Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

16.2.2017

Fennia Prize 17 -näyttely esillä Arctic Design Weekillä

Muotoilulla menestyneet yritykset esittäytyvät Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä Arctic Design Weekin aikana. Fennia Prize -kilpailussa palkitut yritykset edustavat Suomen parasta muotoiluosaamisen hyödyntämistä.

Design Forum Finland järjestää joka toinen vuosi yrityksille suunnatun Fennia Prize -muotoilukilpailun yhdessä Fennian, Elon ja Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa. Kilpailussa palkitaan yrityksiä ja organisaatioita muotoilun esimerkillisestä käytöstä niin tuotteiden kuin palveluiden, liiketoimintaprosessien tai konseptien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Vuoden 2017 pääpalkinnon, 10 000 euron Fennia Prize Grand Prix'n sai Merivaara Oy uudella leikkaussalivalaisimellaan. Merivaara Oy on yli satavuotias leikkaussalijärjestelmien ja sairaalakalusteiden valmistaja, jonka tuotannosta yli 85 % menee vientiin. Fennia Prize Grand Prix -palkinto myönnettiin Q-Flow™ -leikkaussalivalaisimesta. Valaisimessa on lukuisia innovaatioita, jotka mm. parantavat leikkaussalien hygieniatasoa ja tehostavat sairaalahenkilökunnan työtä. Merivaaran tuotekehitys perustuu monialaiseen tutkimukseen ja käyttäjien syvälliseen tuntemukseen. Palkitussa valaisimessa huipputekniikan ja muotoilun yhdistelmällä on saavutettu sekä selviä hyötyjä käyttäjälle että kilpailuetua ja erottuvuutta yritykselle.

Viisi 5 000 euron Fennia Prize Winner -palkintoa jaettiin kaiuttimistaan tunnetulle Genelec Oy:lle, ilmaa puhdistavia viherseiniä valmistavalle Naavalle, Pentagon Design Oy:lle Fazerille tehdystä lakritsikonseptista, Planmed Oy:lle uudesta mammografialaitteesta sekä startup-yritys Consair Oy:lle rakennustyömaiden pölynhallintatyöpisteestä. Kymmenen yritystä sai kunniamaininnan: Fiskars Finland Oy Ab, INTO Concept Oy, Jukolux Oy, Konecranes Global Oy, LINK Design and Development Oy, Lojer Oy, Nuviz Oy, Pomarfin Oy, PUF Design Market ja Skanska Talonrakennus Oy.

Fennia Prize -palkintojen lisäksi Patentti- ja rekisterihallitus jakoi IPR-kunniamaininnan ansiokkaasta immateriaalioikeuksien hyödyntämisestä Lojer Oy:lle ja Secto Design Oy:lle.

Palkitut yritykset edustavat laajaa skaalaa muotoilun käytössä. Mukana on liiketoimintakonsepteja, digitaalisuutta ja esineiden internetiä hyödyntäviä ratkaisuja, innovaatioiden tuotteistuksia ja käyttäjälähtöistä tuotekehitystä. Palkintojulkaisussa esitellään tarkemmin palkitut tuotteet ja palvelut ja analysoidaan, miksi palkinto on myönnetty. Palkintokriteereissä edellytettiin asiakaslähtöisyyttä, kokonaisvaltaista muotoilun käyttöä, innovatiivisuutta ja luonnollisesti muotoilun korkeaa laatua. Palkintojuryssä oli mukana niin yritysten, median kuin muotoilualankin edustajia.

Joka toinen vuosi järjestettävän Fennia Prize -muotoilukilpailun tavoitteena on edistää muotoilun hyödyntämistä elinkeinoelämässä ja yhteiskunnassa kilpailukyvyn, kansainvälistymisen ja kasvun lisäämiseksi. Samalla tuodaan julkisuutta muotoilun käytölle ja sen merkitykselle sekä sitä hyödyntäville yrityksille. Kilpailu järjestettiin nyt 13. kerran. Näyttely oli esillä Helsingissä 20.1.–12.2.2017.

Näyttelyn yhteistyökumppaneina Rovaniemellä toimivat Arctic Design Week ja Julius Oförsagd Company Oy.

Fennia Prize 2017 on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017.

Fennia Prize 2017 -palkintonäyttely 23.2.–15.3.2017
Kulttuuritalo Korundi, Rovaniemi
Avoinna ti–ke, pe–su 11–18, to 11–20, vapaa pääsy

Lisätietoja:
Design Forum Finland, projektipäällikkö Laila Alanen, 050 548 4114, laila.alanen@designforum.fi
Lehdistökuvat ovat ladattavissa osoitteessa www.designforum.fi/fenniaprize17