Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

4.3.2013

Fennia Prize 2012 -muotoilupalkintonäyttely Helsingissä

Suomen parasta teollista muotoilua on esillä Helsingissä Teollisuuskeskuksen aulassa (Eteläranta 10) 4.-27.3.2013.

Joka toinen vuosi jaettava Fennia Prize on Suomen suurimpia muotoilupalkintoja. Siinä palkitaan yrityksiä esimerkillisestä muotoilun käytöstä. Kilpailun järjestävät suomalaisen muotoilun promootio-organisaatio Design Forum Finland ja Fennia-ryhmä ja vuoden 2012 palkitut julkistettiin viime kesäkuussa. Fennia Prize 2012 -kilpailussa palkittuja yrityksiä ja tuotteita esittelevä näyttely on esillä maaliskuussa Teollisuuskeskuksen aulassa Helsingissä osoitteessa Eteläranta 10. Vuoden 2012 Fennia Prize -palkitut ovat hyviä esimerkkejä tämän päivän muotoilun laaja-alaisuudesta: mukana on niin kuluttajatuotteita, raskasta teollisuutta, hyvinvointi- ja terveysalan laitteita kuin palvelu- ja vähittäismyyntikonseptejakin.

Vuoden 2012 pääpalkinnon, 15 000 € suuruisen Fennia Prize 2012 Grand Prix’n sai Suomen valtakunnallista sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid Oyj Peltopylvään muotoilusta. Suunnittelutoimistona oli Muotohiomo. Uuden voimapylvään suunnittelu oli merkittävä investointi Fingridille ja sen muotoilussa piti ottaa huomioon niin pylvään ulkonäkö, turvallisuusseikat, tekniset vaatimukset kuin ympäristökin. Innovatiivisella ja ennakkoluulottomalla muotoilulla välttämätön osa infrastruktuuria saatiin sekä teknisesti ja toiminnallisesti paremmaksi että visuaalisesti korkeatasoiseksi.

5 000 € Fennia Prize -palkinnon saajia oli neljä. Helsingin kaupunki palkittiin kaupunginkirjaston uudesta palvelu- ja tilakonseptista, jonka suunnitteli Kuudes Kerros yhdessä kirjaston henkilökunnan ja käyttäjien kanssa. Kaupunginkirjaston kehityshanke on hyvä esimerkki muotoilun uusista käyttötavoista ja asiakkaista. Kekkilä Oy:n Koti & Piha -tuotekonseptia oli suunnittelemassa iso joukko maamme eturivin graafisia suunnittelijoita, muotoilijoita ja arkkitehtejä. Konseptin myötä korkeatasoista ja viimeisteltyä muotoilua on tarjolla harrastajienkin puutarhoihin. Konecranesin oman suunnitteluosaston muotoilema Smarter Cabin -nosturiohjaamo antaa nosturin kuljettajalle aikaisempaa paremman näkyvyyden työskentelyalueelle ja ergonominen ja mukava ohjaamo on ollut selkeä kilpailuetu yritykselle. Provoken ja Tulikiven muotoilemat Nuoska-kiukaat suunniteltiin tämän päivän kylpyläkulttuuriin sopivaksi. Ne ovat hyvä esimerkki perinteisestä tuotteesta, joka on muotoiltu uudelleen vastaamaan nykypäivän toiveita ja vaatimuksia.

Grand Prix- ja Fennia Prize -palkinnon saaneet yritykset ovat esillä Teollisuuskeskuksen aulassa. Lisäksi kilpailussa palkittiin kunniamaininnalla 20 yritystä, yhteensä 23 eri tuotetta tai tuotekonseptia. Kunniamaininnan saaneet tuotteet on esitelty näyttelyn yhteydessä jaettavassa julkaisussa. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Muotohiomo.

Fennia Prize 2014 -kilpailun ilmoittautumisaika alkaa elokuussa 2013 ja tulokset julkistetaan ensi vuoden alkupuolella. Ajankohtaisin tieto kilpailusta löytyy osoitteesta http://www.designforum.fi/fenniaprize.

Fennia Prize 2012 -näyttely 4.-27.3.2013
Teollisuuskeskuksen aula, Eteläranta 10, Helsinki

Lisätietoja:
Design Forum Finland, projektipäällikkö Melissa Ylijoki, (09) 6220 8110, melissa.ylijoki(a)designforum.fi
www.youtube.com/watch?v=e1vYR3o5e2M
www.designforum.fi/fenniaprize