Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

9.8.2016

Kaj Franck -palkittu Markku Salo Habitaressa

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon sai viime marraskuussa muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo. Salon värikäs palkintonäyttely on esillä Habitaressa 7.–11.9.2016 osastolla 6m149. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaettiin vuonna 2015 24. kerran.

Muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo (s. 1954) tunnetaan teknisesti monipuolisena ja taiteellisesti vahvana muotoilijana, joka tuntee syvällisesti lasin mahdollisuudet. Salo on työskennellyt vuodesta 1983 lähtien Nuutajärven lasikylässä ja luonut sekä käyttölasia että lasitaidetta. Markku Salo tunnetaan etenkin harvinaisen pâte de verre -muottiinsulatusmenetelmän kehittäjänä ja käyttäjänä. Hän on myös yhdistänyt lasiin esimerkiksi metalliverkkoa, puuta tai kiveä.

Markku Salo on tehnyt sarjatuotannossa olevia tuotteita mm. Iittalalle. Hänellä on myös oma Markku Salo Design -tuotemerkki. Kaikki oman malliston lasiesineet valmistetaan Nuutajärven lasikylässä. Salon sarjatuotannossa oleva lasi on toimivaa ja käytännöllistä, lasitaide taas elämyksellistä ja yllättävää.

Kaj Franck -muotoilupalkinnon perusteluissa arvostettiin mm. Markku Salon monipuolista ja pitkää uraa. Erikoisen tärkeää on ollut Salon ponnistelu Nuutajärven lasikylän säilymisen puolesta. Kun lasin valmistus paikkakunnalla oli uhattuna 2000-luvun alussa, Salo perusti yhdessä muiden taiteilijoiden ja lasinpuhaltajien kanssa Lasikomppania-yhdistyksen ja rakennutti uuden lasihytin. Hytti on säilyttänyt lasin tekemisen perinteen Nuutajärvellä ja mahdollistanut lasialan ammattien harjoittamisen jatkumisen.

Muotoilijan ja lasitaiteilijan työnsä ohella Markku Salo on toiminut opettajana. Hän on myös työskennellyt ja toteuttanut muotoiluprojekteja Saloralle, Nuutajärven Lasille, Arabialle, Aarikalle, Lundialle ja Iittalalle. Vuodesta 1987 lähtien Salo on pitänyt lähes 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa sekä Etelä-Koreassa. Hänen teoksiaan on esillä useiden museoiden kokoelmissa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Design Forum Finlandin jakama Kaj Franck -muotoilupalkinto annetaan vuosittain muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla tehnyt sekä korkeatasoista teollista muotoilua että uniikkeja töitä. Palkinnonsaajat edustavat monipuolisesti suomalaisen muotoilun kärkeä. 10 000 euron palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Huutoja ja kuiskauksia
Markku Salo kertoo muotoilijan työstään Sami Sykön haastattelussa Habitaren ahead!-areenalla lauantaina 10.9. ja sunnuntaina 11.9. klo 11–11.30.

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2015 – Markku Salo 7.–11.9.2016
Habitare, osasto 6m149, Helsingin Messukeskus

Lisätietoja:
Design Forum Finland, projektipäällikkö Laila Alanen
laila.alanen(a)designforum.fi, 050 548 4114
www.designforum.fi/palkinnot/kaj_franck/2015