Uutiset

22.10.2020

Suomen Taideteollisuusyhdistys 145 vuotta

Lokakuun lopulla vuonna 1875 joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia järjesti Helsingissä kokouksen, jonka tavoitteena oli luoda rakenteet suomalaisen osaamisen ja tekemisen edistämiseksi.

1871 oli perustettu Veistokoulu, jossa annettiin ammattiopetusta taideteollisessa käsityössä, ja 1873 oli Wienistä hankittu kokoelma esineitä malleiksi ja inspiraatioksi. Nyt perustettiin yhdistys, joka alkoi hallinnoida sekä koulua että kokoelmaa.

Yhdistyksen toiminta osoittautui vuosien mittaan menestykselliseksi. 1887 yhdistys oli mukana rakennuttamassa Ateneum-taloa, josta se omisti yli puolet. Koulu kehittyi ja kokoelmat kasvoivat kotimaisen teollisuuden kehityksen myötä. 1933 esittäydyttiin Milanon triennaalissa ja sotien jälkeen yhdistyksen panos oli ratkaiseva luotaessa Finnish Design -käsitettä.

Painopiste oli pitkään taideteollisessa muotoilussa, mutta vähitellen ensin teollinen muotoilu ja myöhemmin muut uudet muotoilun kohdealueet tulivat mukaan. Näyttelyjen rinnalle syntyi muotoilua hyödyntävään teollisuuteen kohdistettuja toimintoja. Kustannettiin lehtiä ja kirjoja, vahvistettiin Suomen mainetta muotoilumaana ja opastettiin yrityksiä käyttämään muotoilua.

1987 perustettiin organisaatio nimeltä Design Forum, joka siirtyi kokonaan yhdistyksen alle 1991 ja sai nimeensä mukaan sanan Finland.

Taideteollisten esineiden kokoelma oli alkuna nykyiselle Designmuseolle. Veistokoulu taas jatkoi elämäänsä monien nimien ja vaiheiden kautta yliopistotasoiseksi Taideteolliseksi korkeakouluksi ja se on nykyään osa Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua.

Suomen Taideteollisuusyhdistys – Konstflitföreningen i Finland / Design Forum Finland on maailman toiseksi vanhin muotoilun käyttöä edistävä organisaatio. Sen toiminnassa ovat suomalaisen muotoilun juuret. Ei mikään pieni saavutus.

Täällä lisää historiaa.

Kuva: Suomen osasto Milanon Triennaalissa 1954