Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Design Forum Newsletter

Marraskuu 2015

KAJ FRANCK -MUOTOILUPALKINTO 2015: MUOTOILIJA, LASITAITEILIJA MARKKU SALO

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon sai muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaettiin nyt jo 24. kerran.

Markku Salo tunnetaan teknisesti monipuolisena ja taiteellisesti vahvana muotoilijana, joka on syvällisesti perehtynyt lasin mahdollisuuksiin. 1980-luvulta lähtien hän on työskennellyt Nuutajärven lasikylässä ja luonut siellä sekä käyttölasia että lasitaidetta. Salon taidelasille kuvaavaa on elämyksellisyys, sarjatuotannolle taas ennen kaikkea käyttökelpoisuus. Markku Salo on käyttänyt ja kehittänyt useita eri lasitekniikoita rohkeasti ja omaperäisesti. Hän on myös yhdistänyt lasiin esimerkiksi metalliverkkoa, puuta tai kiveä. Markku Salon uusin, lasia ja ruostumatonta terästä yhdistävä suuri taideteos paljastettiin juuri Tampereen yliopistollisen keskussairaalan uudessa E-rakennuksessa.

Palkintojury totesi, että Markku Salon osaaminen ja tekeminen ovat vahvasti nousseet esiin hänen ponnistuksissaan Nuutajärven lasikylän puolesta, kun lasin valmistus paikkakunnalla oli uhattuna 2000-luvun alussa. Yksi yhteishankkeista oli uusi lasihytti, joka on säilyttänyt lasin oppimisen ja tekemisen perinteen Nuutajärvellä.

Markku Salon työtä esittelevä näyttely on esillä Designmuseossa Helsingissä 13.11.2015–17.1.2016.

Kuva: Liisa Valonen

Lue lisää: www.designforum.fi/kajfranck
www.designmuseum.fi

 

DESIGN FORUM FINLAND @ SLUSH 2015

Suuri startup-yritysten ja rahoittajien verkostoitumistapahtuma Slush järjestettiin Helsingissä 11.–12.11.2015. Design Forum Finland isännöi Slushissa paneelikeskustelua ja kahta Round Table -keskustelua. Paneelikeskustelun otsikkona oli "Why design should be in every company's DNA" ja keskustelijoina neljä kovaa muotoilubisnesmaailman nimeä: Jaana Beidler Aalto-yliopistosta, Andreas Rosenlew Grow-branditoimistosta, Vuoden nuori muotoilija Pyry Taanila ja palvelumuotoilutoimisto Hellonin tj Jaakko Wäänänen. Keskustelua johti Katja Lindroos. Yhteenvedot keskusteluista löytyvät verkkosivuiltamme.

Design Forum Finlandin Slush-kokonaisuuteen kuului myös muotoilutoimistojen esittäytyminen. Mukaan oli valittu tusina eri tyyppisiä ja kokoisia toimistoja: Agile Work, Buorre, ED design, Hellon, Muotohiomo, Nórr Design, Pentagon Design, Pinto Design, Porkka & Kuutsa, LINK design and development, Werklig ja Wonder Agency.

Panelistien ja moderaattoreiden videohaastattelut löytyvät verkkosivuiltamme, Facebook-sivultamme ja blogistamme.

Lue myös artikkeli Slushin blogissa. Kuva: Emmi Linkola

DFF ROUND TABLE -KESKUSTELUT SLUSHISSA

Design Forum Finland järjesti myös kaksi designteemaista Round Table -keskustelua Slushissa. Keskiviikkona 11.11. yhteisen pöydän ääreen kokoontui joukko startupeja keskustelemaan software designista ja käyttäjäkokemuksen merkityksestä. Keskustelua johti KoruLabin toimitusjohtaja ja health teknologia -kiihdyttämö Verticalin vetäjä Christian Lindholm. Kolmen vartin ajan käytiin tiivis keskustelu siitä, mihin startupien tulisi yrityksissään keskittyä.

Toista Round Table -keskustelua to 12.11. johti Tobias Dahlberg bränditoimisto Wonderista. Nyt aiheena oli brändäämisen merkitys startup-yrityksille. Keskustelussa puhuttiin paljon myös asiakaslähtöisyydestä ja asiakkaan ymmärtämisestä sekä markkinoinnissa että viestinnässä.

Yhteenvedot keskusteluista löytyvät verkkosivuiltamme.

DESIGN FORUM FINLANDIN BLOGI

Design Forum Finland on aloittanut julkaista muotoiluaiheista blogia. Blogi löytyy osoitteesta www.designforum.fi/blogi ja artikkelit ovat suomeksi ja englanniksi. Blogin tavoitteena on avata uusi kanava muotoiluviestinnälle, esitellä näkökulmia muotoilusta, kertoa ajankohtaisista aiheista ja synnyttää keskustelua. Tervetuloa seuraamaan ja osallistumaan!

CREATIVE EXPRESS

Creative Express on nuorille graafisille suunnittelijoille tarkoitettu kansainvälinen työpaja, jonka järjestää Art Directors Club of Europe. Ideana on toteuttaa toimeksianto hyvin lyhyessä ajassa intensiivisenä ryhmätyönä. Tällä kertaa tapahtumaa isännöi Grafia. Mukana oli 24 nuorta suunnittelijaa, tapahtumapaikkana ruotsinlaiva ja tehtävän aiheena kampanjaidea Viking Linelle. Kuva: Ville-Petteri Määttä

UUSIA IDEOITA MUOTOILUN ESITTÄMISEEN

Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö käynnistää joulukuun alussa avoimen ideakilpailun jossa haetaan uusia ja innovatiivisia ratkaisuja esitellä säätiön esinekokoelmaa. Tavoitteena ei ole löytää uutta museokonseptia vaan ideoita muotoilun esittelyyn uutta teknologiaa, mm. 3D- ja 4D-ympäristöjä hyödyntäen. Kilpailun julkistustilaisuus on 3.12.2015 klo 15 Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa. Lue lisää ja ilmoittaudu tilaisuuteen: www.wirkkalabryk.fi Kuva: Sami Wirkkala

MUOTOILUN VALTIONPALKINTO MIKKO KÄRKKÄISELLE

Muotoilija Mikko Kärkkäinen on saanut muotoilun valtionpalkinnon. Kärkkäinen tunnetaan parhaiten Tunto-yrityksen perustajana ja pääsuunnittelijana. Hän on kehittänyt innovatiivisia valaisimia, yhdistänyt led-tekniikkaa taivutettuun vaneriin ja mm. tuonut mobiililaitteiden latauspisteitä valaisimiin. Palkinnon perusteluissa kiitettiin myös Tunto-yhtiötä: siellä taideteollisuuteen liittyvä luovuus, rohkeus ja kunnianhimo tuottavat kansainvälisesti palkittuja tuotteita ja asiantuntemusta.

www.tunto.fi