Blogi

29.8.2019

Kaksi maailmaa rinnakkain

Kaksi maailmaa rinnakkain

Habitaren 2019 teema Mindspaces – Mielen tiloja kuljettaa materiaalisen ja aineettoman sekä todellisen ja kuvitteellisen maailmoihin. Urban View:n trendiasiantuntija Antti Rimminen ja kulttuuri- ja muotitoimittaja Mia Dillemuth kertovat mitä löytyy teeman takaa.

 

Mistä elementeistä Mindspaces – Mielen tiloja -teema syntyi ja mitä se sisältää?

Mia Dillemuth: Raamit Mindspaces-teemalle loi useimmille meistä tuttu sukkulointi reaalisen ja virtuaalisen maailman välillä. Olemme jatkuvasti kahtaalla: tässä maailmassa kasvotusten ja toisaalta irti omasta fyysisestä olemuksestamme digitaalisessa maailmassa. Pohdimme materiaalisuutta ja aineettomuutta muistakin näkökulmista: kuinka esineet ja objektit muuttuvat, kun ne siirretään realistisesta maailmasta digitaaliseen ja mitä se voisi tarkoittaa asumisen ja kodin kannalta.

Antti Rimminen: Jokaista trendiä seuraa myös vastatrendi. Koska suuri osa käyttämästämme ajasta tapahtuu virtuaalisessa maailmassa, uskomme, että sen myötä monilla ihmisillä lisääntyy tarve koskettaa, olla kasvotusten ja läsnä fyysisesti muiden ihmisten kanssa. Jotkut palveluntarjoajat ovat jo luoneet välineitä oman ruutuajan tarkkailuun ja pohdimme, kuinka paljon elämästämme haluamme jakaa sosiaalisessa mediassa: haemme tasapainoa todellisen ja epätodellisen sekä yksityisen ja julkisen välillä.

 

Kuinka erilaiset tilat palvelevat mieltämme?

AR: Megatrendit kuten kaupungistuminen ja tilan väheneminen aiheuttavat sen, että haemme lisätilaa omasta päästämme sekä muokkaamme fyysisiä tiloja tukemaan tunnetilojamme. Tilat ja ympäristöt ovat paikkoja, joissa mieli lepää, inspiroituu ja uudistuu.

MD: Käyttäydymme eri tavoilla eri ympäristöissä. Fyysisessä maailmassa vaikkapa taiteesta puhuttaessa teoksia kategorisoidaan ja rajataan eri tiloihin. Internetissä genret sekoittuvat väkisinkin, kun yhdellä hakusanalla saat massan dataa, jota ei rajoita seinät. Kenties seinät kaatuvat myös fyysisestäkin maailmasta, vaikka toistaiseksi olemme vielä hieman jumissa tilojen annetuissa funktioissa. Mutta museoissa joogataan jo.

 

Minkälaisia muutoksia kodeissa nähdään nyt ja tulevaisuudessa?

MD: Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa kotona ja töitä tehdään paljon etänä. Erilaisia tulevaisuuden skenaarioita on olemassa, kuten että kouluun menemisen sijasta siirrymmekin kodin sisällä johonkin virtuaaliseen oppimisympäristöön. Kaikki nämä muutokset maailmassamme muuttavat myös tarpeita ja kodin tunnelmaa. Digitaaliset ympäristöt saattavat hankaloittaa toden ja tarun erottamista toisistaan. Tälle vastavoimana palvelee intuitio. Myös kodin ja asumisen suhteen voisimme luottaa enemmän omaan makuumme ja tehdä hyvällä tavalla itsekkäitä valintoja intuitioon nojaten.

AR: Koti voi olla niin erilaisia asioita eri ihmisille. Se voi olla rauhoittumisen paikka ja toisaalta kuplivan energisoiva paikka. On hyvä luottaa siihen, miltä sisimmässä tuntuu, ja sisustaa oma koti sen mukaisesti.

 

Mitä odotatte Habitarelta?

AR: Toivomme näkevämme mahdollisimman monen näytteilleasettajan tarttuvan tämänvuotiseen teemaan! Mielestämme sen monitahoisuus tarjoaa monenlaisia tarkastelukulmia, esimerkiksi moniaistillisuuden: valmistajan ja kuluttajan välinen side on parhaimmillaan silloin, kun se koskettaa.

MD: Vahvojen visuaalisten ärsykkeiden lisäksi tarjolla voisi olla esimerkiksi tuoksuja ja korostuneempaa kosketusaistin hyödyntämistä. Virtuaalisen kerroksen Habitareen tuo teeman pohjalta Laura Väinölän luoma näyttelyarkkitehtuuri, jossa hyödynnetään lisättyä todellisuutta – sitä odotamme innolla!

 

Mia Dillemuth ja Antti Rimminen tarkastelevat trendejä ja ilmiöitä Mindspaces-teeman taustalla Arena-lavalla perjantaina 13.9. klo 13 ja lauantaina 14.9. klo 16.

 

Teksti: Hanna-Katariina Mononen, kuva: Eeva Suutari