Haastattelut

24.8.2016

Vuoden nuori muotoilija 2016 Laura Väinölä

Muotoilija, Creative Director Laura Väinölä oli Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija vuonna 2016. Hän on erinomainen esimerkki uuden sukupolven muotoilijasta, joka toimii yrityksessä muotoilujohtajana tai luovana johtajana. Työ vaatii laaja-alaista ja monipuolista sekä muotoilualan että yritystoiminnan prosessien tuntemusta – unohtamatta kuitenkaan luovuutta ja ennakkoluulottomuutta. Kokonaisvaltaisen ja jopa elämyksellisen brändikokemuksen johtaminen edellyttää rohkeutta ja näkemyksellisyyttä.

Laura Väinölä, sinut valittiin vuoden 2016 nuoreksi muotoilijaksi. Kerro vähän työstäsi!

Koen, että olen itse muokannut työnkuvani sellaiseksi kuin se nyt on. Luotan intuitioon ja teen nopeitakin ratkaisuja, jos ne tuntuvat oikeilta. Työn monipuolisuus pitää jatkuvassa liikkeessä. Välillä tuntuu, että olen roolipelaaja, koska työnkuvani vaihtelee niin paljon. Joillekin olen graafinen suunnittelija, toisille kukkaistyttö. Toisena päivänä konseptoin jotain laajempaa tapahtumakokonaisuutta ja toisena päivänä mietin detaljeita. Useimmiten asiakas antaa täyden luottamuksen ja silloin syntyy paras lopputulos.

Mistä saat inspiraatiosi ja ideasi?

Taiteesta, keskusteluista, ihmisistä, muodista, historiasta, unista, saduista, milloin mistäkin, pitämällä silmät ja korvat auki, olemalla herkkä. Ideat syntyvät usein erilaisia asioita yhdistelemällä, eri ihmisten kanssa tai tarpeesta. Esimerkiksi Flora & Laura ja Elsa Eventful syntyivät molemmat tarpeesta, samantyylisiä palveluita ei ollut saatavilla.

Milloin tunnet onnistuneesi?

Onnistumisen tunteen voi synnyttää itsensä voittaminen, idean konkretisoituminen todeksi suunnitellulla tavalla. Jokin yllättävä käänne, joka tekee lopputuloksesta entistä kiinnostavamman. Saadessani työskennellä ihmisten kanssa, joita arvostan. Herättäessäni keskustelua. Herättäessäni tunteita. Luodessani jotain uutta. Kyseenalaistaessa jotain vallitsevaa. Tuottamalla iloa.

Mikä on tärkeää muotoilussa?

Tärkeää on löytää hyvä muoto, joka sopii käyttäjälle ja jonka olemassa ololle on syy. Esimerkiksi Pre Helsinki -konsepti on olemassa designereita varten ja sitä suunnitellaan heidän toiveisiinsa vastaten. Luovuus tarkoittaa mm. uusien toimintamallien luomista, ei tyytymistä olevassa oleviin ratkaisuihin. Siksi on vaikkapa tärkeää, että palvelu/tuote on uudelleenmuotoiltavissa, jos ei se toimi halutulla tavalla.

Mikä on suuri haaveesi työssäsi?

Säilyttää tekemisen vapaus ja ennakkoluulottomuus.

Millaista on olla nuori muotoilija 2010-luvulla?

Vapaata, etuoikeutettua ja paljon työtä.

Mitä tekisit, jos et olisi muotoilija?

Tutkisin ihmistä.

Mikä innostaa juuri nyt?

Ongelmani on se, että olen koko ajan kiinnostunut liian monesta asiasta yhtä aikaa. Mutta juuri nyt kaikki mikä liittyy “normaalin” elämän piiriin, eli asiat mistä en ole viime aikoina päässyt nauttimaan, innostavat eniten.

Mitä seuraavaksi?

Maailmalle.

Kuva: Juho Huttunen