Vuoden 2018 nuori muotoilija, puuseppämestari Antrei Hartikainen yhdistää tuotannossaan perinteiset puusepäntaidot ja suomalaisen puunkäsittelyn moderniin muotoiluun. Fiskarsissa asuvan Antrein puukalusteet ja pienesineet ovat saaneet jo runsaasti huomiota niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Antrei Hartikainen tekee myös taidetta ja muotoilua yhdisteleviä uniikkitöitä, joissa käyttöesine on nähty uusin silmin tai uudenlaisessa yhteydessä.
Antrei Hartikainen, olet Vuoden nuori muotoilija 2018. Miten sinusta tuli muotoilija-hienopuuseppä?
Pienestä pitäen olen innostunut käsillä tekemisestä, on kyseessä ollut sitten piirtäminen, maalaaminen tai puutyöt. Kiinnostus puumateriaalia kohtaan vei minut aikanaan puuartesaanin opintoihin, jotka myöhemmin täydentyivät puusepänalan ammattitutkinnolla sekä puuseppämestarin tutkinnolla. Pohjois-Karjalasta harjoitteluiden kautta Fiskarsiin saavuin vuonna 2010. Täällä asuessa ja työskennellessä muotoilu on tullut näkyväksi osaksi työskentelyäni. En ole halunnut tyytyä tavanomaiseen ja se on tuonut muotoilijan minussa esiin. Tekninen osaaminen on karttunut opiskellessa, kilpaillessa ja työskennellessä laaja-alaisesti.
Mistä saat inspiraatiosi tai ideasi?
Seuraan vuodenaikojen, valon ja varjon vaikutusta ympäristöön ja pyrin siirtämään tätä herkkää ja samalla vahvaa muodonmuutosta omaan materiaaliini, puuhun. Havainnoin mielenkiintoisia muotoja ja aiheita niin luonnosta, arkkitehtuurista kuin jokapäiväisestä arkiympäristöstäkin. Monesti saan idean myös puhtaasti omasta tarpeesta tai jostain pienestä oivalluksesta.
Miten määrittelisit muotokielesi tai ”tyylisi”?
Pyrin siihen, etten lokeroi muotokieltäni turhan ahtaasti. En halua, että tyylini rajoittaa liikaa sitä, minkälaisia projekteja jatkossa toteutan. Tyylini voi vaihdella niukan minimalistisesta herkän runolliseen. Haluan kuitenkin kaikkien tuotteiden ja teosten houkuttelevan silmää ja kättä tarkempaan tutkiskeluun.
Kerro yhteistyöstä yritysten kanssa! Miten uuden tuotteen suunnittelu etenee?
Uuden tuotteen suunnittelu voi alkaa selvästä tarpeesta tai puhtaasta kokeilun halusta viedä jokin oma ajatus eteenpäin. Suunnittelen ja työstän uusia tuotteita hyvin pitkälle omista lähtökohdista; näin vältän muiden määrittämät kompromissit liian aikaisessa vaiheessa. Mietin suunnittelu-, proto- ja 0-sarja-työskentelyvaiheissa kyseisen tuotteen luontevinta jatkoa. Tuotanko sitä itse piensarjatuotantona vai tarjoanko sitä sopivalle yritykselle, jonka kanssa se kehitettäisiin heille sopivaksi? Yritän löytää yhteistyötahoja, joiden kanssa työskentely on innostavaa ja vaivatonta.
Teet sekä piensarjatuotteita että uniikkeja töitä. Kiinnostaako jompikumpi enemmän?
En vedä tiukkaa rajaa taiteen ja käyttöesineiden välille. Piensarjatuotteiden ohella toteutan uusia töitä tutkimalla ja kokeilemalla ilman ennalta määriteltyä käyttötarkoitusta. Osa töistäni on sarjassa tuotettavan ja uniikin työn risteytyksiä. Käsityötekniikoilla toteutettava uniikki osa tuo mielenkiintoisen jännitteen muuten monistettavaan tuotteeseen tai teokseen. Näitä taiteen ja muotoilun rajapinnassa olevia töitä teen piensarjoissa, koska sekä käsityövaltainen että koneellinen työ on mahdollista toteuttaa järkevästi sarjassa. Tällaisten töiden kehittäminen kiinnostaa erityisesti.
Milloin tunnet onnistuneesi?
On ilahduttavaa kaivaa varastosta vuosia vanhoja protoja, joihin on vielä tyytyväinen ja valmis ottamaan ne uudestaan työn alle. Silloin tuntee onnistuneensa, vaikka ne vuosia sitten jostain syystä olisivatkin jääneet protovaiheeseen.
Mikä innostaa juuri nyt?
Musiikki, kesä ja tulevat projektit.
Mitä seuraavaksi?
POIAT-yritykselle suunnittelemani kaappimallisto lanseerataan syksyn Helsinki Design Week -tapahtumassa ja heti perään London Design Fair -tapahtumassa. Helsinki Design Weekin yhteydessä esitellään yhteistyössä Katriina Nuutisen kanssa toteutettu numeroitu maljakko&kansi-sarja. Osaksi HDW:n kaupunki-installaatioiden sarjaa toteutamme hellästi keinuvan kaupunkikehdon yhteistyössä Emmi Keskisarjan, Janne Teräsvirran, Heikki Pason ja Tommi Alatalon kanssa. Kehto valmistetaan CLT- materiaalista Havis Amandan läheisyyteen.
Kaiken muun tuotekehityksen ja suunnittelun ohella aloitan veistossarjaa, jossa yhdistän mittatarkan automatisoidun työstön sattumanvaraiseen manuaaliseen työstämiseen. Silloin on mahdollista saavuttaa suureenkin mittakaavaan skaalattavia teoksia, joissa materiaalin tuntu, herkkyys ja yllätyksellisyys ovat vahvasti läsnä.