– Design Forum Talkin summaus
Julius Oförsagd
Designer, CEO and Creative Director at Arctic Factory
Ymmärrystä ympäröivästä maailmasta ja rohkeutta muutokseen. Siinä se ytimekkäisyydessään.
Moderoin Design Forum Finlandin Design Forum Talk -seminaaria, jonka teemana oli muotoilu ja uusi arvo. Seminaarista tuli Design Forum Finlandin yli satavuotiaan historian ensimmäinen Design Forum Talk -online-versio ja yleisön vastauksista päätellen osallistujat ottivat konseptin heti omakseen. Heistä puolet hehkutti samaa mallia myös tulevaisuuteen ja toinen puolikas ottaisi mielellään hybridin – parhaat palat molemmista, livestä ja onlinesta.
Seminaarin tematiikka ”Muotoilu ja uusi arvo” on valtava kokonaisuus, johon pureuduttiin kuuden eri puhujan näkökulmista. Tematiikkaan sukellettiin suuresta kuvasta tutkaillen megatrendejä ja operatiivisesta näkökulmasta ymmärtäen käyttäjän, datan ja digitalisaation rooleja muutoksen ajureina.
Oma summaus webinaarin sisällöistä menisi jotakuinkin näin:
Vastataksemme tulevaisuuden haasteisiin menestyvällä liiketoiminnalla meidän täytyy paitsi ymmärtää ympärillämme olevia ihmisiä ja heidän tarpeitaan, meidän on myös oltava rohkeita ja ketteriä kokeilemaan uusia asioita sekä strategisessa ajattelussa että operatiivisessa tekemisessä.
Elämme asiakkuuden aikakautta
Petteri Kolinen, nykyinen Design Forum Finlandin johtaja ja entisessä elämässään muun muassa Martelan ja Nokian muotoilu- ja kehitysosaaja, avasi meille muotoilun ja uuden ajattelumallin merkitystä tulevaisuuden rakentamisessa ja haasteista selviytymisessä. Elämme ”The age of the customer” -aikakautta, jossa ihmisyys ja monialaisiin tarpeisiin vastuullisesti vastaaminen on kaiken ytimessä.
Megatrendien ymmärtäminen mahdollistaa ratkaisujen rakentamisen
Jotta voimme toteuttaa yksittäisiä uudistuksia, täytyy ison kuvan olla niin kirkas kuin mahdollista. Kriisin keskellä näkökyky usein hämärtyy ja maisema sumentuu. Tämän vuoksi on tärkeää pystyä hahmottamaan globaali kuva. Megatrendien maailmaan meidät vei Sitran johtaja Katri Vataja. Ekologisella jälleenrakentamisella on kiire ja meidän oltava rohkeita synnyttääksemme uutta ajattelua ja uusia ratkaisuja globaaleihin tarpeisiin joita yhä vahvempina kohtaamme. Tarvitaan kykyä muokkautua ja rohkeutta tehdä valintoja. Sitran koostamat megatrendit löydät täältä, tutustu ihmeessä ja ota työsi tueksi.
Muotoilu toimii tuotannon ja kuluttamisen välisenä siltana
Isosta kuvasta pääsimme väitöskirjatutkija Sonja Lahtisen näkemyksiin kulttuurin muuttamisesta globaaleja trendejä ymmärtämällä ja yksittäisiä innovatiivisia hankkeita toteuttamalla. Kun syötteitä tulee molemmista suunnista, pystyy toimintakenttämme muuttumaan ja muovautumaan uuteen muotoon. Muotoilu toimii siltana tuotannon ja kulutuksen välillä. Sen sijaan, että yhteiskuntamme olisi tuotantovetoinen, alkaa se olla yhä vahvemmin arvoperustainen ja käyttäjien aitoihin tarpeisiin ja ajattelumalleihin pohjautuva. Viheliäiset ongelmat ovat kuin kulhollinen pastaa; ei auta kuin lähteä selvittämään kokonaisuutta spagetti kerrallaan.
Vastuullisuus ja ihmisen ymmärtäminen uuden luomisen moottorina
Pastasta päästään kastikkeeseen, joka tällä kertaa tehtiin härkäpavuista. Verso Foodin markkinointijohtaja Annika Boström-Kumlin vei Härkiksen ja Beanitin maailmaan, jossa missiona on vastuullisen ruoan herkullistaminen. Meidän ihmisten tietoisuus ja ymmärrys ympäröivästä maailmasta kehittyy koko ajan ja tekemillämme valinnoilla on yhä suurempi painoarvo myös arjessa. Verso Food on omaksunut arvoihinsa vastuullisuuden ja ihmisten arjen ymmärtämisen. Muotoilu mahdollistaa uusien innovaatioiden tuotteistamisen ja brändin eheän rakentamisen.
Annika puhui tottumusten kuilusta. Usein tyytymisemme vanhoihin malleihin estää meitä luomasta uutta. Luodaksemme menestyksekästä tulevaisuutta meidän täytyy uskoa arvoihimme, ymmärtää ympäröivää maailmaa ja olla rohkeita luomaa uutta, jotain tottumuksestamme poikkeavaa.
Ymmärrystä, dataa ja luovuutta
Jotta saadaan Härkistä, pitää mennä kauppaan. Kesko Oyj:n asiakaskokemuksesta ja designista vastaava johtaja Jussi Mantere painotti tarinassaan ymmärryksen kasvattamisen tärkeyttä. On tärkeää, että luomme vision jota kohti edetä. On tärkeää, että ymmärrämme asiakkaita ja heidän elämäänsä. On tärkeää, että keräämme erilaista dataa, jota louhimalla ja työstämällä kasvatamme ymmärrystä siitä, mitä meidän tulisi tehdä. Luovuus mahdollistaa uusien ratkaisujen ja toimintamallien rakentamisen. Kun hypätään laatikosta ulos, on Keskon kaltaisen jätin mahdollista näyttää yhteiskunnalle tulevaisuuden suuntaa. Yrityksillä on valta ja vastuu elinympäristömme kehittämisestä ja sillä saralla Keskolla on vaikuttava rooli.
Elinympäristöämme on muovannut kevään aikana pandemia. Korona on laittanut maailmassa monta asiaa uusiksi. On luonnollista, että kriisin kohdatessa ihminen passivoituu.
Kriittistä on kuitenkin se, kuinka nopeasti passivoitumisen vaiheesta pääsee huomisen rakentamiseen. Kun korona vei monelta toiminnalta ja toimintatavalta pohjan, nousivat erityisesti ne toimijat esiin, jotka rohkeudellaan pystyivät luomaan uutta.
Rohkeudella ja yhteisellä arvopohjalla syntyy menestystarinoita
Kyrö Distilleryn brändistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Mikko Koskinen kertoi Kyrön tarinan. Korona vei 60 % liikevaihdosta ja lomautuslaput olivat jo kyröläisillä käsissä. Intohimo tekemiseen ja erityisesti vastuu huomisesta kuitenkin ajoivat rohkeuteen, jonka tuloksena syntyi tislaamon rinnalle uutta liiketoimintaa. Nopeus, ketteryys ja kova, kenties pohojalaane, tahto synnyttivät käsidesin, joka saatiin ideasta markkinoille neljässä viikossa. Lomautuspaperit vaihtuivat ylitöihin. Käsidesin pointti ei ollut rikastua kriisistä, vaan luoda toimintaa, jotta yhtiö selviää tästä päivästä huomiseen. Rohkeudella ja valtavalla määrällä työtä yrityksellä on nyt kaksi polkua edetä, kävi koronan toisen tai kolmannen aallon kanssa miten tahansa. Kummassakin tilanteessa pystytään tuottamaan hyödykkeitä ihmisten tarpeisiin ja pitämään ihmiset töissä.
Kaiken ytimessä ovat siis maailman ja täällä elävien ihmisten tarpeet. Jotta voimme synnyttää vastuullista liiketoimintaa, jolla on paikkansa muuttuvassa maailmassa, meidän on ymmärrettävä, mitä ajatuksia, tarpeita ja toiveita meitä ympäröivillä ihmisillä on.
Meidän täytyy haluta ymmärtää, mitä työntekijämme ajattelee, meidän täytyy haluta ymmärtää, mitä asiakkaamme ja loppukäyttäjämme ajattelevat, meidän täytyy haluta ymmärtää, mitä yritysten omistajat ajattelevat, meidän täytyy ymmärtää, mitä yhteiskunnan jäsenet ja naapurimme ajattelevat. Voimme selviytyä vain ja ainoastaan yhdistämällä tämän ymmärryksen siihen mitä itse haluamme sisimmässämme tehdä.
Tähän design on mitä mainioin työkalu.
Kirjoittaja on Arctic Factory -muotoilutoimiston toimitusjohtaja ja luova johtaja. Julius haluaa olla ratkaisemassa maailman vaikeimpia ongelmia ihmistä ymmärtäen. Kaikki on mahdollista. Eihän sole ko tehä, kunhan ymmärrämme ajatella muitakin kuin itseämme.
PS: Arctic Factoryn reaktio korona-kriisiin oli viikossa kasattu palvelu pk-yrityksille tuen hakemiseksi ja kehittämisen tueksi: www.jälleenrakennus2020.fi. Emme tehneet sitä rikastuaksemme kriisillä vaan selviytyäksemme huomiseen yhdessä muiden kanssa.
#designforumtalk #muotoilu #uusiarvo #arcticfactory
Teksti on ensimmäisen kerran julkaistu Julius Oförsagdin LinkedIn-profiilissa 20.5.2020.