Strategisen muotoilun haastattelusarjamme jatkuu. Tällä kertaa tapaamme lattiakaivoratkaisuihin erikoistuneen Vieserin toimitusjohtajan Annika Jyllilä-Vertigansin. Vieser Dot -lattiakaivon designkansi toi Vieserille kunniamaininnan vuoden 2020 Fennia Prize -muotoilukilpailussa.
Annika, miten päädyitte ottamaan muotoilun mukaan strategiaanne?
”Vieser aloitti liiketoimintansa jo 1973, ja alusta asti ohjenuoramme on ollut asiakkaiden ongelmien ratkaisu innovatiivisilla, laadukkailla tuotteilla. Vieserin lattiakaivo saavuttikin vuosien saatossa yli 90 % markkinaosuuden Suomessa. Liiketoiminta oli sinänsä hyvin kannattavaa, mutta sellainen markkinaosuus ei antanut tilaa kasvaa. Kun yritys irrotettiin valmistavasta sisaryrityksestään Serreksestä, ymmärsin, että arvontuottoa Vieserillä ei juurikaan tapahtunut, vaan ostettiin valmiita tuotteita ja myytiin niitä eteenpäin tukkukanavaan. Päädyin sitten itse Vieserin operatiivisiin ohjaimiin ja luotsaamaan yritystä kohti perinpohjaista strategista transformaatiota.
Käytännössä strateginen muutos lähti käyntiin brändistrategian uudistamisesta – Ja brändillä tarkoitan sen syvää ydintä, en pelkkää kommunikaatiota.
Käytännössä strateginen muutos lähti käyntiin brändistrategian uudistamisesta – Ja brändillä tarkoitan sen syvää ydintä, en pelkkää kommunikaatiota. Mietimme tarkkaan, mitä asiakasarvoa haluamme tuottaa ja minkä position ottaa markkinoilla. Tutkimme tämän päivän asiakastarpeita ja ymmärsimme, että kylpyhuoneen rooli kodissa on muuttunut. Samalla se, mitä me voimme asiakkaillemme tarjota, on muuttunut. Nykyään toivotaan elämyksellisyyttä, omannäköisyyttä ja hyvinvointia kodin eri tiloilta. Ja tässä meille syntyi ajatus progressiivisesta ja ihmiskeskeisestä arvosta, teknisen lisäarvon ohella.”
Miten muotoiluosaaminen tuli mukaan strategiatyöhön?
”Me teimme osana uudistusta kyvykkyyskartoituksen, jonka kautta määrittelimme, mitä meidän täytyy organisaationa oppia, jotta voimme saavuttaa strategiset tavoitteet. Yksi tärkeä osa-alue oli juuri designkyvykkyys, jonka alusta alkaen näin yhteistyökenttänä moninaisten toimijoiden kesken. Tärkeänä osana kasvutarinaamme olenkin pitänyt ulkoisia resursseja. Rakensin Vieserille design boardin sparraamaan kanssamme rakentaessamme kyvykkyyttä. Sen avulla sain laaja-alaista huippuosaamista taloon pienellä aikapanostuksella ja kustannuksilla.
Yksi tärkeä osa-alue oli juuri designkyvykkyys, jonka alusta alkaen näin yhteistyökenttänä moninaisten toimijoiden kesken.
Samalla tavoin lähdin kartoittamaan, kuka tuntee tuotemuotoilua parhaiten. Kahden toimiston nimi nousi esiin ja aloitimme molempien kanssa projektit. Opimme näin paljon myös yhteistyöprojekteista – kokeilemalla löytyi oikeanlainen dynamiikka ja kellotaajuus. Alusta asti oli selvää, että pienellä organisaatiolla, kapeilla resursseilla ja tuoteportfoliolla, joka oli erittäin ”low-interest category”, me emme saa mitään vaikutusta tehtyä yksin. Meidän piti rakentaa yhteistyötä joka suuntaan.”
Miten tämä näkyy Vieserin toiminnassa kokonaisuudessaan?
”On selvää, että muotoilu ja design vaikuttavat kaikkeen. Jos summeeraa, niin muotoilu vietiin Vieserillä aivan strategian ytimeen ja kasvatettiin kyvykkyydeksi varsin systemaattisesti. Sieltä se sitten heijastui tuoteportfolioon ja meidän tapaamme viestiä asiakasarvoa. Me lähdimme rakentamaan tuoteportfoliota, joka perustuu progressiiviseen arvoon, sitten kehittämään brändiä, joka viestii tätä kaikkea. Lopulta rakensimme myyntitiimit, jotka osaavat myydä uutta arvoa. Se elämyksellisyys ja vaikutus, jonka olemme onnistuneet luomaan, on tuonut mielenkiintoa koko tuotekategoriaan, ja jos sen kääntää numeroiksi, niin totta kai se tarkoittaa kasvua.”
Muotoilu vietiin Vieserillä aivan strategian ytimeen ja kasvatettiin kyvykkyydeksi varsin systemaattisesti. Sieltä se heijastui tuoteportfolioon ja meidän tapaamme viestiä asiakasarvoa.
Vieser Dot -lattiakaivon designkansi sai kunniamaininnan Fennia Prize 20 -muotoilukilpailussa. Muotoilija Saku Sysiön suunnittelemassa kannessa erityistä ovat sen suuri koko ja materiaali – kantta saa myös puisena. Veden ääni puun pinnalla ja lämmin tuntu jalan alla ovat uusia elementtejä kovassa kylpyhuonemaailmassa. Kantta lähdettiin myös markkinoimaan paremmin kattaus- tai muotimaailmasta tutuilla huolellisesti lavastetuilla fiiliskuvilla. Onko palkinnolla ollut teille merkitystä?
”Ehdottomasti, sisäisesti ja ulkoisesti. Ulkoisesti se toi meille näkyvyyden lisäksi tietynlaista uskottavuutta ja mandaattia puhua putkifirmana designista. Saimme hyväksynnän työlle, jota olemme tehneet. Viesti omalle porukalle siitä, että me olemme oikealla tiellä ja olemme oppineet matkan varrella paljon, se sai tietynlaisen sinetin myös. Olemme tehneet hyvää työtä ja tässä on todiste siitä, että jonkinlainen virstanpylväs on saavutettu. Me osaamme luoda elämyksellisiä tuotteita, jotka kiinnostavat.”
Strategisen muotoilun pitää olla ylimmän johdon agendalla aivan ehdottomasti. Toivon, että se laajemminkin ymmärretään pk-sektorilla voimavarana ja työkaluna, jolla me pystymme uudistamaan liiketoimintoja.
Miten kannustaisit yrityksiä käyttämään muotoilua strategisesti?
”Strategisen muotoilun pitää olla ylimmän johdon agendalla aivan ehdottomasti. Toivon, että se laajemminkin ymmärretään pk-sektorilla voimavarana ja työkaluna, jolla me pystymme uudistamaan liiketoimintoja. Me Vieserillä olemme hyvä esimerkki siitä, miten olimme yhden liiketoiminnan kasvukäyrän huipulla, josta tie ilman suunnanmuutosta olisi vääjäämättä tarkoittanut liiketoiminnan näivettymistä. Me onnistuimme asiakasarvon uudella tulkinnalla ja muotoilun avulla luomaan yritykselle uuden kasvupolun, jota seurata. Minun mielestäni tämä on asia, jonka pitäisi olla jokaisen hallituksen pöydällä.”
Anne Veinola
Viestintäasiantuntija
Design Forum Finland