Uutiset

28.8.2019

Laura Väre on Vuoden nuori muotoilija 2019

Muotoilija Laura Väre haluaa luoda toimivia ja ajattomia tuotteita vastaamaan tämän päivän tarpeisiin. Hän on juuri valmistunut taiteen maisteriksi kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta Aalto-yliopistossa. Hän saa Design Forum Finlandin jakaman Vuoden nuori muotoilija -palkinnon vuonna 2019.

Laura Väre (synt. 1989) on helsinkiläinen muotoilija, joka on valmistunut aiemmin metalliartesaaniksi ja opiskellut kalustemuotoilua ennen Aaltoa Lahden Muotoiluinstituutissa. Hän on työskennellyt opintojensa ohessa itsenäisenä suunnittelijana erilaisten muotoiluprojektien parissa jo usean vuoden ajan.

”Pyrin suunnittelemaan kauniita, käytännöllisiä sekä ajattomia tuotteita nykypäivän haasteisiin omalla minimalistisella tyylilläni. Minulle on tärkeää muotoilussa tuotteen ja sen käyttäjän välille kehittyvä suhde. On tärkeää, että tuotteesta pidetään, jolloin se kestää myös käytössä pidempään.” – Laura Väre

Palkintojuryn mukaan Laura Väre on hieno esimerkki määrätietoisesta ja luovasta nuoresta muotoilijasta, joka on onnistunut tuomaan perinteiseen kalustemuotoiluun uusia tuulia. Tekeminen on ollut määrätietoista ja eteenpäin pyrkivää sekä Suomessa että ulkomailla. Väreen tuotannossa on havaittavissa selkeä ja kiinnostava oma kädenjälki, joka ulottuu myös viestintään muodostaen ehyen ja uniikin brändin. Laura Väreen työ on monipuolista käsittäen useita sisustukseen liittyviä tuotesegmenttejä, kuten perinteisiä kalusteita, naulakoita ja valaisimia. Tuotteissa on usein hienoja toiminnallisia oivalluksia ja uusia tekniikoita ja erilaisia materiaaleja on käytetty monipuolisesti sekä innovatiivisesti.

Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinto on perustettu vuonna 2000 ja se jaetaan nyt 18. kerran. Palkinto voidaan myöntää yhdelle tai useammalle henkilölle tai ryhmälle, joka on osoittanut uutta luovaa näkemystä ja osaamista muotoilun alalla. Tunnustuksen tarkoituksena on kannustaa nuoria muotoilijoita tinkimättömään ja omaleimaiseen työskentelyyn.

Palkinto on suuruudeltaan 5 000 € ja vuosina 2018–2020 siihen kuuluu lisäksi Institut finlandais’n (Suomen Ranskan instituutin) IF Studios -vierailuohjelma Pariisissa. IF Studios -vierailuohjelma tukee suomalaisten taiteilijoiden, kuraattoreiden ja muiden luovien alojen tekijöiden kansainvälistymistä Ranskassa. Institut finlandais’n vuosi 2020 käynnistyy vuoden 2019 nuoren muotoilijan Laura Väreen vierailulla IF Studioissa ja palkintonäyttelyllä Pariisissa.

Palkintojuryyn vuonna 2019 kuuluivat toimitusjohtaja Petteri Kolinen / Design Forum Finland, taiteen maisteri Mikko Paakkanen, muotoilija Saara Renvall / Creative Studio Renvall ja johtaja Johanna Råman / Institut finlandais.

Vuoden nuori muotoilija 2019 -palkintonäyttely on avoinna Helsinki Design Weekin ajan ja Laura Väreen työhön voi tutustua myös Habitaren Block-osastolla. Laura Väre on tavattavissa näyttelyssään Lokal+ -galleriassa Meet the designer -tilaisuudessa lauantaina 14.9. klo 13–16.

 

Vuoden nuori muotoilija 2019: Laura Väre
4.–15.9.2019 Lokal +, Annankatu 11, Helsinki
Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16, ma suljettu, vapaa pääsy

www.lauravare.com
#vuodennuorimuotoilija

Kuva: Aleksi Tikkala