Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Design Forum Newsletter

Tammikuu 2016

DESIGN FORUM FINLAND MUKAAN ECODESIGN-HANKKEESEEN

EcoDesign Circle on uusi EU-rahoitteinen hanke, jossa rakennetaan kiertotalouteen, ekologiseen muotoiluun ja elinkaariajatteluun perustuvaa toimintamallia ja osaamisverkostoa. Hankkeessa on mukana muotoiluorganisaatioita Itämeren alueelta, Saksasta, Virosta, Latviasta, Puolasta, Ruotsista sekä Suomesta, jota edustaa Design Forum Finland. EcoDesignia johtaa Saksan ympäristövirasto Umweltbundesamt.

Nyt käynnistyvän kolmivuotisen projektin tavoitteena on lisätä Itämeren alueen ja hankkeessa mukana olevien maiden muotoiluorganisaatioiden, pk-yritysten ja muotoilijoiden osaamista ekologisessa muotoilussa. Samalla luodaan yrityksiin menetelmiä, jotka hyödyntävät ekodesign-ajattelua ja lisäävät yritysten tuottavuutta, kilpailukykyä ja innovaatiotoimintaa resurssitehokkaasti ja ympäristöasiat huomioon ottaen. Kansalliset muotoilun edistämisorganisaatiot toimivat rajapinnassa, jossa yritykset, muotoiluammattilaiset, tiedeinstituutiot sekä julkiset toimijat voivat verkostoitua ja tehdä yhteistyötä. Siinä myös ekodesignin innovaatiopotentiaali tunnistetaan ja päästään hyödyntämään kansalliset rajat ylittäen.

“Olemme innoissamme, että saamme olla mukana tässä hankkeessa, aihe on hyvin tärkeä ja ajankohtainen. Kyseessä on ensimmäinen kansainvälinen EU-hanke, jossa Design Forum Finland on mukana. Tuomme mukaan osaamisemme, kokemuksemme ja verkostomme muotoilun ja muotoiluajattelun integroimiseksi osaksi pk-yritysten toimintaa. Samalla oteyaan huomionn vastuullisuustekijät, kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristöasiat”, toteaa projektipäällikkö Kristina Noor-Ilander DFF:stä.

Lue lisää


MUOTOILUMENESTYSTÄ SHENZHENISSÄ

Kaksi Helsingin ehdokasta menestyi Kiinassa Shenzhenissä järjestetyssä nuorille muotoilijoille suunnatussa muotoilukilpailussa. Pyry Taanila palkittiin Merit Awardilla yrittäjyydestä ja käyttäjälähtöisyydesta Catchbox-mikrofonin suunnittelussa. Julia Männistö sai saman palkinnon miestenvaatemallistostaan, jossa historia ja tämä päivä käyvät vuoropuhelua. Shenzhenin kilpailu järjestettiin yhdessä Unescon Creative Cities Networkin kanssa. Helsinki osallistui ensimmäistä kertaa ja Design Forum Finland oli mukana toteuttamassa valintaprosessia. Kilpailun palkinnot jaetaan toukokuussa Pariisissa.

LAHTI 2017

Lahdessa järjestetään pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat talvella 2017. Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt kilpailuille Avainlippu- ja Design from Finland -tunnukset ensimmäisenä urheilutapahtumana. Muotoilua hyödynnetään etenkin kokonaisvaltaisen urheilu- ja matkailuelämyksen ja tapahtuman palveluiden suunnittelussa. Palvelumuotoilun ohella tärkeässä rooliisa on myös graafinen suunnittelu: kisan mainokset on mm. suunnitellut Pietari Posti.

www.lahti2017.fi

UUSIA JÄSENIÄ TAIDETEOLLISUUSYHDISTYKSEEN

Design Forum Finlandin ylläpitävä Suomen Taideteollisuusyhdistys on saanut uusia jäseniä. Mukana kehittämässä Suomen muotoilualaa ja muotoilun käyttöä elinkeinoelämässä ja yhteiskunnassa ovat nyt myös Porkka & Kuutsa, Studio Suppanen, Rdigo, Buorre, Muotohiomo ja Pinto Design.

VUODEN HUIPUT

Markkinointiviestinnän ja muotoilun jokavuotinen Vuoden Huiput -kilpailu on käynnissä. Ilmoittautuminen on juuri päättynyt ja töiden jurytys on alkamassa. Nyt 36. kerran järjestettävän kilpailun tavoitteena on suunnittelun tason nostaminen, kannustaminen luovuuteen ja ammattitaidon kasvattaminen. Tämänvuotisessa kilpailussa on mukana kaksi uutta sarjaa, Pakkausmuotoilu ja Ulkomainonta. Tulokset julkistetaan 14.4.2016.

HABITARE    

Habitare julkisti loppuvuodesta liudan uudistuksia ensi syksyn messuille. Visuaalinen ilme on uudistunut, tekijänä Suunnittelutoimisto 358. Showroom on uusi ammattilaistapahtuma, jonka tuottaa Helsinki Design Week ja joka näkyy niin kaupungilla kuin Messukeskuksessakin. Ahead!-muotoilualueen suunnittelee tällä kertaa designtoimisto Musuta. Alueen arkkitehtuuri perustuu yhteisölliseen Ovet auki -teemaan. Jättiläismäinen ajatuskupla yhdistä kävijöiden ja näytteleasettajien toiveet ja ajatukset.

DESIGNKUMMIT SAANA JA OLLI

Design from Finland -konsepti on saanut ensimmäiset kummisuunnittelijansa, muotoilijapariskunnan Saana ja Olli. Muotoilukummeilla vahvistetaan muotoiluosaamista Design from Finland -merkin yritysyhteistyössä ja heidät valitaan vuodeksi kerrallaan. Tunnus on tae yrityksen panostuksesta muotoiluun osana sen liiketoimintaa. Merkin käyttöoikeuden myöntää hakemuksesta Suomalaisen Työn Liitto.