Uutiset

14.11.2019

Muotoilun muutos näkyy Kaj Franck -palkinnossa

Tänä syksynä jaettiin Design Forum Finlandin ja Suomen Messusäätiön yhdessä perustama Kaj Franck -muotoilupalkinto 28. kerran.

Ensimmäisen kerran saajana oli yhden muotoilijan sijaan ryhmä – kuusi muotoilutoimisto Aivanin osakasta, Jarkko Jämsén, Minka Koukkunen, Aleksi Kuokka, Antti Mäkelä, Aki Suvanto ja Saku Sysiö. Säännöt ovat sallineet tämän alusta alkaen, mutta nyt vasta ensimmäinen työryhmä sai palkinnon.

Kaj Franck -muotoilupalkinto on tunnustuspalkinto hienosta muotoilijaurasta. Palkittujen lista on samalla lista Suomen nimekkäimpiä designereita: mukana ovat mm. Oiva Toikka, Eero Aarnio, Harri Koskinen ja Björn Weckström. Ei heistäkään kukaan ole tehnyt tuotantoaan yksin, mutta monien kohdalla yhden muotoilijan henkilökohtainen panos on ollut lopputuloksen kannalta niin ratkaiseva, että vain yksi nimi liitetään valmiiseen tuotteeseen.

Tämän hetken maailmassa muotoilun kohteet ovat monimutkaisia, monenlaista osaamista vaativia ja usein laajojakin kokonaisuuksia. Yhden muotoilijan osaaminen ei enää riitä, ja työryhmät ja toimistojen kokonaisosaaminen ovat nousseet ratkaiseviksi. Tämä näkyi myös tämän vuoden palkinnonsaajan valinnassa.

Aivanin kuusi osakasta johtavat toimistoa yhdessä. Jokaisella osakkaalla on oma vahvuusalueensa: esimerkiksi venesuunnittelu Jämsénillä, hallinto ja talous Koukkusella, graafinen suunnittelu Suvannolla. Yhdessä osakkaiden johtamat tiimit pystyvät toteuttamaan monimutkaisia ja laajoja suunnittelutehtäviä. Aivanin osakkaat näkevät itse monialaisuuden ja kunnianhimoisen otteen toimeksiantoihin toimiston suurimpana vahvuutena.

Palkinnosta päättävä jury arvostikin erityisesti ryhmän kokonaisvaltaista otetta muotoiluun, tinkimätöntä laatua ja johdonmukaista oman design-DNA:n kehittämistä. Monesta toimiston rakentamasta brändistä on tullut kansainvälisesti menestynyt ja varsinkin tytäryhtiö Navia Designin suunnittelemat veneet ovat saaneet huomiota. Palkintojury totesi myös, että vaikka toimisto ei juuri ole pitänyt melua itsestään, tekemistä on riittänyt – hyvä työ synnyttää hyvää mainetta, joka on kantanut kasvuun.

Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely on parhaillaan esillä Designmuseon Galleriassa. Näyttelyssä sekä esitellään Aivanin töitä että avataan muotoilijan työn monia puolia – kirjamellisestikin: muutama tuote on esillä komponentteihinsa hajotettuna. Mukana on myös eri asteisia prototyyppejä pahvisista malleista kaupan hyllyllä oleviin valmiisiin tuotteisiin; suunnitelmien ja muodonannon kehitystä on helppo seurata. Näyttely päättyy 12.1.2020.

Kuva: Starship Technologies, kuljetusrobotti, Aivan