Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

23.10.2014

Muotoilun Happy Hour Frankfurtin kirjamessuilla

Suomalainen muotoilu sai hyvin näkyvyyttä Frankfurtin kirjamessujen Suomen paviljongissa 8.–12.10. Keskiviikosta lauantaihin rakennettiin paviljongin kahvilan lavalle joka iltapäivä uusi designinstallaatio ja sunnuntaina paviljongin päälavalla käytin paneelikeskustelu suomalaisen muotoilun perinteestä ja tulevaisuudesta. Designohjelman tuotti Design Forum Finland.

Joka vuosi järjestettävät Frankfurtin kirjamessut ovat kirja- ja media-alan tärkein ja suurin tapahtuma maailmassa. Suomi oli teemamaana tänä vuonna, ja kirjallisuuden ja oppimateriaaliosaamisen esittelyn lisäksi suomalaista kulttuuria esiteltiin monipuolisesti.

Design Forum Finlandin tuottama 4 x Design Happy Hour oli neljän designinstallaation sarja. Installaatioiden tekijät olivat muotoilutoimisto Aalto + Aalto, taitelija, muotoilija Kustaa Saksi, graafinen suunnittelija Jussi Karjalainen ja sisustusarkkitehti Willem Heeffer sekä saksalainen, Suomessa opiskellut ja työskennellyt muotoilija Franziska Holzmann. Videot installaatioista ovat nähtävissä Design Forum Finlandin verkkosivuilla www.designforum.fi.

Installaatiosarja alkoi keskiviikkona 8.10. Jussi Karjalaisen ja Willem Heefferin Bread of Word -teoksella. Se koostui melkein kahdestasadasta lautasesta, joissa kussakin oli uniikki katkelma suomalaista kirjallisuutta ja jotka jaettiin suomalaisen ruisleivän kera kävijöille. Franziska Holzmann Kirppis torstaina oli kollaasi tavaramuistoja Suomesta. Elina ja Klaus Aallon Creatures at Dinner -installaatiossa tutut esineet ja huonekalut saivat eläviä piirteitä Kolme karhua -sadun innostamana. Sarjan päätti Kustaa Saksin nelimetrinen koristeellinen puhallettava muna, joka valaisi Happy Hour -tilaisuutta lauantaina.

Sunnuntaina 12.10. Suomen paviljongin päälavalla järjestetyssä paneelikeskustelussa puhuttiin suomalaisen muotoilun perinnöstä ja sen näkymisestä nykysuunnittelussa. Keskustelussa olivat mukana professori Pekka Korvenmaa (Aalto-yliopisto), muotoilijat Elina Aalto (Aalto + Aalto) ja Franziska Holzmann (Franziska Holzmann Design & Consulting) ja viestintäpäällikkö Anne Veinola (Design Forum Finland). Keskustelun moderaattorina toimi Finnish Design Yearbook 2014–2015 -kirjan koonnut toimittaja ja valokuvaaja Liisa Jokinen.

Kaikissa paviljongin tilaisuuksissa, olipa kyse kirjailijatapaamisista, lukuhetkistä tai designinstallaatioista, oli kävijöitä jopa tungokseen asti. Suomalainen kulttuuri kiinnosti suuresti, ja mm. lehdistöosumia Suomi teemamaana sai ennätykselliset viisi tuhatta. Tungosta oli myös Design Forum Finlandin design-popup-kaupan ympärillä. Sen alustana oli Pelago-polkupyörä ja myynnissä oli monenlaisia designtuotteita koruista postikortteihin ja pannunalusista heijastimiin. Suosikki olivat Everyday Designin stressipalloiksi suunnitellut lumipallot. Design Forum Finlandin kustantama Finnish Design Yearbook 2014–2015 oli myös myynnissä tapahtumien yhteydessä ja paviljongin kirjakaupassa.

4 x Design Happy Hour ja muut messujen muotoilutapahtumat tuotettiin yhteistyössä FILI:n – Finnish Literature Exchangen kanssa.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Kristina Noor-Ilander
kristina.noor-ilander@designforum.fi, +358 (0)40 5210278
Tuottaja Laila Alanen
laila.alanen@designforum.fi, +358 (0)50 5484114
Viestintäpäällikkö Anne Veinola
anne.veinola@designforum.fi, +358 (0)40 5486407
www.designforum.fi