Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

SuomiAreena 2018

MUOTOILU ON KUOLLUT, ELÄKÖÖN UUSI MUOTOILU!

Design Forum Finlandin ja Designmuseon yhteinen keskustelutilaisuus SuomiAreenan Asiantuntijakeskus BEPOPissa, Yrjönkatu 22, Pori
ma 16.7.2018 klo 17.30–18.30

 Vuoden 2018 SuomiAreenan teemoina olivat turvallisuus, suvaitsevaisuus ja vastuullisuus. Näiden arvojen toteutumista estävät kuitenkin usein monimutkaiset yhteiskunnalliset ongelmat, joiden ratkaiseminen näyttää vaativan uudenlaista ajattelua ja osaamista.

Yksi viime aikoina globaalisti esiin nousseista apukeinoista on luovien ongelmanratkaisumenetelmien, varsinkin muotoiluajattelun (design thinking) ja muotoilussa käytettävien prosessien hyödyntäminen.

Muotoilu on edelleen yksi Suomen keskeisistä kilpailukykytekijöistä. Voisivatko aikanaan suomalaisen muotoilun maailmankartalle nostaneet ominaisuudet ja suunnittelutaidot – mm. tarkoituksenmukaisuus, demokraattisuus, arkielämän haasteisiin vastaaminen – auttaa laajemminkin? Nyt tarvitaan päivitettyä uutta muotoilua! Kohteena ovat julkiset palvelut, yritysten strateginen kehittäminen, kompleksiset ja laajat ongelmat; keinoina asiakasymmärrys, luova ajattelu, monialainen asiatuntijayhteistyö ja ideoiden ketterä testaus.

Miten tätä uutta muotoilua voitaisiin käyttää vaikkapa yhteiskunnan rakenteiden kehittämisessä ja ongelmien ratkaisemisessa? Kuinka sen koko potentiaali saadaan käyttöön suomalaisen elinkeinoelämän ja yhteiskunnan hyödyksi? Ja onko tässä Suomen mahdollisuus nousta ongelmanratkaisijoiden kärkijoukkoon?

Menestyksen rakentamisesta muotoilun keinoin olivat keskustelemassa:
Osmo Soininvaara, Executive in Residence, Aalto-yliopisto
Anne Stenros, TkT, arkkitehti SAFA
Paula Laine, strategiajohtaja, Sitra
Anssi Kähärä, Co-founder, Werklig 

Puhetta johti Baba Lybeck ja keskustelun visualisoinnista vastasi Raquel Benmergui.

Katso keskustelun tallenne täältä.

Lisätietoja:
Tuottaja Saija Malila
saija.malila(a)designforum.fi, 044 727 2280
Projektipäällikkö Aino Vepsäläinen
aino.vepsalainen(a)designforum.fi, 050 355 6606

 

 

 
OSMO SOININVAARA

Executive in Residence, Aalto-yliopisto

Osmo Soininvaara on entinen poliitikko, joka on istunut 20 vuotta eduskunnassa, 33 vuotta kaupunginvaltuustossa ja kaksi vuotta ministerinä. Hän tarkkailee nyt politiikkaa sen ulkopuolelta ja keskittyy blogin pitämiseen, luennointiin ja kirjoittamiseen. Osmo Soininvaara on Executive in Residence Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella.

Kuva: Sini Suomi

BABA LYBECK

Toimittaja, tuottaja

ANSSI KÄHÄRÄ

Co-founder, Werklig

Anssi Kähärä on brändisuunnittelutoimisto Werkligin luova johtaja ja toinen sen perustajaosakkaista. Taustaltaan Kähärä on graafinen suunnittelija ja hän on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista vuonna 2004. Hänen suunnittelemiaan töitä on palkittu useissa graafisen alan kilpailuissa (mm. Vuoden huiput, Cannes Lions, The Dieline, European Design Awards). Suunnittelutyönsä ohella Kähärä toimii vierailevana luennoitsijana ja puhujana.

PAULA LAINE

Strategiajohtaja, Sitra

Paula Laine vastaa Sitran ennakointi- ja strategiatoiminnoista. Kestävän hyvinvoinnin visio sekä mm. Sitran Megatrendit syntyvät hänen luotsaamassaan ennakointitiimissä. Strategiatiimi taas arvioi Sitran toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Paulan työuraan kuuluu sekä globaali liiketoiminta että yhteiskunnalliset muutokset. Johtajuudessa Paulaa kiinnostaa erityisesti johtamisen tulevaisuus sekä strategisen uudistumisen johtaminen.

ANNE STENROS

TkT, arkkitehti SAFA

TkT, arkkitehti SAFA Anne Stenros on strategisen designin, luovan johtajuuden ja strategisen ennakoinnin mielipidevaikuttaja, joka kiertää puhumassa ja luennoimassa ympäri maailmaa. Hän toimi Design Forum Finlandin toimitusjohtajana 1995–2004 ja Hong Kong Design Centren johtajana 2005. Vuosina 2005–2015 hän oli KONEen muotoilujohtaja. Stenros toimi maailman ensimmäisenä kaupunkimuotoilujohtajana Helsingin kaupungilla 2016–2018. Stenros on myös perustajajäsen WIT Women in Tech Finland -organisaatiossa.