Artikkelit

19.8.2020

Ilkka Suppanen – Monimutkaisuuden ajattelija

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2020

Vuoden 2020 Kaj Franck -palkittu Ilkka Suppanen on arkkitehti ja muotoilija.

Hän on myös ajattelija. Hänen maailmansa on monimutkainen eikä ollenkaan suoraviivainen tai yksinkertainen. On riippuvuussuhteita, asiat vaikuttavat toisiinsa. Se heijastuu myös työhön.

Ilkka Suppasesta tuli muotoilija ja arkkitehti, koska suunnittelu on hänelle olemassa olemisen tapa. Kimmokkeen alalle hän sai vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa – kun bostonilainen taideopettaja huomautti taidemuseovierailun jälkeen, että auton istuinkin on taidetta. Suppanen muistaa tärkeän hetken: uusi maailma ja uudet perspektiivit avautuivat seitsemäntoistavuotiaalle.

Läpimurto muotoilijana tuli jo 1990-luvun lopulla. Ilkka Suppanen oli perustanut muutaman muun suunnittelijan kanssa Snowcrashin, suunnittelijayhteisön, jonka kanssa lähdettiin maailmalle. Milanon huonekalumessuilla vuonna 1997 kansainvälinen media löysi ryhmän.

Suuri italialainen kalustevalmistaja Cappellini halusi Suppasen Flying Carpet -sohvan tuotantoonsa. Yhtäkkiä suomalainen muotoilu oli koko maailman kiinnostuksen kohteena. Snowcrash muuttui sittemmin historiaksi, mutta Suppasen ura jatkui.

Parhaiten Ilkka Suppanen tunnetaan varmaankin huonekaluista kuten linjakkaista ja tyylikkäistä tuoleista. Portfoliosta löytyy myös arkkitehtuuria, pientaloja, loma-asuntokonsepteja ja sisustuksia, näyttelysuunnittelua, kokeellisia valaisimia ja kuluttajatuotteita. Lasitaide, erilaiset installaatiot, ovat yksi huomattava alue.

Työprosessiaan Suppanen kuvailee inklusiiviseksi. Kaikki menetelmät ovat käytössä, käsin tehdyt skissit ja tietokoneavusteinen suunnittelu, mallinnokset ja etenkin lukeminen ja ajattelu. Lopputulos on monimutkaisen tien päässä, yhdistelmä systemaattisuutta ja intuitiota.

Ja etenkin ajattelua – kun Suppanen sai maailman suurimman muotoilupalkinnon, miljoonan Ruotsin kruunun Torsten ja Wanja Söderbergin palkinnon vuonna 2015, sanottiin silloinkin perusteluissa: Ilkka Suppasen muotoilua leimaavat aika ja ajattelu.

 

Inspiraatiota suunnittelijan työhön tuovat monenlaiset asiat. Inspiraatio liittyy motivaatioon, Ilkka Suppanen sanoo. Ajattelu ja suunnittelu ovat osa hänen persoonaansa, ja kun on motivaatio ratkaista ongelma, se toimii kannustimena. Mistä sitten herää motivaatio, tavoite työskentelylle?

Mielenkiintoinen kysymys tällaiselle ihmiselle kuin minä, joka suunnittelee aktiivisesti, vastaa Ilkka Suppanen. Joskus on ensin idea, jonka voisi toteuttaa, toisinaan taas selvä toimeksianto tilaajalta. Mutta kuka on asiakas, josta suunnittelussa on lähdettävä, hän jatkaa pohdintaa. Ostaja, loppukäyttäjä, tilaaja? Vastaus jää avoimeksi.

Suppanen kuvailee suunnittelijan työtä kokonaisvaltaiseksi. ”Suunnittelija ottaa huomioon kaiken. Talouden ja tuotannon… loppukäyttäjän, tunteen ja tunnelman, poliittisen tilanteen, ja ehkä oikeudenmukaisuuden, ja hinnan… Kaiken. Ainakin minun kohdallani olisi väärin sanoa, että yksi asia olisi enemmän kuin toinen.”

Suunnittelu on pääsääntöisesti ollut positiivisen ajattelun aluetta, Suppanen miettii, tuloksia ja ratkaisuja. Mutta vaikeatkin asiat on kohdattava, vaikka meillä ei oikein olekaan työkaluja kohtaamiseen.

Ilkka Suppanen on tämän hetken nimekkäimpiä suomalaisia muotoilijoita. Keveys, selkeys ja rakenteellisuus leimaavat hänen töitään. Ne eivät ole yksinkertaisia tai itsestään selviä vaan harkitun prosessin tulos. Ja niihin liittyy vastuu.

”Muotoilijahan suunnittelee materiaali- ja kokemusympäristöä, jonka muut tulevat kohtaamaan. Se on sillä lailla poliittista toimintaa, että yhden mielipide jakautuu monelle”, hän pohtii. Suunnittelijan henkilökohtainen näkemys kauneudesta tai toimivuudesta tarjotaan muillekin.

Suunnittelijalla on siten vastuu tila- ja esineympäristöstä, jota muut käyttävät. Tänään vastuu on vielä paljon laajempi ja monimutkaisempi, ei enää vain eroja maussa ja mieltymyksissä. ”Minä olen sillä puolella kenttää, jossa me tuotetaan lisää materiaalia maailmaan, johon sitä ei ehkä kannattaisi tehdä”, miettii Suppanen.

Ympäristöseikat onkin otettava huomioon, hän sanoo. Vaikka luodaan kauneutta, sen voi tehdä ilman turhuutta tai jopa tuotantoa. Samalla, kun tuolin pitää olla mukava, sen pitää olla jollain tavalla ekologinen. ”On tehtävä tuotteita, jotka tulevat miellyttämään ihmisiä todella pitkään. Vaikka teet uutta, niin se on sellaista, jonka ihmiset haluavat omistaa pitkään.”

 

 

Suunnittelu on pääsääntöisesti ollut positiivisen ajattelun aluetta, Suppanen miettii, tuloksia ja ratkaisuja. Mutta vaikeatkin asiat on kohdattava, vaikka meillä ei oikein olekaan työkaluja kohtaamiseen, hän sanoo. Hän on miettinyt paljon sitä, miten voisi toteuttaa oikeudenmukaisuutta työssään, miten synnyttää aitoa merkityksellisyyttä.

Aikakin on erilainen, Suppanen toteaa. Kun hän valmistui arkkitehdiksi ja muotoilijaksi, oli positiivisen kasvun kausi. Lamasta oli päästy yli, Helsinki kansainvälistyi. Snowcrash-ryhmäkin suuntasi vahvasti tulevaisuuteen, etsittiin uusia materiaaleja ja muotoja. ”Viimeisiä hetkiä, kun tulevaisuus näytti vielä hyvältä”, hän hymähtää.

Ilkka Suppanen opettaa tulevia muotoilijoita muun muassa Milanossa ja Tallinnassa. Heidän tulevaisuutensa ei näytä kovin positiiviselta, hän pohtii. Tietoa on paljon ja helposti saatavana, mutta näkymät eivät ole innostavat niin kuin hänen opiskeluaikanaan. ”Niillä on ehkä parempi ja realistisempi kuva tulevaisuudesta, mutta ei se ole yhtä visionäärinen”, hän toteaa.

Sitten hän miettii, miksi on antanut niin synkän kuvan muotoilijan ammatin tulevaisuudesta. Se johtuu omasta taustasta, hän sanoo. Hänellä on ollut monenlaisia vastoinkäymisiä omassa elämässään, mutta hän on kokenut ne haasteina ja kasvun paikkoina. Vaikeat asiat ovat kiinnostavia, hän sanoo; hän on se, mikä on, juuri vaikeiden asioiden vuoksi. Reitti luovuuteen ei ole yksinkertainen.

”Meidän designperinteemmehän on sellainen, että muotoilija on tähti ja hänellä on hieman myyttinen tapa tehdä jotain…” Suppanen toteaa. ”Mutta ei se minun mielestäni ole niin yksinkertainen maailma… Yksinkertaistetut statementit ovat hyviä jonkin asian eteenpäin viemiseksi, mutta eivät ne kerro totuutta. Monimutkaiset asiat ovat monimutkaisia. Haluaisi olla rehellinen itselleen ja ammatille – että se ei ole niin yksinkertaista.”

 

Anne Veinola,
Design Forum Finland

Kuvat: 1. Kaasa-kynttilälyhty, Iittala, 2. Airbag-tuoli, Snowcrash, 3. Catherine-tuoli, Vivero, 4. Il Silenzio-valaisin, design Ilkka Suppanen