Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

Design Forum Newsletter

Tammikuu 2017

MERIVAARA OY SAI FENNIA PRIZE GRAND PRIX'N

Fennia Prize on yksi Suomen merkittävimmistä muotoilukilpailuista. Sen järjestävät Design Forum Finland, Fennia-konserni, Elo ja Patentti- ja rekisterihallitus. Kilpailussa palkitaan yrityksiä ja organisaatioita muotoilun esimerkillisestä käytöstä niin tuotteiden kuin palveluiden, liiketoimintaprosessien tai konseptien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Vuoden 2017 pääpalkinnon, 10 000 € Grand Prix'n sai leikkaussali- ja sairaalakalusteita valmistava Merivaara Oy. Yli satavuotias yritys kehitti uudenlaisen Q-Flow -leikkaussalivalaisimen, joka sekä vähentää leikkaussalien infektioriskiä että helpottaa hoitohenkilökunnan työtä. Valaisimen muotoilu pienentää ilman ja sen myötä haitallisten partikkelien virtausta steriilille alueelle. Helppo säädettävyys ja mm. hyvä värien erottelukyky taas auttavat henkilökuntaa keskittymään operaatioon. Valaisimen muotoilusta vastasi Seos Design.

Pääpalkinnon lisäksi kilpailussa jaettiin viisi 5 000 € Fennia Prize Winner -palkintoa. Ne saivat Consair Oy, Genelec Oy, Naava, Pentagon Design Oy ja Planmed Oy. Kunniamainintoja jaettiin kymmenen, saajina Fiskars Finland Oy Ab, INTO Concept Oy, Jukolux Oy, Konecranes Global Oy, LINK Design and Development Oy, Lojer Oy, Nuviz Oy, Pomarfin Oy, PUF Design Market ja Skanska Talonrakennus Oy. Patentti- ja rekisterihallitus jakoi lisäksi kaksi IPR Excellence -palkintoa immateriaalioikeuksien ansiokkaasta hyödyntämisestä Lojer Oy:lle ja Secto Design Oy:lle. Fennia Prize 2017 on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017.

Lue lisää

 

PALKINTONÄYTTELY ESILLÄ HELSINGISSÄ

Fennia Prize -kilpailuun erottamattomasti kuuluva palkintonäyttely on parhaillaan avoinna Helsingissä. Näyttely esittelee palkitut yritykset ja tuotteet ja kertoo, miksi tuote tai palvelu oli palkinnon arvoinen. Kluuvikadulle myymälätilaan rakennetun näyttelyn suunnittelusta vastasi Seos Design. Näyttely on avoinna 12.2. saakka ja sinne on vapaa pääsy. Helsingin jälkeen näyttely nähdään ainakin Arctic Design Weekillä Rovaniemellä helmikuun loppupuolella. Kuva: Kalle Kataila

Fennia Prize 2017 -palkintonäyttely 20.1.–12.2.2017
Kluuvikatu 6, Helsinki
avoinna ma–pe 11–18, la 11–17, su 12–16

STOCKHOLM DESIGN WEEK

Helmikuun alku tuo mukanaan Tukholman designviikon ja huonekalumessut. Pohjoismaiden suurimmassa sisustusalan messutapahtumassa on aina paikalla myös paljon suomalaisia yrityksiä. Tämän vuoden kunniavieras on espanjalainen Jaime Hayon, jonka Hayon DNA Gallery -näyttely tai paremminkin installaatio kuvittaa Hayonin tuotantoa kiinnostavasti.

Stockholm Furniture & Light Fair 7.–11.2.2017

SUOMALAINEN KESÄMÖKKI PARIISISSA

Pariisilaisilla on nyt tilaisuus kokeilla suomalaista kesämökkiyötä. Suomen kulttuuri-instituutissa on esillä sisustusarkkitehti Linda Bergrothin suunnittelema Koti-installaatio, joka koostuu kuudesta sisätiloihin rakennetusta "kesämökistä". Niitä voi vuokrata Airbnb:n kautta yöksi, päivisin ne toimivat suomalaisen muotoilun ja lifestylen näyttelynä. Ohjelmaan kuuluu myös erilaisia tilaisuuksia, konsertteja ynnä muuta. Mökit ovat avoinna toukokuulle, loppukesästä ne pystytetään Helsinkiin. Koti on osa Mobile Home 2017 -projektia, jossa tutkitaan kodin merkitystä monesta eri näkökulmasta. Mobile Homeen kuuluu tapahtumia ympäri Eurooppaa Suomen kulttuurikeskuksissa ja se on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017.

Institut Finlandais
60, Rue des Écoles, 75005 Pariisi

NORTHERN SERVICE DAY

Jo viidettä kertaa Oulussa järjestettävä palveluliiketoiminnan teemapäivä Northern Service Day tuo puheeksi ajankohtaisia teemoja asiakkaan tarpeiden ymmärtämisestä yhteistyöhön ja liiketoiminnan kehittämiseen. Tämän vuoden erikoisteemana on rohkeus: mistä sitä löytää, miten hyödyntää ja miten johtaa sitä. Yksi puhujista on Design Forum Finlandin Petteri Kolinen, joka kertoo mm. palvelubisneksestä ja asiakkaan toiveiden täyttämisestä.

Northern Service Day 2.2.2017
Ravintola Seurahuone, Oulu

design forum blogi

Olethan huomannut verkkosivuillamme olevan Design Forum Blogin? Siellä julkaistaan kiinnostavia kirjoituksia muotoilusta 2–4 viikon välein. Uusimman blogijutun on kirjoittanut Tekesin asiantuntija Antti Salminen, joka oli mukana myös Fennia Prize -palkintojuryssä. Salminen pohtii muotoilun ja muotoilijan ammatin merkitystä nyt ja tulevaisuudessa ja toteaa, että sellaista poikkitieteellistä ja luovaa osaamista, jota muotoilijoilla on, tullaan tarvitsemaan entistäkin enemmän.

KATSO MYÖS VIDEOITA

Design Forum Finlandin verkkosivuilla on myös runsaasti lyhyitä videoita. Olemme haastatelleet muotoilijoita ja muotoilun käyttäjiä, kysyneet kokemuksia ja tallentaneet tunnelmia. Design Forum Talk -sivuilta löydät lisäksi niiden tilaisuuksien esitykset tallennettuina. Mitä nyhtökauran keksijä Maija Itkonen kertoo muotoilun käytöstä? Mitä hyötyä Petri Piirainen näkee brändäämisellä, muotoilulla ja markkinoinnilla? Lähitulevaisuudessa saamme julkaistua myös Fennia Prize -palkituista kuvattuja haastatteluja. Kuva: Kalle Kataila