Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

17.3.2015

Mamma ja tytär

Maria Munsterhjelmin ja Linda Linkon näyttely Design Forum Showroomissa

Näyttely yhdistää ja rinnastaa kaksi teoskokonaisuutta, kahden eri sukupolven graafikon äänet. Maria Munsterhjelmin pikkutarkat, arjen tapahtumista ammentavat sekä huumoria karttamattomat mustepiirrokset ja Linda Linkon suurin ja vapain vedoin päiväkirjamaisesti vuosien 2012–2015 aikana syntyneet mustemaalaukset ovat dialogissa keskenään juuri niinkun äiti ja tytär vain voivat olla.

Maria Munsterhjelm (s. 1947) on pitkän uran kuvittajana ja graafikkona tehnyt helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta 1970 ja työskenteli useassa helsinkiläisessä toimistossa, mm. mainostoimisto Womenassa, vuoteen 1979 asti, jolloin ryhtyi yksityisyrittäjäksi. Usean vuosikymmenen ajan Munsterhjelm toimi lastenkirjojen, oppikirjojen ja aikakauslehtien kuvittajana, kunnes jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle keskittyäkseen omaan kuvataiteeseensa. Munsterhjelm on pitänyt useita näyttelyitä, mm. "Afrikan aika" -näyttelyn Design Forum Finlandissa 2007 sekä "Afrikan aamu" -yhteisnäyttelyn Taidehallissa 2010. 

Linda Linko (s. 1979) on helsinkiläinen taiteen ja kuvittamisen parissa työskentelevä graafinen muotoilija. Hänen töitään on ollut esillä useissa ryhmänäyttelyissä mm. Lontoossa ja Amsterdamissa ja viimeisimpänä Tukholman Design Weekin "We Live Here" -näyttelyssä 2015. Suomessa Linko piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä "Harmonia, Entropia" Galleria Huudossa joulukuussa 2014. Linko on palkittu uransa aikana useilla palkinnoilla, mm. kuvitus-kategorian pääpalkinnolla European Design Awardsissa 2014.

Näin äiti ja tytär esittelevät itse itsensä ja näyttelyn työt:

Äiti:
"Mamma ja sen likka, kummallakin samat opinnot takana. Tämä vanhempi on entinen atskilainen ja tuo nuorempi taikkilainen. Molemmat olemme ammatiltamme graafisia suunnittelijoita.

Tämä mamma työskenteli pitkään graafisena suunnittelijana ja kuvittajana, 70-luvulta seuraavalle vuosituhannelle. Likankin jo lennettyä pesästä lähdin Beniniin, Villa Karoon. Vapauden kipinä syttyi afrikkalaisessa aamussa. Sen innoittamana heittäydyin tuulen vietäväksi ja aloin tehdä vapaita töitä, töitä ja töitä... niin, että likka tuskaisena kehotti tekemään vähän hitaammassa tahdissa. Tuo kauhisteli paperien ja maalien paljoutta ympärilläni. Näyttelyjäkin on pidetty.

Mamma otti vaarin likan huomautuksesta ja alkoi tehdä jälleen ihan uutta... tussikynä kouraan, ajatus pyörimään ja lentelemään kuin lastu laineilla.

Näyttelyn työt ovat yksityiskohtaisia viivapiirustuksia hahmoista, asioista, esineistä, ja tilanteista. Viiva on ohuempaa, mutta edelleen mustaa valkoisella, ja jokaisessa kuvassa on ripaus väriä. Työt on toteutettu tussikynällä ja akvarellivärillä akvarellipaperille ja niitä on 15–25 kpl. Työt ovat suurimmaksi osaksi 50x70 cm ja siitä ylöspäin. Isoin on korkeudeltaan jopa melkein kolme metriä.

Mamma pakertaa ikäihmisen kärsivällisyydellä, kun likka luo nuoruuden innolla, vahvoilla pensselin vedoilla liikkuvaa viivaa, rennon reippaasti. Työt on maalattu enimmäkseen musteella julistekokoon. Kummankin työt ovat erilaisia, mutta ehkä katsoja löytää meistä myös jotain samaa, onhan omena pudonnut puusta."

Tytär:
"Äiti on haaveillut yhteisnäyttelystä niin kauan kun muistan. En kumminkaan ole lämmennyt ajatuksesta aiemmin, sillä olen halunnut kasvaa ja kehittyä omaan suuntaani.

Teininä pelkäsin, että minusta tulee graafikko. Äitini työskenteli kotona, ja sain jonkinlaisen käsityksen ammatista. Olisin halunnut olla isona normaali enkä mikään hassu kuvittaja.

Olen ammatiltani graafinen suunnittelija ja kuvittaja, ja olen äitini lailla ruvennut yksityisyrittäjäksi kolmenkympin kynnyksellä jättäen taakseni mainosalan myllerrykset. Nykyään aikaa jää myös omalle luovalle työlle. Tätä jälkimmäistä harjoitan omalla maalausstudiollani Wärtsilän telakalla Helsingin Munkkisaaressa, jossa minulla on käytössä 9 sotkuista neliötä, pari isoa sivellintä, pullottain mustetta ja lavallinen julistepaperia (64x90cm). Vastapainoksi työlle pistän menemään, mitä mieleen juolahtaa, isoin vedoin, suunnittelematta.

Vuosien saatossa minulle on kerääntynyt suuret määrät maalauksia, joita pidän ikäänkuin omana päiväkirjanani. Näyttelyyn olen suunnitellut esiteltäväksi noin 20 kpl kokonaisuuden tästä tuotannosta.

Äiti on meistä se spontaani ja kärsimätön, mikä on hassua, sillä hänen työnsä ovat pitkäjänteisempiä. Itse olen mielestäni rauhallisempi, mutta työni ovat äkkipikaisempia. Meillä on myös ihan erilainen tapa ajatella ja ymmärtää kuva; silti kuulen usein, että töissämme on paljon samaa. Ehkä on parempi, etten edes analysoi. Jätetään se katsojalle."

 

Mamma ja tytär 2.–19.4.2015
Design Forum Showroom, Erottajankatu 9 B (sisäpiha), Helsinki
Avoinna ma–pe 12–18, la–su 12—16

Lataa kuvat