten asioiden seuraamisesta laaja-alaisesti. Harrastan salibandya ja lenkkeilyä, ja kotona minut pitää kiireisenä vuoden vanha poikani.