Blogi

12.10.2021

Kiertotaloutta ja muotoilua yhdistävät yritykset esillä syyskuussa

Voidaan varmaan jo puhua vakiintuneesta ohjelmasta, kun tilaisuus järjestetään viidennen kerran? Design Forum Talk <3 Circular Economy -tapahtumamme järjestettiin jälleen Helsinki Design Weekin aikana. Tänäkin vuonna se oli verkkotapahtuma, mikä  tekee siitä helposti saavutettavan myös kansainväliselle yleisölle ja puhujille.

Vuosien mittaan olemme paneutuneet kiertotalouden ja muotoilun yhdistämiseen yhä syvemmin. Tällä kertaa esillä oli erityisesti kiertotalouden myötä kasvaneita uudenlaisia yritys- ja toimintakonsepteja, joissa kaikissa muotoilu oli merkittävä tekijä.

Tilaisuuden aloitti Marika Ollaranta Business Finlandista, jossa hän johtaa bio- ja kiertotalousohjelmaa. Business Finland muun muassa tukee yrityksiä siirtymässä kohti kestävämpää toimintaa ja tulevaisuutta. Näin se samalla toteuttaa valtioneuvoston kiertotalouden tiekarttaa. Päämääränä on synnyttää elinvoimaisia innovaatioekosysteemejä ja auttaa yrityksiä verkostoitumisessa ja kansainvälistymisessä.

Ylva on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama yritys, jonka toimialoina ovat kiinteistöt ja ravintolapalvelut. Ylva omistaa Helsingin ydinkeskustassa useita arvokiinteistöjä, joiden tuotoilla se tuottaa omistajilleen eli opiskelijoille erilaisia palveluja. Ylvan toiminnassa kestävällä kehityksellä on keskeinen rooli. Antti Ruuska Ylvasta kertoi tarpeesta muuttaa yritysten toimintalogiikkaa taloudellisen voiton tavoittelusta arvon ja merkityksellisyyden tuottamisen suuntaan. Ylva toteuttaa tätä niin suurissa parhaillaan käynnissä olevissa rakennushankkeissaan kuin kaikessa toiminnassaan.

 

Ruotsalainen bränditoimisto Grow on tutkinut koko tuotteen tai palvelun arvoketjua kokonaisvaltaisesti. Vaikka esimerkiksi pakkaus olisi kierrätettävä, se ei riitä: sitä on voitava rikastaa uudeksi raaka-aineeksi tai uuteen käyttöön. Kinge Gardien esitteli Grow’n The Future of Packaging -hanketta, jossa kehitetään uusia kestäviä pakkausinnovaatioita. Yksi näistä on Yangi-pakkauskonsepti, kuivamuovattavasta selluloosasta kehitetyt pakkaukset, jotka ovat hinnaltaan kilpailukykyisiä muovin kanssa ja jotka voidaan kierrättää uusiksi nestettä pitäväksi pakkauksiksi jopa seitsemän kertaa.

Toinen kiertotalouteen perustuva, suomalainen materiaali-innovaatio on jo tuttu Infinited Fiber Company, jota esitteli Kirsi Terho. Infinited Fiber Companyn kehittämän teknologian avulla mikä tahansa selluloosapohjainen materiaali vanhoista puuvillavaatteista pahviin liuotetaan ja muokataan uusiksi kuiduiksi. Kuiduista kehrätään lankaa joka kudotaan edelleen kankaaksi. Infinited Fiber Company on saanut lukuisia isoja muotibrändejä ja yhteistyökumppaneita kiinnostumaan uudesta materiaalista.

 

Toinen tekstiiliteollisuuden haasteisiin vastaava yritys on hollantilainen MUD Jeans, jota tapahtumassa esitteli yksi yrityksen perustajista, Danique Gunning. MUD Jeansin farkut tehdään ekopuuvillasta reilun tuotannon periaattein, ja asiakas voi myös palauttaa ne yritykselle, joka kierrättää ne uusien farkkujen valmistukseen. Vielä kiinnostavampi on farkkujen vuokrauspalvelu, jossa alle kymmenellä eurolla kuussa saa käyttöönsä farkut. Vuoden jälkeen ne saa omaksi – tai ne voi lähettää kierrätettäväksi. Ideana on tehdä kiertotaloudesta helppoa ja kannustavaa kuluttajalle, silloin se toimii.

Iltapäivän viimeinen puhuja oli Michiel Cornelissen alankomaalaisesta Kode21-suunnittelutoimistosta. Sen koko toiminta perustuu ajatukseen ilmastopositiivisesta muotoilusta, joka tuottaa paitsi ympäristölle parempia ratkaisuja myös taloudellista hyötyä. Win-win -tilanne kannustaa yrityksiä todella käyttämään kestävämpiä ratkaisuja. Toimiston näkökulma on kokonaisvaltainen: haastetta lähdetään ratkaisemaan monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti, yksityiskohtien sijaan kokonaisuutta tarkastellen. Viherkatto sairaalassa toimii virkistyspaikkana, auttaa sadeveden keräämisessä, tuottaa salaattia kahvilaan ja helpottaa ilmasto-ongelmia.

 

Iltapäivän moderaattorina toimi yksi Suomen parhaista kiertotalousasiantuntijoista, Anne Raudaskoski Ethica Oy:stä. Ethicalla on vankka asiantuntemus kiertotalouteen pohjaavan muotoilun eri osa-alueista. Se on myös ollut yhteistyökumppanina useissa Design Forum Finlandin hankkeissa.

Design Forum Talk <3 Circular Economy  järjestettiin yhteistyössä Alankomaiden Helsingin suurlähetystön kanssa ja se oli osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa.

Tilaisuuden tallenteet ovat katsottavissa täällä.

 

Anne Veinola
Viestintäasiantuntija
Design Forum Finland

Kuvat 1–2: Ylva
Kuvat 2–3: Yangi / Grow