Ajankohtaista
Open navigation Close navigation

11.2.2015

Tukholmassa jonotettiin katsomaan suomalaista muotoilua

Suomalainen muotoilu sai loistavasti näkyvyyttä Stockholm Design Weekillä. Yksi kaupungin kiinnostavimmista tapahtumista oli Design Forum Finlandin ja Iceland Design Centren yhteinen We Live Here -hanke, jossa vieraili jopa noin 3000 kävijää. Muotoilija Harri Koskisen ja muotoiluverkosto Beaconin töitä oli esillä Suomen Tukholman instituutissa näyttelyissä, jotka avasi ulkoministeri Erkki Tuomioja. Lisäksi huonekalu- ja valaistusmessuilla esittäytyi noin 30 suomalaisyritystä.

"Tukholman designviikko ja huonekalumessut aloittavat aina kevään kansainvälisten designtapahtumien sarjan", sanoo Design Forum Finlandin toimitusjohtaja Mikko Kalhama. "Ne ovat Pohjoismaiden merkittävimpiä alan tapahtumia ja keskeinen näyttäytymisen paikka myös suomalaiselle muotoiluteollisuudelle ja tekijöille." Kalhama näkee alan kansainvälisen verkostoitumisen tärkeänä. "Järjestimme Tukholmassa pohjoismaisten ja Baltian maiden muotoiluorganisaatioiden tapaamisen, jossa puhuttiin varsin avoimesti muotoilupromootion tilasta ja mahdollisuuksista eri maissa. Tapaaminen synnytti myös konkreettisia jatkotoimenpiteitä yhteisten hankkeiden ja jatkuvan yhteydenpidon muodossa. Samoja kysymyksiä pohditaan kaikkialla."

We Live Here oli suomalaisella ja islantilaisella muotoilulla sisustettu asunto aivan Tukholman ydinkeskustassa ja se toimi sekä elämyksellisenä näyttelytilana että monenlaisten tapahtumien paikkana. We Live Here sai runsaasti julkisuutta sekä ruotsalaisessa että kansainvälisessä mediassa. Omaperäinen muotokieli, eksotiikka ja ekologisuus kiinnostivat ja kävijämäärä nousi kolminkertaiseksi odotetusta tuhannesta vieraasta. Hanke on saanut myös jatko- ja vierailupyyntöjä ympäri Eurooppaa.

We Live Here -asunnossa oli mukana huikeat 70 muotoilijaa Suomesta ja Islannista sekä myös ajankohtaista ruotsalaista designia – unohtamatta suomalaista ja islantilaista villiruokaa, jota tarjoiltiin eri tapahtumissa. Kokonaisuuden olivat kuratoineet Marika Tesolin ja Elina Aalto Suomesta ja Hlin Helga Guðlaugsdóttir Islannista. Yksi suosituimmista tapahtumista We Live Here -asunnossa oli 3.2. tiistain myöhäisillan tilaisuus In Bed With Harri, Monica and Katrin. Paikalla olivat muotoilijat Harri Koskinen Suomesta, Katrin Olina Islannista ja juuri vuoden muotoilijaksi Ruotsissa nimetty Monica Förster sekä yli sadan hengen yleisö.

Torstaina 5.2. asunnossa järjestettiin Nordic Design Lunch, johon osallistui muotoilijoita, lehdistöä, kuraattoreita ja museoväkeä. Paikalla olivat myös pohjoismaisten ja Baltian maiden muotoiluorganisaatioiden johtajat, jotka olivat Design Forum Finlandin aloitteesta pitäneet aamupäivällä kokousta. Viikonloppuna järjestettiin mm. Suomen Muotoilukasvatusseuran toteuttamia koko perheen työpajoja. Iltatapahtumat olivat suosittuja eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet aina mukaan.

Suomen Tukholman instituutti on aloittamassa kolmivuotisen suomalaista muotoilua, arkkitehtuuria ja muotia esittelevän teemakauden. Sen aloittivat muotoilija Harri Koskisen Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely ja neljän Beacon-verkostoon kuuluvan suunnittelijan Sebastian Janssonin, Mikko Laakkosen, MottoWasabin ja Timo Ripatin esittäytyminen, jotka näki noin 540 vierasta. Näyttelyiden avajaisten yhteydessä järjestetty keskustelutilaisuus suomalaisesta ja ruotsalaisesta muotoilusta sai sekin täyden salillisen kuulijoita.

Lisätietoja:
Design Forum Finland, viestintäpäällikkö Anne Veinola
anne.veinola@designforum.fi, (09) 6220 8119
www.designforum.fi
www.we-live-here.org
facebook.com/WELIVEHERE2015
instagram.com/welivehere2015