Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Design Forum Newsletter

Lokakuu 2015

MUOTOILUN ROAD SHOW OULUSSA

Design Forum Finlandin Muotoilun Road Show -hanke oli mukana Oulun TeollisuusSummit-tapahtumassa 14.-15.10.

TeollisuusSummit on Pohjois-Suomen suurin teollisuustapahtumana, jonka keskiössä ovat pohjoiset suurhankkeet. Vuoden 2015 teemat olivat digitalisaatio ja teollinen internet sekä arktinen osaaminen. Design Forum Finland esittäytyi TeollisuusSummitissa Muotoilun Road Show -osastolla. Yhteisosastolla muotoiluosaamista edustivat ED design, Pinto Design ja Werklig.

Tapahtuman aattona 13.10. järjestettiin Oulun Uudella Seurahuoneella Start-upista brändiksi -seminaari, jossa aiheena oli brändi-identiteetin merkitys start-upeille ja yritysten kilpailukyvylle. Muotoilucaseja start-up -yrityksissä olivat esittelemässä Jyri Niemikorpi Pinto Designista, Sami Pyörre ED Designista ja Anssi Kähärä Werkligistä. Innovaatioasiantuntija Juha Elf kertoi Tekesin Tuoteväylän ja PRH:n palveluista. Seminaari synnytti hyvää keskustelua muotoiluosaamisen hyödyntämisestä ja toi yhteen muotoilualan ja paikalliset yritykset.

TeollisuusSummitin toisena seminaaripäivänä muotoilutoimistot olivat luomassa kontakteja teollisuusalan yritysten kanssa. Kahdenkeskeisiä keskusteluja käytiin tilaisuuteen osallistuvien yritysten sekä tapahtuman päähankkijoiden kanssa.

Katso Werkligin Anssi Kähärän ajatuksia brändi-identiteetin merkityksestä täällä!

Katso ED Designin Sami Pyörteen ajatuksia käyttäjälähtöisyydestä suunnitteluprosessissa täällä!

Lue lisää: www.designforum.fi/roadshow


HELSINKI TRAVEL AWARD DESIGNKORTTELILLE

Design District Helsinki sai yhden ensimmäisistä Helsinki Travel Award -palkinnoista. Helsingin Matkailusäätiön jakaman tunnustuspalkinnon tavoitteena on palkita Helsingin matkailun kehitykseen vaikuttaneita toimijoita tai tekoja. 10 000 € suuruinen palkintosumma jaettiin Designkorttelin ja HELtours-ohjelmanjärjestäjän kesken, ja kolmas tunnustus meni Royal Ravintoloiden perustajatahoille.

Laajalti maailmallakin tunnettu Design District Helsinki perustettiin vuonna 2005 Design Forum Finlandin aloitteesta. Se on luovien toimijoiden yhdistys, johon kuuluu designputiikkeja, työhuoneita, ravintoloita ja gallerioita. Yhdistyksen toimintaa johdettiin Design Forumista vuoden 2014 loppuun saakka.

MUOTOILUN SUHDANNEKATSAUS 2015

Muotoilijoiden etujärjestö Ornamo julkisti uuden muotoilualan suhdannekatsauksen. Katsauksessa todetaan, että alan kasvu on keskittynyt erilaisia muotoilupalveluja tarjoaviin suunnitteluyrityksiin. Perinteisen muotoilutuotteita valmistavan teollisuuden liikevaihto puolestaan on laskussa. Muotoilijan työn arvo syntyykin yhä enemmän palvelujen tai muiden immateriaalisten kohteiden suunnittelusta, jossa mm. käyttäjälähtöisyys ja monialainen muotoiluajattelu ovat vahvuutena.

HIILINIELU DESIGN STUDIO KÄYNNISTYI

Metsäbioalan ja luovien alojen opiskelijat ja ammattilaiset yhdistävät voimansa Hiilinielu Design Studio -hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää uutta liiketoimintaa ja työtä uusien biotuotteiden ja muotoilun ympärille. Projekti on Tampereen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Design Forum Finlandin yhteinen monialainen hanke. Kaksivuotisen hankkeen tulokset esitellään Helsinki Design Weekillä 2017.

MUOTOILUTARINOITA KAUPUNGISTA

Muotoilutarinoita on uusi verkkojulkaisu, joka esittelee kahdeksan onnistunutta ja toimivaa, muotoilun menetelmin toteutettua ratkaisua kaupungin kehittämiseksi. Muotoiluosaamisen tuomat hyödyt on helppo havaita monissa kaupunkilaisen arkeen vaikuttavissa parannuksissa joukkoliikenteestä rakennustyömaihin ja kirjastojen palveluihin. Verkkojulkaisun taustalla ovat Helsingin kaupunki ja Toimiva kaupunki -hanke.

HELLON PALKITTIIN PALVELUMUOTOILUSTA

Suomalainen palvelumuotoilutoimisto Hellon (aikaisemmin Diagonal) voitti kaksi pääpalkintoa kansainvälisessä Service Design Award -kilpailussa. Palkinnot tulivat kategorioissa, joissa kriteerinä oli organisaatioiden muutos kohti asiakaskeskeisempää toimintaa. Toinen palkittu oli aiemmin Fennia Prize -kunniamaininnankin saanut Ihmisten Apteekki -konsepti, toinen Helsinki-Vantaan lentokentän palveluita kehittänyt Travellab-hanke. Kilpailun järjesti Service Design Network ja siihen osallistui viitisenkymmentä hanketta ympäri maailmaa.

SUOMEN TAIDETEOLLISUUSYHDISTYS 140 VUOTTA

Maailman toiseksi vanhin muotoiluorganisaatio, Design Forum Finlandia ylläpitävä Suomen Taideteollisuusyhdistys täyttää 29.10. 140 vuotta. Yhdistyksen perusti joukko kulttuurin ja taide-elämän vaikuttajia ja talousmiehiä. Aluksi yhdistys ylläpiti kädentaitoja opettavaa koulua sekä keräsi kansainvälistä taideteollisuuden ja taidekäsityön kokoelmaa. Veistokoulusta kehittyi nykyinen Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu ja käsiteollisuuskokoelmasta nykyinen Designmuseo. Yksi yhdistyksen suurista yhteistyöhankkeista oli myös Ateneum-rakennus, jossa toimii nykyään Valtion taidemuseo.