Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

21.8.2017

Kaj Franck -palkittu Juhani Salovaara Habitaressa

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon sai viime marraskuussa professori, teollinen muotoilija Juhani Salovaara. Salovaaran palkintonäyttely on esillä Habitaressa 13.–17.9.2017 osastolla 6g68. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaettiin vuonna 2016 25. kerran.

Professori, teollinen muotoilija Juhani Salovaara on ensimmäisiä teolliseen muotoiluun alusta alkaen erikoistuneita suunnittelijoita. Hän on toiminut muotoilijana lukuisilla eri teollisuuden aloilla ja ollut tuomassa ergonomian ja sitä kautta käyttäjälähtöisen suunnittelun periaatteita Suomeen. Myös ympäristön huomioon ottaminen on tärkeää Salovaaralle. Hänen työnsä vastuullisen muotoilun puolestapuhujana on näkynytkin aktiivisena ympäristöseikkojen huomioon ottamisena suunnittelutyössä.

Kaj Franck -muotoilupalkinnon perusteluissa arvostettiin Salovaaran pitkän ja monipuolisen uran ohella hänen panostaan muotoilukoulutukseen. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa Salovaara on ollut mm. perustamassa maineikasta monialaista IDBM (International Design Business Management) -ohjelmaa,

Juhani Salovaaran teolliseen muotoiluun painottuva näyttely Habitaressa on läpileikkaus yli 40-vuotisesta suunnittelijaurasta. Esillä on sarjatuotteita, kuvia, piirroksia ja muutama uniikkiteoskin.

Design Forum Finlandin vuodesta 1992 lähtien jakama Kaj Franck -muotoilupalkinto on yksi arvostetuimpia alan palkintoja Suomessa. Se annetaan vuosittain muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla tehnyt sekä korkeatasoista teollista muotoilua että uniikkeja töitä. Palkinnon tarkoituksena on tuoda esille Kaj Franckin tuotannon keskeisiä periaatteita toimivasta, kauniista ja tarkoituksenmukaisesta arjen esineistöstä. Palkinnonsaajat edustavat monipuolisesti suomalaisen muotoilun kärkeä. 10 000 euron palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2016 – Juhani Salovaara 13.–17.9.2017
Habitare, osasto 6g68, Helsingin Messukeskus
Juhani Salovaara on haastateltavana Habitaren ohjelmalavalla perjantaina 15.9.2017 klo 15.30–16.00.

Lisätietoja:
Design Forum Finland, projektipäällikkö Laila Alanen
laila.alanen(a)designforum.fi, 050 548 4114
Markkinointipäällikkö Päivi Kaira
paivi.kaira(a)designforum.fi, 044 055 6071
www.designforum.fi/kajfranck2016