Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

31.1.2013

Kattaillen

Tulevaisuuden klassikoita muotoillaan juuri nyt!

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n järjestämä valtakunnallinen Kattaillen-kiertonäyttely:

8.2.–2.3.2013 Design Forum Finland, Helsinki
5.4.–5.5.2013 Käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkaranta, Tampere
15.5.–2.6.2013 Galleria 5, Oulu

Hyvä käyttöesine elää ajassa ja myös kestää aikaa. Kun esine on huolella mietitty ja hyvin toteutettu, se ei ole kertakäyttöinen muoti-ilmiö. Parhaimmillaan siitä tulee tulevaisuuden klassikko ja keräilytavara, jonka arvo vain kasvaa ajan saatossa. Kun moni tunnettu taideteollisuusbrändi siirtää tuotantoaan ulkomaille ja alan koulutusta vähennetään rajusti, lepää kotimainen osaaminen entistä enemmän yksittäisten muotoilijoiden ja taidekäsityöläisten varassa. Mikäli heidän tuotteilleen ei löydy markkinoita, on koko ammattitaito vaarassa kadota Suomesta.

– Olen huolestuneena seurannut, miten suomalaiset muotoilijat ja taidekäsityöläiset ovat kadottamassa uskoaan käyttöesineiden valmistamisen kannattavuuteen. Suomalaisen muotoilun kultakaudella ihmiset hankkivat kotiinsa laadukkaita käyttöesineitä. Näistä klassikoista riidellään nyt perikunnan voimin, kun taas omille jälkeläisillemme jätämme massoittain halpatuontitavaraa. Nykyajan ihmisten elämäntapa on lyhytjänteistä, enää ei ymmärretä esineiden pysyviä esteettisiä ja henkisiä arvoja. Uskon kuitenkin, että hyvää suomalaista muotoilua voidaan tehdä myös tällä vuosituhannella, pohtii näyttelyn ideoinut keraamikko Silja Merikallio.

Huoli suomalaisen muotoiluosaamisen ja taidekäsityön tulevaisuudesta yhdisti alan väkeä laajalti ympäri Suomea. Mukaan Modus ry:n hankkeeseen lähti paitsi muotoilijoita myös alan järjestöjä ja kaupallisia vaikuttajia. Kolmen kaupungin kiertonäyttelyn lisäksi tuotteiden saatavuutta edistetään kutsuvierastilaisuuksilla, pop up -myymälöillä ja tuotekatalogilla.
Mukaan tulevat tuotteet rajattiin liittymään ruoan tarjoiluun, ruoanvalmistukseen tai kattaukseen. Jury hyväksyi näyttelyyn tuotteita 23:lta muotoilijalta.

– Jokainen Kattaillen-hankkeeseen osallistuva esine on suunniteltu ja valmistettu alusta loppuun asti Suomessa. Suomalaiset muotoilijat ovat hyvin koulutettuja ja vastuullisia osaajia, jotka kunnianhimoisesti huomioivat estetiikan, turvallisuuden ja ekologisuuden. Parasta ekologisuutta ovat aikaa kestävät tuotteet, projektipäällikkö Anu Kirkinen sanoo.

Näyttelyarkkitehteinä ovat keraamikko Kirsi Kivivirta ja muotoilija, keramiikkataiteilija Kati Tuominen-Niittylä.

Kattaillen-kiertonäyttely:
8.2.–2.3.2013 Design Forum Finland, Erottajankatu 7, Helsinki
Ma–pe 11–19, la 11–18. Näyttelyinfo (09) 6220 8132, vapaa pääsy

5.4.–5.5.2013 Käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkaranta, Tampere
15.5.-2.6.2013 Galleria 5, Oulu

Kattaillen PopUp -myymälät:
8.2.–2.3.2013 Design Forum Shop, Helsinki
5.4.–5.5.2013 Sokos Tampere, Käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkaranta, Sisustusliike ID, Sisustusliike Design Boulevard, Tampere
15.5.–2.6.2013 Sisustusliike Mööpeli, Muotoiluosuuskunta Non Boutique, Oulu

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anu Kirkinen, puh. 044 3050 864, anu.kirkinen(a)modus.fi
www.modus.fi/media

Yhteistyössä:
Taiteen keskustoimikunta / Muotoilutoimikunta, Suomalaisen työn liitto, Teollisuustaiteen liitto Ornamo, PROTO –Pohjois-Suomen muotoilijat ry, Design Forum Finland, Teiskon viini, Kukkakauppa Hohto, Arabian taideyhdistys, Lepaan viinitila, Kiinteistö Oy Opintanner, Pirkan opiskelija-asunnot Oy.

Juryn jäsenet:
Anu Kirkinen (projektipäällikkö, Modus ry)
Kirsi Kivivirta (keraamikko, näyttelyarkkitehti)
Susanna Otranen (projektikoordinaattori, Design Forum Finland)
Arja Pärssinen (myyntipäällikkö, Sokos Tampere)
Anu Muurinen (toiminnanjohtaja, Modus ry)