Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Design Forum Newsletter

Helmikuu 2016

SUOMALAINEN TEKSTIILI-INNOVAATIO PALKITTIIN

Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n tutkijoiden puuvillan kierrätykseen liittyvä Ioncell-F -hanke voitti H&M Conscious -säätiön järjestämän Global Change Award -kilpailun pääpalkinnon. Palkinnon suuruus on 300 000 €. Kilpailussa etsittiin uusia ideoita tekstiiliteollisuuden kestävään kehitykseen.

Aalto-yliopiston panos on kemian tekniikan korkeakoulussa kehitetty Ioncell-F™ -menetelmä. Se on ympäristöystävällinen ja myrkytön prosessi, jonka avulla puuvillajäte voidaan liuottaa Helsingin yliopistossa kehitettyä ionista liuotinta hyödyntäen. Puuvillajätteen esikäsittelyyn käytetyn menetelmän kehityksestä on taas vastannut VTT. Liuoksesta voidaan sitten valmistaa  uutta tekstiilikuitua, joka vastaa ominaisuuksiltaan puuvillaa. Hankkeessa olivat myös mukana taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta muotoiluasiantuntija Pirjo Kääriäinen ja tutkija Marjaana Tanttu. Kuva: H&M Conscious Foundation

Lue lisää


 

DESIGN FORUM TALK

Design Forum Finland alkaa järjestää uudenlaisia DESIGN FORUM talk -tilaisuuksia. Ne on suunnattu suomalaisille PK-yrityksille, jotka hakevat kilpailukykyä ja kasvua. DESIGN FORUM talk -tilaisuudet tuovat case-esimerkkien ja keskustelujen kautta tietoa muotoiluosaamisen hyödyntämisestä liiketoiminnan eri osa-alueilla. Vuoden ensimmäinen tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Service Design Networkin kanssa ja sen teemoina ovat asiakaslähtöisyys ja palvelumuotoilu.

NUORET MUOTISUUNNITTELIJAT MENESTYVÄT

Aalto-yliopiston nuoret muotisuunnittelijat ovat taas saavuttaneet menestystä maineikkaassa Hyères Fashion Festival -tapahtumassa. Kymmenestä finaaliin valitusta mallistosta kolme on suomalaista: Rolf Ekrothin sekä Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen miestenvaatemallistot ja Akino Kurosawan naisten mallisto. Aikaisempina vuosina kaksi Aallon kasvattia on jo voittanut pääpalkinnon ja finaalipaikkoja on ollut usein. Arvostetun kisan tuomaristossa on aina mukana muotialan suuria nimiä, joten jo finaaliin pääsy takaa kiinnostuksen. Tulokset julkistetaan huhtikuun lopulla. Kuva: Rolf Ekrothin mallistosta, kuvaaja Niklas Kullström

AVARTE SYNTYY UUDELLEEN

Avarte Group aloittaa jälleen toiminnan, nyt uusien omistajien johdolla. Yrityksen taustalla ovat Anne Stenros, Marjo Miettinen, Timo Louhenkilpi ja toimitusjohtajana toimiva Jari Ijäs. Ensimmäisenä mallistoon tulee valikoima Yrjö Kukkapuron suunnittelemia klassikkohuonekaluja. 1980-luvun alussa perustettu ja vuoteen 2013 toiminut Avarte tunnettiin nimenomaan Kukkapuron kalusteista. Uuden Avarten tuotteita saa verkkokaupasta 29.2. alkaen ja toistaiseksi myös popup-showroomista Helsingin keskustassa. Valikoimaan kuuluu aluksi pikkutuoleja, työtuoleja ja muutamia sohvia ja pöytiä.

BRAND FLIP

Muutos yrityslähtöisestä toiminnasta kuluttajalähtöiseen tulevaisuuteen on bränditoimisto Wonderin järjestämän työpajan aiheena 14.–15.3.2016. Brand Flip -workshopin pääpuhujana on maailmankuulu brändiasiantuntija Marty Neumeier. Yksi hänen teemojaan on muutos, jonka sosiaalinen media ja sen yleisöt ovat tuoneet brändin rakentamiseen, "the brand flip". Työpaja järjestetään yhteistyössä Design Forum Finlandin kanssa.

HELLONIN JAAKKO WÄÄNÄNEN DMI:N NEUVONANTAJAKSI

Palvelumuotoilutoimisto Hellonin toimitusjohtaja Jaakko Wäänänen on valittu Design Management Instituten neuvonantajaksi. Hänen vahvuuksinaan mainittiin mm. muotoiluajattelun kaupallistaminen ja uudenlainen liikkeenjohdon konsultointi. Hellon on kansainvälisestikin tunnettu ja palkittu palvelumuotoiluosaamiseen erikoistunut suunnittelutoimisto, joka toimii sekä Helsingissä että Lontoossa.

INTERACTION16

Vuorovaikutuksen muotoilu, interaction design, on teemana kansainvälisessä Interaction16-konferenssissa Helsingissä 1.–4.3.2016. Interaction design on muotoilun erikoisala, joka tutkii ja kehittää käyttäjän ja käytettävän tuotteen tai palvelun suhdetta. Konferenssin järjestää 2003 perustetun, ympäri maailmaa toimivan Interaction Design Association IxDA:n Helsingin osasto. Puhujina on joukko maailman eturivin suunnittelijoita ja presentaatiot kattavat laajan kirjon elämää.