Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

30.9.2014

Design Forum Finland tuo muotoilua Frankfurtin kirjamessuille

Suomi on teemamaana lokakuussa Frankfurtin kirjamessuilla. Design Forum Finland tuottaa messujen Suomen paviljonkiin muotoiluaiheista ohjelmaa.

Joka vuosi järjestettävät Frankfurtin kirjamessut ovat kirja- ja media-alan tärkein ja suurin tapahtuma maailmassa. Suomi teemamaana tulee saamaan paljon huomiota kirjallisuuden ja oppimateriaaliosaamisen esittelyn kautta. Laaja oheisohjelma esittelee suomalaista kulttuuria monipuolisesti, ja muotoilu on mukana itsestään selvästi.

Design Forum Finland tuottaa Frankfurtin kirjamessuille muotoilusisältöä. 4 x Design Happy Hour on neljän designinstallaation sarja, joka toteutetaan Suomen paviljongin Café. Stage. -lavalla ke–la 8.–11.10.2014. Installaatioiden tekijät ovat muotoilutoimisto Aalto + Aalto, taiteilija, muotoilija Kustaa Saksi, graafinen suunnittelija Jussi Karjalainen ja sisustusarkkitehti Willem Heeffer sekä saksalainen, Suomessa opiskellut ja työskennellyt muotoilija Franziska Holzmann.

Jussi Karjalaisen ja Willem Heefferin installaatio Bread of Word koostuu melkein kahdestasadasta lautasesta, joissa kussakin on uniikki katkelma suomalaista kirjallisuutta. Lautaset jaetaan messuvieraille. Franziska Holzmann kokoaa Kirppis-nimiseen kollaasiin omia tavaramuistojaan. Elina ja Klaus Aallon Creatures at Dinner kuvaa lasten mielikuvituksen voimaa: tutut esineet saavat kirjojen innoittamana sadunomaisia ja eläviä piirteitä. Kustaa Saksin työ on jättiläismäinen ilmalla täyttyvä muna, jonka pinta on koristeltu ja kuvioitu Fabergén pääsiäismunien tapaan. Kaikki installaatiot videoidaan ja video on nähtävissä myöhemmin Design Forum Finlandin verkkosivuilla.

Sunnuntaina 12.10. Suomen paviljongin päälavalla järjestetään paneelikeskustelu suomalaisen muotoilun perinnöstä ja sen näkymisestä nykysuunnittelussa. Keskustelussa ovat mukana professori Pekka Korvenmaa (Aalto-yliopisto), muotoilijat Elina Aalto (Aalto + Aalto) ja Franziska Holzmann ja viestintäpäällikkö Anne Veinola (Design Forum Finland). Keskustelun moderaattorina toimii Finnish Design Yearbook 2014–15 -kirjan koonnut toimittaja ja valokuvaaja Liisa Jokinen.

Paviljonkialueen kahvilan yhteydessä messukävijöitä palvelee Design Forum Finlandin popup-myymälä. Myymälän alustana toimii suomalaista huippusuunnittelua edustava Pelago-pyörä. Suomalaisen muotoilun vuosikirja Finnish Design Yearbook 2014–15 tulee olemaan esillä paviljongin kahvilassa ja sitä voi myös ostaa Design Forum Finlandin tapahtumien yhteydessä sekä messualueen Land im Sicht -kirjakaupasta..

Design Forum Finland tuottaa 4 x Design Happy Hourin yhteistyössä FILI:n – Finnish Literature Exchangen kanssa. FILI on kirjallisuuden asiantuntija- ja vientiorganisaatio, joka tukee kääntämistä, painattamista ja julkaisemista ja edistää kotimaisen kirjallisuuden tuntemusta maailmalla. Se koordinoi Suomen esiintymistä Frankfurtin messuilla. FINNLAND. COOL. -nimen saaneen messuesiintymisen visuaalisen ilmeen on suunnitellut kolme Aalto-yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijaa, Jinhee Kim, Anssi Kokkonen ja Tommi Leskinen. Suomen messupaviljongin puolestaan on suunnitellut kolme Aallon tila- ja kalustesuunnittelun opiskelijaa, Natalia Baczyska Kimberley, Nina Kosonen ja Matti Mikkilä.

FINNLAND. COOL.
Frankfurter Buchmesse 8.–12.10.2014
www.finnlandcool.fi

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Kristina Noor-Ilander
kristina.noor-ilander@designforum.fi, +358 (0)40 5210278
Tuottaja Laila Alanen
laila.alanen@designforum.fi, +358 (0)50 5484114
Viestintäpäällikkö Anne Veinola
anne.veinola@designforum.fi, +358 (0)40 5486407
www.designforum.fi