Amerikkalainen tutkimuslaitos Forrester keskittyi vuoden 2019 strategiassaan meidän elämäämme, yrityksiä, politiikkaa ja yhteiskuntaa merkittävästi ravistelevaan muutosvoimaan, jota he kutsuivat nimellä ”The Age of the Customer”.

Forresterin mukaan digitaalisessa maailmassa ihmiset löytävät helposti samalla tavalla ajattelevat ja saavat omaa ajatteluaan tukemaan ja edistämään nopeasti massaa, hyvässä ja pahassa.

Tämä muutosvoima antaa meille kuluttajille mahdollisuuden, ja vastuun, vaatia yrityksiltä, yhteisöiltä ja päättäjiltä enemmän ja parempaa.

Yrityksen päämotiiviksi ei enää kelpaa liikevaihto ja tulos, vaan menestyneitä yrityksiä yhdistää nykyään se, että ne keskittyvät todellisen arvon tuottamiseen meille ihmisille. Omistajille tulevan arvon sijaan arvoa tuotetaan asiakkaille, kuluttajille, ihmisille ja ympäristölle. Jos arvon tuottamisessa onnistutaan, taloudellinenkin menestys seuraa perässä.

Tätä uutta arvoa me Design Forum Finlandissa käsittelemme vuoden 2020 teemana tapahtumissamme, muotoilupalkinnoissamme ja valmennuksissamme.

Vain merkitykselliset brändit säilyvät hengissä yhä kriittisempien kuluttajien tehdessä valintojaan.

Ruotsalainen brändiguru Stefan Ytterborn on rakentanut useita menestystarinoita, mm. urheiluvälineitä myyvän POCin ja uusimpana sähkömoottoripyöriä valmistavan CAKEn. Hänen näkemyksensä mukaan yrityksen ainoa mahdollisuus menestyä on seistä tukevasti omien arvojensa ja merkityksensä (purpose) takana ja toteuttaa niitä oikeasti kaikessa tekemisessään. Kaikki tekeminen on joka tapauksessa läpinäkyvää, ja kaikenlaiset luurangot löytyvät nopeasti kaapeista.

Vain merkitykselliset brändit säilyvät hengissä yhä kriittisempien kuluttajien tehdessä valintojaan.

Uusi arvo voi olla monenlaista. Esimerkiksi tarpeellisuus, helppo saatavuus, houkuttelevuus, hyvä muotoilu, tyyli, kiinnostava brändi, käytettävyys, läpinäkyvyys, jäljitettävyys, hyvät työolot, kierrätettävyys, oikeat materiaalit, paikallisuus, historia, juuret ja vastuullisuus muutenkin kaikessa laajuudessaan nousevat yhä merkittävimmiksi tekijöiksi menestyvillä yrityksillä.

Uuden arvon vaatiminen on tänä päivänä helppoa.

Petteri Kolinen
toimitusjohtaja
Design Forum Finland

Kuva: Mikko Ryhänen / tuote: Woodio